AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ," Türkiye er ya da geç başkanlık sistemine geçecektir. Er geç anayasasını değiştirecek. Bu seçimde olmazsa 2019 seçiminde tek başımıza da iktidara gelirsek anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Ama zaman çok kıymetli ve bu zamanı çok iyi değerlendirelim. Özellikle CHP ve MHP genel başkanları taşın altına elini sokarlarsa ipe un sermezlerse memnuniyet duyarız." dedi.


TÜRKİYE'NİN başkanlık sistemine geçmesinin doğru olacağını belirten Özdağ, "Parlamenter sistemiyle ilgili Türkiye 1946 yılından bu güne kadar yönetiliyor. Zaman zaman sıkıntılarımız oldu. Bu sıkıntıları aşmanın yolu başkanlık sistemidir. Bunu tartışmak ve konuşmak gerekiyor. Parlamentodaki CHP, HDP ve MHP'nin de genel başkanlarının düşüncelerini net olarak söylemeleri gerekiyor. Bu noktada Sayın Bahçeli sıcak bakmıyor. Ama Bahçeli'nin partisinin kurucu lideri rahmetli Alparslan Türkeş, 9 Işık kitabında başkanlık sistemine geçilmesinden bahsediyordu. CHP de bu noktada tavrını net olarak hayırdan yana kullanıyor" diye konuştu.

"HDP'NİN SÖZLERİNİ DİKKATLİCE TAKİP ETMEMİZ GEREKİYOR"
HDP kanadında başkanlık sisteminin net olarak ifade edilmesi gerektiğini söyleyen Özdağ, "HDP de ise dün bir milletvekilleri açıklama yaptı. ‘Biz başkanlık sistemine tam olarak karşı değiliz. Bu konuşulabilir' demişti. HDP'nin sözlerini dikkatlice takip etmemiz gerekiyor. Amaçları şu: ‘Başkanlık sistemi olsun ama Türkiye'de eyaletler sistemi de olsun. Eyaletler sistemi deyince de bunlar, özerklikte, federalizmden, otonomiden bahsedilecekler. Maalesef milli bütünlük içinde siyaset yapmayı öğrenemediler. Üniter yapı içerisinde siyaset yapmayı öğrenemediler. Türkiye bir bütün olarak göremediler. Kürdistan, özerklik ve federalizm gibi saçmalıklarla uğraşıyor. Türkiye bunlara müsaade etmez. Bir milletvekillerinin düşüncelerinden ziyade genel başkanlarının bu konuda net olarak düşüncelerini belirtmesi lazım" şeklinde konuştu.

"MİLLETİMİZ BİR SİVİL ANAYASA BEKLİYOR"
Parti olarak düşüncelerinin öncelikle kabineyi kurmak olduğuna dikkati çeken Özdağ, ardından 1 Kasım seçimlerinde söyledikleri vaatleri yerine getireceklerini kaydetti. İkinci olarak da anayasa değişikliği için çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Özdağ, "Türkiye'nin en önemli konularından bir tanesi bir anayasa yapmak olmasıdır. 2011 yılında seçilen parlamento her partiden 3'er kişi belirleyerek 12 kişi birlikte çalıştılar. 60 madde üzerinde mutabık kalmıştık. ‘Gelin bu 60 maddeyi değiştirelim' dediğimizde buna da yanaşmadılar. Burada HDP, MHP ve CHP samimi değil. Özellikle CHP ve MHP'yi samimiyete davet ediyorum. Türkiye'nin bir anayasaya değişikliğine ihtiyacı vardır. Madem 60 maddede anlaştık önce 60 maddeyi geçirelim. Sonrada geriye kalan yaklaşık 115 maddeyi parlamentoda partiler olarak görüşelim. 317 milletvekilimiz var. Ama bizim sayımız yetmiyor. O nedenle görev daha çok CHP ve MHP'ye düşüyor. İki partiyi de sorumluluk almaya davet ediyorum. Milletimiz bir sivil anayasa bekliyor. Eğer bir sivil anayasa olursa bu parlamentonun şerefi olacaktır" ifadelerini kullandı.

"ER YA DA GEÇ BU İŞ OLACAK"
CHP ve MHP genel başkanlarına çağrıda bulunan Özdağ konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye er ya da geç başkanlık sistemine geçecektir. Er geç anayasasını değiştirecek. Bu seçimde olmazsa 2019 seçiminde tek başımıza da iktidara gelirsek anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Ama zaman çok kıymetli ve bu zamanı çok iyi değerlendirelim. Özellikle CHP ve MHP genel başkanları taşın altına elini sokarlarsa ipe un sermezlerse memnuniyet duyarız."
Editör: TE Bilişim