Ülkenin çekirdeksiz kuru üzüm deposu olarak bilinen Manisa'da üzüm üreticisi fiyatlardan dertli. Geçen yıl kilosu 5.5 liraya kadar çıkan çekirdeksiz kuru üzüm, bu yıl 2.5 lira ve 3.5 lira arasında işlem gördü. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu yıl kalite sıkıntısı ve rekolte fazlalığı yaşandığına dikkat çekti. Üzüm bağlarında hala kesilmeyi bekleyen üzümlerin olduğunu kaydeden Özkasap, "Yağışlardan dolayı da kalitede ciddi bir sıkıntı var. İzmir Borsası'na baktığımızda üzüm fiyatları 9- 9.5 ve 10 numara üzümlerde tonu 3 bin 400 lira civarında bir fiyat var. Bir taraftan da bölgemizde 7 numara 8 numara üzümler var. Bunların fiyatları da aşağı yukarı tonu 2 bin 500- 2 bin 700 lira arasında gidiyor. Üzümün kalitesinden dolayı fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Yani 3 bin 400 liraya da üzüm var, 2 bin 600 liraya da üzüm var" dedi.

BAĞLAR ÜZÜM YÜKLÜ
Ticaret Borsası olarak önümüzdeki yıllarda rekolte çalışması yapmayacaklarını açıklayan Özkasap, bu yıl il genelinde üzüm kalitesinde büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. İhracatçının da sıkıntı çektiğine vurgu yapan Özkasap, "Yaş üzümde istenilen bir ihracatı yapamadık. Üzüm bağlarında hala üzümler mevcut. Üreticimiz soruyor. 'Bu üzümler ne olacak' diye. Üzümün artık sergilik zamanı bitti. Hava şartları artık kış. Bunu değerlendirmelerine imkan ve ihtimal yok. Yine yaş olarak ihracatımızın yapılması lazım. Devletimizin bu konuda desteği olacaktır. İç piyasada da üzüm tüketimi çok düşük. Üretici de iç piyasada üzüm yemiyor. Üzümün iç piyasada biraz daha satılması için reklam ve çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ ŞART
Hükümete seslenen Özkasap, "Geçen seneki fiyatla şuan ki üzüm satış fiyatında dolar başına ciddi bir düşüş oldu. Devletin acilen alkol piyasasını devreye sokması gerekiyor. Üzüme destek verilmesi gerekiyor" dedi.
Editör: TE Bilişim