Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer ortaklığında geliştirilen ve bir süredir dünyanın pek çok ülkesinde yürütülen aşı kampanyalarında kullanılan koronavirüs aşısı hakkında açıklama yapıldı.

Amerikan ilaç üreticileri tarafından, ilk olarak İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen mutasyonlu virüs türleri üzerinde yürütülen araştırmanın sorumlularından Dr. Philip Dormitzer BioNTech-Pfizer aşısının uygulandığı çalışma hakkında, "Şu ana dek 16 farklı mutasyon türünü testten geçirdik ve hiçbiri ciddi anlamda etkili olmadı. Bunlar iyi haberler" dedi.

Pfizer şirketinin viral aşılar konusundaki önde gelen isimlerinden olan Dormitzer, elde edilen bu sevindirici sonuca rağmen, araştırmadan olası bir 17'inci mutasyon türünün de etkili olmayacağı anlamının çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi.

Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Pfizer adına çalışan bilim insanlarının birlikte gerçekleştirdiği ve henüz tarafsız uzmanlar tarafından teyit edilmeyen araştırma, BioNTech-Pfizer aşısının, koronavirüsün hücrelere yapışmasını sağlayan dikensi çıkıntılarını (spike protein), mutasyona uğramış olsalar dahi etkili bir biçimde nötralize ettiğini ortaya koyuyor.

Pfizer ve BioNTech aşısının, yeni bir çalışmada hastaları bulaşıcı varyanta karşı koruduğu görüldü. Bununla birlikte, Güney Afrika türündeki bir mutasyona karşı ne tür bir savunma sunduğu tam olarak belli değil. Bilim insanları, aşıların Güney Afrika'dan gelen yeni bir koronavirüs varyantı ile "başa çıkamayacağından" endişe duyuyor.

Yeni araştırma, Pfizer ve BioNTech aşısının, İngilizler arasında hızla yayılan iki koronavirüs varyantında - biri İngiltere'de, diğeri Güney Afrika'da ortaya çıkan - mutasyona karşı koruma sağladığını gösterdi. Bununla birlikte, E484K adlı Güney Afrika varyantındaki mutasyonlardan birisi üzerinde ciddi şüpheler var.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps BBC Breakfast'a şunları söyledi: "Güney Afrika varyantı olarak adlandırılan ve bilim insanlarını endişelendiren yeni bir varyant var. Bilim insanları, örneğin aşının bununla baş edip edemeyeceğinden emin değiller.

Shapps şunları ekledi: "Aşı aynı şekilde yanıt vermiyor olabilir veya tamamen aynı şekilde çalışmıyor olabilir. Ve eğer durum böyleyse, elbette, bunun ülkeye girmesine izin vermek büyük bir trajedi anlamına gelir." Henüz hakem incelemesine tabi tutulmayan yeni çalışmada, Pfizer aşısı vurulmuş 20 kişiden kan örnekleri alındı.

Laboratuvar çalışmaları, numunelerin, yeni varyantlarda N501Y adlı bir mutasyona karşı işe yaradığı görülen nötralize edici antikor seviyelerine sahip olduğunu buldu. Diğer mutasyonlar üzerinde daha ileri çalışmalar planlanıyor.

Imperial College London'da immünoloji profesörü olan Daniel Altmann şunları söyledi: "Bu, varyantlar için aşının yeterli olmaması konusundaki endişeleri yatıştırmak için gerçekten önemli bir bulgu." Altmann, "varyantın nötralizasyonunun bu çalışmada mükemmel göründüğünü" ekledi.

CNN'in haberine göre Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda farmakoepidemiyoloji profesörü olan Stephen Evans, "Bu iyi bir haber, çünkü kötü bir haber değil. Tersi bir sonuç bulunsaydı, aşının incelenen virüsün varyasyonuna karşı etkinliği yokmuş gibi görünseydi, bu kötü ve çok endişe verici olurdu.

"Evet, bu iyi bir haber, ancak henüz Pfizer (veya diğer) aşıların kesinlikle koruma sağlayacağına dair tam bir güven vermiyor."Bunu klinik deneylerde test etmemiz gerekiyor ve bu konudaki veriler önümüzdeki birkaç hafta içinde Birleşik Krallık'ta mevcut olacak."

Bu haftanın başlarında, İngiltere'nin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance, yeni türlerin aşıların etkinliğini azaltabileceğini ancak bunu söyleyebilmek için daha fazla incelemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Basın toplantısında şunları söyledi: "Bir aşı yapıldığında sadece bir parçaya karşı antikor üretmediğinizi, birçok farklı parçaya karşı farklı antikorlar ürettiğinizi hatırlamakta fayda var.

“Dolayısıyla tüm bunlardan herhangi bir mutasyonun kaçması pek olası değil ama henüz bilmiyoruz.”

"Şu anda, en olası senaryonun bu tip mutasyonların aşının etkisini ortadan kaldırmayacağı olduğunu söyleyeceksiniz. Etkinlik üzerinde genel bir etkisi olabilir, ancak bunu bilmiyoruz."

Editör: TE Bilişim