Başkan Recep Tayyip Erdoğan pazartesi akşamı ekran başında kendisini izleyenlere “29 Nisan Perşembe saat 19.00’dan 17 Mayıs saat 05.00’e kadar tam kapanma olacak” dedi. Bu ne demek? Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma uygulamasıdır. Bu akşam başlıyor. Vatana millete hayırlı olsun. Bakalım koronavirüs etkisi azalacak mı? Güzel bir yaz için tam kapanma şartmış mı göreceğiz. Devletimizin aldığı kararlara boynum kıldan incedir. Bende diyorum ki 17 Mayıs sabahı suni inişi görebilir miyiz? Böyle kapanmanın koronavirüsü ortadan kaldıracağına inanmıyorum. Olan işyerleri kapanacak esnafa olacak. Karar açıklanır açıklanmaz tepkiler çığ gibi yükseldi. Genelgede bazı değişiklikler olmasını bekliyorum. Elinde tefle “Kapanalım kapanalım” diye türkü söyleyen muhalefet ve ekonominin felç olmasını isteyenler amacına ulaştı. Şimdiden de ne söyleyeceklerini duyar gibiyim. “Esnaf perişan” diye çarşı Pazar dolaşmaya başlamışlar bile vallahi pes. Bendeniz bu yaz da güzel günler geçireceğimize inanmıyorum.  

TEDBİRLER NASIL UYGULANACAK?

Pazartesi günü ulusal gazeteleri elime aldığında hepsi tam kapanma yolda tarzında haberler gözüme çarptı. Doğrusu pek ihtimal vermemiştim. Taa akşam saat 19.00’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgını ile ilgili mücadele için alınan tedbirleri açıklayana kadar. Başkan Erdoğan yeni tedbirleri açıklarken “Avrupa’nın açılma sürecine girdiği bir dönemde biz geride kalmamak için vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi taktirde turizmde, ticarette ve eğitime kadar her alanda ağır bir fatura ile karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” diyerek tam kapanma kararlarının nasıl uygulanacağını açıkladı. Başkan Erdoğan 29 Nisan Perşembe akşamı yani bugünden itibaren saat 19.00’dan 17 Mayıs Pazartesi sabah saat 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

-İçişleri genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık alanları istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm işyerleri faaliyetlerine ara verecektir.

-Yeme içme sektöründe sadece paket servisle hizmet verecek, şartları uygun olan işletmeler bu hizmeti gerektiğinde kesintisiz devam ettirebilecekler.

-Zincir marketler Pazar günleri kapalı olacak. Diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeye devam edecekler.

-Şehirlerarası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirlerarası toplu taşıma araçları yüzde elli kapasiteyle çalışabilecekler. Önceki uygulamalardan farklı olarak bu defa konaklama tesislerindeki rezervasyonlar sokağa çıkma ve şehirlerarası kısıtlama için istisna teşkil etmeyecektir.

-Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecektir. Uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlandırılmasına tabi olacaktır.

-Anaokulu, kreş, 8. ve12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Tüm sınavlar ertelenecektir.

-Tarım sektöründe çalışanların faaliyetlerini salgın tedbirlerine uygun şekilde yürütebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

-Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemiş ve tatlıcılar saat 10.00 ile 17.00 arasında faaliyet gösterecekler.

Anlaşılan tam kapanma süresinde vatandaşlar ihtiyaçlarını yürüme mesafesindeki market ve manavlardan alışveriş yapılabilecekler. Araç ile bir yerden bir yere gitmek kesinlikle yasak. Kurallara uymayanlara ve istismar edenlere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ağır cezalar uygulanacağını duyurdu. Ben zaten Perşembenin gelişi Çarşambadan bellu oluru bildiğim için kendimi bayram sonrasına kadar evde geçirme planlarını uygulamaya başlamıştım. Nasıl mı? Manisa Büyükşehir Belediyesinin Milli Mücadele Döneminde Manisa 4 ciltlik kitaplarının merkezle ilgili bölümünü okumaya başladım bile. Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil’in dediği gibi eser harika yazılmış. Manisa’nın da Yunan işgalindeki durumunu, olayların nasıl geliştiğini keyifle okuyorum. Kapanma süresinde Manisa’da yerel gazeteler dönüşümlü yayınlanacak. Manisa Olay Gazetesinin bugünden sonraki yayını 6 Mayıs Perşembe ve 7 Mayıs Cuma günü olacak. Okuyucularımı bilgilendiriyorum. Hoşçakalın.