23 Eylül. Sonbahar'ın ilk günü. Sonbahar ekinoksu. Gece ve gündüzün eşitliği.

Hazan mevsimi denen sonbahar, varlığını bir kurşun gibi hissettiriyor. Şairlerin şiirler yazdığı, aşıkların daha bir hüzne kapıldığı, ağaçların yapraklarını sarartarak döktüğü, dünyamızın sarının binbir tonunu yaşadığı bir mevsimdir sonbahar.

Yaz mevsiminden sonbahara geçerken aynı zamanda güneş de terazi burcuna geçmiştir. Mevsim değişimi serinleyen havasıyla kendini gösterirken, insanlar da bu değişime terazinin hassasiyetiyle kapılıp giderler. Doğa kendini yeni bir mevsime hazırlarken, bizler de planlar yapar, dengeyi sağlamaya çalışırız.

İşin özü değişimse, değişime ayak uydurmak, geçmişi geride bırakıp yeni hedeflerle yol almak gerekir sonbaharın büyülü güzelliğinde. Bir söz okumuştum; ‘Yeni yapraklar çıkabilsin diye eski yaprakları temizler hüzün.Üzülme sonbahar serttir ama, sonu aydınlıktır’

Aslında, hayattaki her şeyin gelip geçici olduğunu, yaşadıklarımızın etkisi altında kalmamak için ilerlememiz gerektiğini anlatır bize sonbahar. Nasıl ki tabiat sonbaharda geçici bir ölüm halini alıyor, ilkbaharda yeniden yeşillenip rengarenk oluyor, işte bu değişime ayak uydurmamızı söylüyor tüm bu döngü. Bu döngüye uyum sağla ki, değişim sürecinde yaşanan tüm olumsuzlukları kabule geçtiğimizde, bu değişimin gerekliliğini ve hep daha iyi şeyler olduğunu öğreniriz.

Sonbahar hazan mevsimi olduğu kadar, verilen tüm emeklerin ve yapılan tüm çalışmaların hasadını aldığımız zamandır da. Yazın rehavetine kapıldığımız o aylar sonrası toparlanma süreci ve kendimizi dinlediğimiz bir mevsimdir sonbahar.

Hayattaki küçük şeylerin tadını çıkarın. Sıcak bir çayı yudumlarken, sıcacık bir battaniyeye sarınırken, sonbaharın soğuğunu yüreğinizde ısıtarak mutlu olmayı deneyin bu mevsimde.

Sonbahar çoğu kimse tarafından çok soğuk bir tabir olarak ölüm mevsimi olarak anılsa da, aslında eskinin yerini yeninin alması, değişmesi olarak kabul edilebilir. Belki de gideni, biteni çok kolay kabul etmediğimizden böyle bir yakıştırma yapılmış olabilir.

Bugün siz de eşitleyin hayatınızı. Yaşadıklarınız yaşayamadıklarınız, olumlu olumsuz, güzel çirkin, iyi kötü ne varsa hepsini eşitleyin. Hepsini kabule geçin. Tüm bunların farkındalığıyla hayatınıza değişimi getirecek yiene sizlersiniz. Kararınızı siz verin sonbahar mı, yoksa son bahar mı?