Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi ardından mücadeleleriyle dikkatleri üzerlerinde toplayan köylüler, bugün kendilerine destek veren çevrecilerle birlikte, termik santrali yapacak firmanın arazilerini çevirdiği jiletli ve dikenli telleri, söktü. Tel örgüleri evinden getirdiği demir makasıyla kesen Celalettin Gülman, "Arazilere, haksız yere el konuldu. Ama Danıştay kararından sonra şimdi haklı olan biziz. Yüzlerce metre uzunluğundaki telleri, tek tek kesip atacağız" dedi.
ARAZİLERİNE GİRDİLER
Coşku içerisinde tel örgüleri söken köylüler, daha sonra, arazilerine girdi. Burada direnişlerinin simgesi ve gelecek mücadelelerini simgelemesi için, iş makinalarının söktüğü zeytin ağaçlarının yerine yeni fidanlar dikti. Bunun yanı sıra, köylü kadınlar da, lokma döktü, hem de, aşure yaptı. Topluca çalışan kadınlar, 'Misafirlerimiz' dedikleri kendilerine destek vermek için il dışından gelenlere, yaptıkları lokmaları dağıttı. Kadınlar, mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi. Yırca Muhtarı Mustafa Akın da, günlerden bu yana süren acı bekleyiş ardından bugün farklı bir sevinç yaşadıklarını söyledi.

15 YAŞINDAKİ 'EVLATLARINI' ZİYARET ETTİ
Yırcalı Mustafa Ünlü'de iş makinalarının söktüğü zeytinlerin bulunduğu alana girdiği anda büyük üzüntü yaşadı. Ünlü, babasından kalan arazide, dedelerinden kalma zeytinlerin yanı sıra kendisi de yenilerini dikip yetiştirdi. Onların yerlerinden sökülmüş hallerine bakıp, gözyaşı döken Ünlü, şöyle konuştu:"Bunlar çocuklarımız gibiydi. 15 yıl bu ağaca emek verdim. Yılda 3-4 kez sürdüm, bakımını yaptım. Onu üren verecek hale getirmek için bebek gibi yetiştirdim. Şimdi birisi geldi bir dakikada yerinden söküp gitti. Bu adalet olamaz. Ama burayı tekrar yeşillendireceğim. Bir 15 yıl daha emek verip zeytinleri yetiştireceğim."

GİZEM AKHAN DA DESTEĞE GELDİ
Yırcaların verdiği mücadele arkadaşlarıyla gelip destek veren çevreciler arasında geçen yıl Rusya'da, 2 ay tutuklu kalan Grenpeace üyesi Gizem Akhan da yer aldı. Akhan köylü kadınlarla birlikte, aşure kazanı başında, kepçeyle aşure karıştırdı, tepsiyle köylülere destek verenlere dağıttı.
Editör: TE Bilişim