Yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’na,

“Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi dolayısıyla olağanüstü bir dönem yaşanmış ve bütün futbol kulüplerimiz bu süreçten olumsuz olarak etkilenmiştir. Türkiye’de Süper Lig 12 Haziran’da, TFF 1.Lig ise 19 Haziran tarihinde tekrardan başlayan ligler çerçevesinde protokol ve talimatlar uygulamaya konmuş, kulüpler ve çalışanları daha önce alışık olmadıkları kurallara riayet etme durumunda kalmışlardır. 2020-2021 sezonunda Süper Lig 21 takımla oynanacakken, TFF 1.Lig ise 18 takımla oynanmasına karar verilmiştir.  Liglerin bitmesiyle birlikte Süper Lig ve 1.Lig Kulüpler Birliği’nin girişimleri, Türkiye Futbol Federasyonu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanlığı’nın desteğiyle bütün liglerde küme düşme kaldırılmıştı. Öncelikle 1.Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği olarak, bu kararın doğru, yerinde bir karar olduğunu ve ayrıca bu kararın alınmasında emeği geçen Türk futbolunun bütün paydaşlarına minnettar olduğumuzu belirtmek isteriz.

 2020 – 2021 sezonu için alınan ve küme düşmenin kaldırılması her ne kadar çok doğru bir karar olsa da, bununla birlikte Süper Lig’in geçmiş yıllardan farklı olarak 21 takımla oynanacak olması ve her hafta bir takımın maç yapmadan geçirecek olması bazı sorunlara yol açacağı ortadadır. Bu durum özellikle fikstür gereği, performansını artıran ve ivme yakalayan takımların bu ivmeyi kaybetmesine yol açabilecektir. Bunun yanında kimi zamanda milli maç öncesi veya sonrası bay geçecek takımın hemen hemen 20-25 gün maç yapmama olasılığı da bazı haksızlıklara neden olabileceği ortadadır.  

 Küme düşmenin kaldırıldığı dönemde 2.Lig’den 1.Lig’e yükselme finali oynanmış ve bu maçtan sonra da 1.Lig’den Süper Lig’e yükselme final müsabakası oynanmıştır. Bu maçların sonunda Tuzlaspor Birinci Lig’e yükselirken, Fatih Karagümrük A.Ş. takımı da Süper Lige yükselmiştir. Final maçlarında kaybeden taraflar sırasıyla Manisa Futbol Kulübü ve Adana Demirspor takımı olmuşlardır.

Bu bilgilerin ışığında, 1.Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği olarak, Adana Demirspor’un Süper Lig’e yükselmesinin sağlanmasıyla birlikte Süper Lig’in 2020-2021 sezonunda 22 takımla oynanmasını talep etmekteyiz. Böylece her hafta bay geçmenin neden olduğu olumsuzların önüne geçilmesinin sağlanabileceğini düşünmekteyiz. 2020-2021 sezonun bitmesiyle Süper Lig’den 5 takım küme düşecek ve yükselecek 3 takımla birlikte Süper Lig’in 20 takımla oynanması sağlanacaktır. Bunun yanında bir sezon sonrası olan 2021-2022 sezonunda TFF 1.Lig’in de 19 takım yerine 20 takım olması sağlanması da olumlu bir karar olacaktır. Bu bağlamda Adana Demirspor Kulübünden boşalacak kontenjan için hakkaniyet ilkesi dâhilinde Manisa FK Kulübünün 1. Lige çıkarılmasını talep etmekteyiz. 1.Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği olarak, bir kez daha küme düşmenin kaldırılması kararından dolayı bu kararda emeği geçen herkese teşekkür ederken, alınan bu kararın yüzde 100 adil olabilmesi adına Adana Demirspor Kulübünün Süper Lige alınmasını ve Manisa Futbol Kulübü’nün ise TFF 1.Lig’e yükseltilmesi hususunu bilgilerinize sunar ve arz ederiz.”

Editör: TE Bilişim