Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal sıkılaşma yönündeki mesajlarına devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yüksek faizle bir yere varamayız” açıklamalarının ardından Reuters'a açıklamalarda bulunan Ağbal, "Uzun süre faiz indirimini gündeme almamız olası görünmüyor" ifadelerini kullandı. Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini belirten Ağbal yabancı merkez bankaları ile swap anlaşması yapma planının da olmadığını ifade etti.

Ağbal, salgının bankaların aktif kalitesindeki olumsuz etkilerinin ise sınırlı kalabileceğini söyledi. Ağbal Reuters söyleşide, "2019 sonunda yüzde 5,4 olan tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranı, büyük ölçüde kredi genişlemesi ve TGA sınıflama sürelerinin uzatılması sonucu mevcut durumda yüzde 4, 1'e geriledi. Yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranı da 2019 yılsonundaki yüzde 11,1 seviyesinden 2020 sonu itibarıyla yüzde 10,3'e geldi. Salgının bankaların aktif kalitesindeki olumsuz etkilerinin göreceli olarak sınırlı kalabilir" dedi.

BDDK'nın 2020 yılsonuna kadar geçerli olan ve kredi sınıflandırmasını esnekleştiren düzenlemeleri 2021 Haziran ayına kadar uzatmasının, reel sektöre ve bankalara esneklik kazandırdığını belirten Ağbal, "2020 yılında taksit ötelemeleri ertelenen kredilerde Kasım ayından itibaren geri ödemelerin yüksek bir ödeme performansı ile başladığını görmekteyiz" dedi.

Ağbal, "BDDK'nın kredi gecikme süreleri ile ilgili esneklikleri kapsamında gecikme süresi 90 günün üzerinde olan kredilerin TGA

oranı üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla, getirilen esnekliklerin kaldırılması halinde bile aktif kalitesindeki bozulmanın sınırlı ve yönetilebilir düzeylerde kalabileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bankaların 2020 yılında kredi risklerine yönelik "temkinli" karşılık ayırma stratejisine devam ettiği ve "yüksek düzeyde" karşılık ayırdığını da belirten Ağbal, "Diğer taraftan, pandemi koşullarında getirilen düzenleme esnekliklerinin kademeli olarak kaldırılması yeni şartlara uyumu kolaylaştıracaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim