Burhan AKDEMİR

Manisa Futbol Kulübü, Misli.com 2 Lig Beyaz Grup’ta hafta sonunda Uşakspor deplasmanından 1 puanla dönerek ligin bitimine 5 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Önümüzdeki yıl TFF 1. Lig’de mücadele edecek olan Manisa Futbol Kulübü’nün başkanı Mevlüt Aktan, www.manisakulishaber.com canlı yayınında Berfin Adıcan ve Bülent Hasgönüllü’nün sorularını yanıtladı, şampiyonluğun hikayesini anlattı. Başkan Aktan, gelen şampiyonluğun yanı sıra altyapı hedeflerinden, önümüzdeki yıl maçların nerede oynanacağından, kulübün işleyişinden ve hedeflerinden de bahsetti.

“DOĞRU İŞLER YAPTIK”

Sözlerine şampiyonluğun nasıl geldiğini anlatarak başlayan Başkan Aktan, geçen yıl penaltılarla kaybedilen terfi maçına da değindi. Başkan Aktan şöyle konuştu:

“En büyük mutluluklar büyük acılardan sonra gelirmiş. İnanılmaz hikâyeler var. Çok istediğiniz bir şey nasibiniz değilse imtihanınız oluyor galiba. Geçen yılki travmadan sonra inanılmaz derecede moralimiz bozulmuştu ama buradan toparlayıp hep beraber bir acının içinden çıktık. Burada hep beraber kenetlendik. Bütün ekiple birlikte. Çok anlamlı günlerimiz, maçlarımız oldu. Birbirimize bir söz verdik ve o sözle buraya kadar geldik. Doğru işler yaptık. Sahtekarlık yapmadık. Toplumda bazı değerlerin kaybolduğu noktada futbol adına, sevgi adına, dostluk adına, Manisa adına bir şeyler yapmaya çalıştık. Covid belasına rağmen süreci doğru yönettik. Büyük bölümü psikoloji bu işin ve biz o süreci doğru yönettik. Sonuç olarak 5 hafta önceden bu işi bitirdik. Çok mutluyuz, çok rahatladık. Ödülü aldık ve bunu paylaşma zamanı. İnşallah pandemi biterse Manisalılarla en kısa zamanda paylaşmayı düşünüyoruz.”

“GEÇEN SEZON BİZE ÇOK HAKSIZLIK YAPILDI”

Geçtiğimiz sezon pandemi nedeniyle yaşanan belirsizliğe ve sonrasında Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı kararlara ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Aktan, yapılan uygulamaların yanlışlığına vurgu yaptı.

Başkan Aktan sözlerine şöyle devam etti: “Türk futbolu için yazık ettiler. Manisa futbolu için yanlış yaptılar. Bizim emeklerimizi de zayi ettiler. Maalesef siyasetin olduğu yerde futbolun olmadığı görüldü. Karar vericilerin de tutumları işi bu noktaya getirdi. Sektörün bileşenlerinde bunu çok rahat görebiliyoruz. Çok büyük haksızlık yapıldı. Biz zaten iki yerde yıkıldık. Birincisi ‘çıktınız, artık oynanmayacak’ dediler. Sonra tekrar oynattılar. Sonra statü değişti. Sıcakta tek maçta oynattılar. Zaten bir yarıştan gelmiştik ve psikolojik yıkıntımız vardı. Sürekli olarak psikolojik anlamında git geller yaşandı. Bu süreçleri atlatıp finalde penaltılarla elendikten sonra çok üzüldük. Bu ağır geldi. Çünkü çok emek var.”

O TECRÜBELERDEN GELEN ŞAMPİYONLUK

Geçen sezon yaşanan tecrübelerin,

 Bu yılki şampiyonlukta büyük payı olduğunu da ifade eden Başkan Aktan, “Ama püf nokta bu cendereden geçen bir kulübün ayağa kalkıp hiçbir şey olmamış gibi o enerjiyi sahaya yansıtmak. Sadece iyi futbolcu ile olmuyor. Enerji gerekiyor, psikoloji ve enerji gerekiyor. Bunları yapmak da gerçekten kolay değildi ancak tecrübelendiğimiz için güçlü durduk. Orada güçlendiğimiz için süreci iyi yönettik. Hem dua ettik, hem inandık. Önce kendi psikolojimizi, sonra oyuncuların psikolojilerini masaya yatırdık. Birbirimize söz verip bu noktaya kadar geldik. Umarım Türk futbolu daha adaletli, daha eşit şartlarda olur. Bunu hep söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.” dedi.

“BU TAKIM SENEYE ÜST LİGE ÇIKMAK İÇİN UĞRAŞACAK”

Cezalı olduğu için şampiyonluk maçında takımının yanında olamadığını söyleyen Aktan, bu konuda yapılan uygulamaların belli bir standardı olmadığını ifade etti. Aktan şöyle devam etti: “Covid testi olmama rağmen soyunma odasına girdim diye 1 aydır cezalıyım. Şampiyonluk kutlamasında statta olamıyorum. Ama başka yerlerde buna göz yumuluyor. Bir standart yok. Siz her şeyi düzgün yapsanız da kimse bakmıyor.

Tabi ki biz bunlara takılırsak işin içinde olmamamız lazım. Bırakın düzgün olan insanlar bazı şeylerin mücadelesini versin. Çünkü o bizim inadımız ve hırsımız oluyor. Niyetimiz iyi olunca da Allah da yardım ediyor. Ayrı biz yeteneğimiz yok, sadece düzgün ve samimi oluyoruz. Futbolun gereklerini yapıyoruz, insanların üstüne basmıyoruz. İnsanları kandırmıyoruz, para çalmıyoruz. Hatta maddi manevi fedakârlık yapıyoruz. Normal olan şeyler anormal olmaya başladı. Dönüp bakıyorum, 4 yıllık kulüp başkanlığımda iki şampiyonluğum, bir çeyrek finalim bir de finalim var. İstikrarlı olmak lazım. Biz de bunu uyguluyoruz. Bu takım seneye üst lige çıkmak için uğraşacak ama yolda parçalanmadan gidecek. Yoksa başka faciaların sebebi olmamamız lazım. Futbolda öğrendiğim tek şey; bu işi biliyorum mantığı en büyük tehlike. Ben bu işi bilirim anlarım dediğinizde ivmeniz aşağı doğru iniyor. Ben hiç ukalalık yapmıyorum. İşi bilen profesyonellerle, aidiyet duygusu yüksek insanlarla çalışacaksınız. İşi bilenlere görev vereceksiniz. Ben de bunları yapıyorum. Onlarla konuşuyorum, danışıyorum. Birlikte yönetip birlikte karar veriyoruz. İstikrar, liyakat çok önemli. Bu şekilde geldik ve bu şekilde devam ederiz umarım.”

“MAÇLAR SENEYE 19 MAYIS’TA”

Seneye TFF 1. Lig’de oynayacaklarını ve mevcut stadyumun yeterli gelmeyeceğini ifade eden Başkan Aktan, “Bundan sonra maçlarımızı Manisa 19 Mayıs stadında oynayacağız. Bu konuda bakanımızın bir talimatı var. Bir tadilat projesi var ama çok kapsamlı bir proje. Bakanlık yeni stada gerek yok ancak mevcut stadı yeni gibi yapacağım dedi. Bakanımız da Manisalı ve gereken önemi veriyor. Manisa’ya yakışan da budur. Umarım sezon başlangıcına yetişir. Umarım 19 Mayıs stadında Manisa’mızı en iyi şekilde temsil eder, tükenmiş olan bazı şeyleri ayağa kaldırırız. Bunlardan biri de o stadyumdur. İnşallah seyircilerimizle, Manisa’mızla bir arada olacağız.” şeklinde konuştu.

“AMATÖR KULÜPLERE DESTEĞİMİZ SÜRÜYOR”

Sözlerine devam eden Başkan Aktan, “Manisa merkezde 3 BAL ligi takımımız var. Biz onlara gereken desteği veriyoruz. Profesyonel liglere çıkmasını çok arzu ediyoruz. Maddi manevi destekliyoruz. Altyapıya çok yatırım yapıyoruz. 10’un üzerinde genç oyuncumuz çeşitli kulüplerde oynuyor. Manisa futbol kulübü bir misyonu da beraberinde getiriyor. Altyapımız, futbolcu kalitemiz, maddi gücümüz nedeniyle bize abi gözüyle bakılıyor ve talepler artıyor. Biz de bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayrılıktan fayda gelmez, birlikten güç doğar. Manisa’nın bu anlamda TFF’de bir gücü yok. Yaptırımı yok. Bunu çok defa gözlemledim. Şahsi ilişkilerle götürmeye çalıştık. Ama şimdi çok büyük saygı duyuyorlar. Evet Manisa futbolu geliyor algısı oturmaya başladı. Manisa’nın içinde de, futbola olan sevgideki yıpranmışlığın yerini heyecana bırakacağını düşünüyorum. Umarım pandemi biter de biz de bu konuda çalışmalara bir an önce başlarız. Bazı şeylere zaman gerekiyor, emek gerekiyor. Birden bire olacak işler değil. İnsanların içine sinmesi lazım. İnsanlar bunu gördükçe de ilgi ve sevgi artıyor.” ifadelerini kullandı.  

MANİSA FK STORE GELİYOR

Projelerinden de bahseden Başkan Aktan, “Manisa’da yeni sezonda store’umuz da olacak. Bunun hazırlıkları da devam ediyor. Yaptığımız işlerin özel olmasını istiyoruz. 4 yıllık başkanlık sürecimde sıradan bir şey yapmadım. Bundan sonra da böyle olacak. Kalite kaliteyi getirir. Manisalılar bunu hak ediyor. Bu anlamda store projemizi hayata geçirip Manisalıların hizmetine sunacağız. Ve bunu yaparken de maddiyatı ön planda tutmadan hareket edeceğiz. Herkes oradan rahatlıkla ürün alabilecek. İnsanların ekonomik durumu malum, bunu göz önünde bulunduruyoruz.” diye konuştu.

“ŞİRKET OLMAK DAHA AVANTAJLI”

Manisa Futbol Kulübü’nün dernek statüsünden şirket statüsüne geçmesine değinen Başkan Aktan, “Manisa Futbol Kulübü’nün şirket olmasının çok büyük avantajlarını görüyoruz. Kulübün bütün her şeyinden sorumluyum. Bu bile başlı başına bir kriterdir. Ki bunun altında birçok madde sıralayabiliriz. En azından para çalmıyoruz. İlk olarak hırsızlığı önlemiş oluyorsunuz. Tabi ki AŞ’nin ticari faaliyetleri de olabiliyor. Kulübün gelecek yıllarda kendi başına ayakta durabilmesi çok önemli. Maalesef siyasilerin aline geçen kulübün bu günü iyi olsa da sonrası iyi olmayabilir. En başta AŞ’lerde hesap verilebilirlik, şeffaflık var. Bu çok önemli bir şey. Dernek yapısıyla kulüplerin sağlıklı yürüyebileceğine inanmıyorum. Niyet kötü olursa atılan imzanın hiçbir sorumluluğu yok. Hırsızlık da yapılabiliyor ve bunun da sorumluluğu yok. Maalesef bunun sonuçları bütün şehre mal oluyor. Armalara mal oluyor ve lekeleniyorsunuz. O lekeyi temizlemek de kolay olmuyor. Bu anlayışlardan dolayı da insanlar futboldan soğuyor. Kalite düşüyor, kalite düştükçe değer düşüyor. Bunlar sektörün genelinde olan problemler. Konuşuyoruz, tartışıyoruz. Biz bunu yapabiliyoruz çünkü kimseye bağlı değiliz. Dernek değiliz, kimseden çekinmiyoruz. Siyasi bir atamayla da gelmedim ve kimseye bir bağlılığımız yok.” şeklinde konuştu.

“ALTYAPI SABIR İŞİ”

Altyapı projeleriyle ilgili de konuşan Başkan Aktan şöyle dedi: “Altyapı sabır ve zaman yeri. Orada daha çok sabırlı olmak lazım. Ektiğinizi biçmek uzun zaman alıyor. 3-5 hatta 10 yıl beklemek zorundasınız. Gerçekten nitelikli ve kabiliyetli çocukları bulup, yetenekli hocalara emanet etmeniz lazım. Aileleri var, onlarla ilgilenmeniz lazım. Bütün bunları doğru bir şekilde yönetip ilerlemeniz lazım. Altyapıda yüzde 10 bile büyük başarı. Altyapıdan beklentimiz çok yüksek. Sürekli satın alarak ilerleyemezsiniz. Bizim sonsuz maddi durumumuz yok. Altyapıdan mutlaka destek almamız lazım. Bir gözümüz de altyapıda bu yüzden. Daha çok geliştirmemiz lazım şimdi artık. Hoca takviyesi lazım. Orada iyi oyuncuların olduğunu biliyoruz ve sabırla bekliyoruz. Manisalı çocukları tercih ediyoruz ilk olarak ancak dışarıdan getirdiklerimiz de var. Daha önce de söyledim 10 oyuncumuz diğer takımlarda kiralık. Bir Manisa takımı profesyonel lige çıksın, biz de oyuncularımızı verelim işbirliği içerisinde hem oyuncularımız gelişsin hem kulüplerimiz yükselsin. Zaten soma ve Turgutlu ile bu konuda iyi ilişkiler içerisindeyiz.

“MANİSASPOR KONUSUNDA SUÇLU BİZ DEĞİLİZ”

Başkan Aktan son olarak şunları söyledi:

“Bir insan ilk olarak kendini inkar etmeyecek. Ben 22 yıldır Manisaspor kongre üyesiyim. Ben Manisaspor başkanlığına aday oldum. Başkan adayı olmadan da Manisaspor’a maddi yardımda bulundum. Kimse yardım etmezken ben ettim. Bunun reklamını da yapmadık. Aday olduk, seçilemedik. Neden seçilemediğimizi herkes biliyor. Kader diyelim. Kadere inanmak lazım. Manisa sevdamızdan ya da Manisasporluluğumuzdan bir şey kaybetmedik. Futbola olan sevgimiz var. Eskiden futbol oyandım. Manisa Büyükşehir Belediyespor kulübünü bir yerden alıp bir yerlere getirmek zorunda kaldık. Biz böyle hayal etmemiştik. Bizi buraya getiren neden sonuç ilişkileri oldu, bunu herkes böyle bilsin. Manisayı soyanlar, siyasi ve ekonomik anlamda şakşakçılık yapanlar sokakta dolaşıyor. Hiçbir zarar vermeyip hatta katkı koyduk, TOMA’larla, cop yiyerek, gaz yiyerek mücadele ettik. Ona rağmen biz hedef gösterildik. Şaka gibi. Bunu biz mi yaptık? Yapanlar belli, isimleri belli. Gitsinler bulsunlar, onlara yazsınlar, kenara çeksinler. Bütün bunları bilmelerine rağmen rahat rahat dolaşıp pişkin pişkin dolaşıyorlar. Bizim verdiğimiz paraları çaldılar, oyunculara bile vermediler. Manisaspor’un adı üzerinden insanlar nemalanıyor ve insanları yanıltıyorlar. Manisa ismini kötü kullanan insanlar bunlar. İnsanların ne söylediğine değil, ne yaptığına bakın. Bütün Manisalılara sesleniyorum. Buna bakarsanız görürsünüz bazı şeyleri. O zaman neyin doğru veya yanlış olduğunu görürler. Biz hiçbir şekilde zarar vermedik. Ben hala kongre üyesiyim. Atmadılarsa eğer. Bizim Manisasporla derdimiz yok. Bizim derdimiz bu hale getirenlerle.

Bu insanları kulübe sokmuyoruz. 1 kilometre yanından geçemezler. Rant elde etmiyorlar, buradan koltuk alamıyorlar bütün problemler burada. Bir ıslık çalsak hepsi kulübün önüne yığılacak. Beklentim olmadığı için açıkça söyleyebiliyorum. Manisaspor’u bu hale düşürenler belli, yapılması gerekenler de belliydi. Hesabını onlardan soracaklar. Biz pisliklerle uğraşmıyoruz. Biz önümüze bakıyoruz. Niyetimiz başka olsaydı bu kulüp buralarda olmazdı. Manisaspor’un hali de bizim halimiz de belli. Manisa Futbol Kulübü’nün adını hiçbir şekilde yolsuzluk ya da hırsızlıkla duymayacaksınız. Biz onları bu kulübe sokmayacağız ve bu tutumumuzdan vazgeçmeyeceğiz.”

Editör: TE Bilişim