Birleşmiş Milletler çatısı altında çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl düzenlediği Dünya Sağlık Asemblesi bugün sanal olarak gerçekleşiyor… Dünya liderleri internet ortamında video konferans yöntemiyle corona virüsünü masaya yatırırken birçok lider de açıklamalarda bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte liderler peş peşe söz alarak durum değerlendirmesi yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bu virüsü tek başımıza  yenemeyiz, birlik olmalıyız” dedi. Merkel, “Uluslararası iş birliği yaparak bu hastalığı yenmeliyiz. Yüzbinlerce insanın hastalandığı ve öldüğü küresel bir kriz yaşıyoruz ve hiçbir ülke bu salgından kurtulmuş değil. Hiçbir ülke bu sorunu tek başına çözemez. Birlikte hareket etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, “Eğer bir Covid-19 aşısı bulursak bunu küresel olarak kamuoyuna açmalıyız ve herkesin almasına imkan tanımalıyız. İnsan sağlığı satın alınıp satılabilen bir şey olmamalı. Covid-19’a karşı güçlü bir Dünya Sağlık Örgütü’ne ihtiyacımız var ve biz, DSÖ’ye üye ülkeler bu kurumu yaratıyoruz” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptığı konuşmada, Covid-19 ile ilgili bir soruşturma kararını desteklediklerini açıkladı. Şi Cinping, salgının bitmesinden sonra böyle bir soruşturma yapılması gerektiğini vurgularken, Çin’in virüs sürecinde şeffaf davrandığını ve virüsle mücadele kapsamında birçok ülke ve kuruluşa destek olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim