Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adıdır. Hepsi şiddetli zehirlidir. En önemlileri, sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler. HCN (Hidrosiyanik asit), acı badem kokusunda çok uçucu bir sıvıdır. 28 santigrat derecede kaynar. Sudaki çözeltisi çok zayıf asittir. Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.

UZMANLAR UYARDI! SATIŞI DENETLENMELİ

“Siyanür Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrolü Yönetmeliği’ne tabi değildir. Siyanür gerek satış yerlerinden gerekse internetten perakende olarak kolaylıkla alınabilmektedir. Oysa siyanür madencilik, böcek ilacı üretimi vb gibi sanayi kolları dışında günlük yaşamda kullanımı hemen hemen yok denecek kadar azdır. O zaman neden kolaylıkla satılmaktadır. Acilen Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrolü Yönetmeliği’ne dahil edilmeli ve kontrolü denetlenmelidir.

MAVİ İSPİRTO GİBİ

Benzer durum daha önce yaşanmıştır. Sadece ispirto ocaklarında kullanılabilen içine mavi boya katıldığı için ‘Mavi ispirto’ adı verilen Metil Alkol ya da Metanol bakkallarda onlarca yıl satılmaya devam etmiş ve alkol bağımlıları ya da kundakçılar tarafından alınarak yasal amaç dışı kullanılmıştır.”

Editör: TE Bilişim