Komisyonda ve Meclis’te yaptığı konuşmalarda Somalı madencilerin tazminat alacaklarının kömür ocaklarının ruhsat sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ödenmesi gerektiğini dile getiren CHP’li Bakırlıoğlu; haklarını aramak için Ankara’ya gelen fakat şehre sokulmayan madencilerin tazminatlarını alamamalarına tepki gösterdi.

Kürsüye kazada hayatını kaybeden Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’in fotoğraflarıyla çıkan Bakırlıoğlu kürsüde duygulu anlar yaşadı.

Manisalı vekil konuşmasında, “Bağımsız Maden-İş'in Genel Başkanı Tahir Çetin; 43 yaşındaydı, 3 çocuğu vardı. Genel Başkan dediğime bakmayın, öyle bildiğimiz sendikacılar gibi kendine tahsis edilmiş lüks makam araçları yoktu, emekli maaşıyla geçimini sağlamaya, 3 çocuğunun nafakasını çıkartmaya çalışıyordu. Ali Faik, 26 yaşındaydı. Yirmi yıl önce bir maden kazasında babasını kaybetmişti. Kendisi de madenciydi ve babasının hakkını arıyordu. 4 günlük eylemlerinin ardından Ali Faik ve Çetin Başkan cuma günü Ankara'dan yola çıktılar ve Kırkağaç yakınlarında trafik kazasında vefat ettiler. Evet, bir trafik kazasıydı ama ölüm sebebi uykusuzluk ve yorgunluktu. Ankara girişinde polis tarafından Ankara'ya girmeleri engellendi, dört gün boyunca soğuk betonun üzerinde yatmak durumunda kaldılar ve bu şekilde evlerine giderken kaza geçirirler.” ifadelerini kullandı.

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Bakırlıoğlu, madencilere verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade ederek, “Uyar Madencilik mağdurlar. Kaymakamla karşı karşıya geldiler, valiyle karşı karşıya geldiler, jandarmayla, polisle karşı karşıya geldiler. İşin tuhafı ne biliyor musunuz? Karşı karşıya geldikleri polis, jandarma, kaymakam, vali, hepsi de bu insanlara "Haklısınız." dedi, hepsi de bu insanlara "Haklısınız." dedi. Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Sayın Özlem Zengin bu insanlara söz verdi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu insanlara söz verdi. 15 Ocağa kadar sizin mağduriyetleriniz giderilecek." denildi; aradan zaman geçti, sözler tutulmadı. Aslına bakarsanız bundan on iki yıl önce bu mağduriyetin giderilmesi için ilk söz veren o günkü Başbakan, bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı. Bunca söze rağmen bu sözler tutulmadı, bu insanlar yıllarca mücadele ettiler 2 yoldaşımız bu yolda canlarından oldular.” diye konuştu.

 “ÇÖZÜM MERKEZİ TBMM’DİR”

Meclisimize güveniyorum diyerek sözlerine başlayan CHP’li Bakırlıoğlu, “Daha önce yaklaşık 2 bin 800 maden işçisinin, Soma'da Soma AŞ'nin mağdur ettiği maden işçilerinin hakları bu yüce Meclis tarafından verildi, şimdi sıra bu 888 kardeşimizde. Ben bu konuda Meclisimize güveniyorum, inisiyatif alacağını düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bakırlıoğlu, “Madencilerin mağduriyetin giderilmesi umuduyla emek mücadelesinde yitirdiğimiz bu 2 yoldaşımızı, bu 2 emekçimizi bir kere daha rahmetle anıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim