Milletvekili Özgün Özel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından inşaatı devam etmekte olan İstanbul-İzmir otoyolu projesinin bir kısmı Manisa'nın Akhisar ilçesinden geçmektedir. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucu yol inşaatı sırasında anıt ağacı kategorisine girebilecek 300 - 500 yıllık zeytin ağaçlarının da aralarında bulunduğu 30 - 40 bin ağacın kesildiği söylenmektedir" dedi.

ÖZEL BAKAN ÖZHASEKİ VE BAKAN ARSLAN'DAN ŞU SORULARA YANIT İSTEDİ:

"Söz konusu yolun inşaatı süresince proje güzergahında her il için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ağaç kesilmiştir, bunlardan kaçı zeytin ağacıdır? Bu kesilen ağaçların ne kadarlık bir kısmı tekrar dikilmiştir? Söz konusu otoyolun inşaatı bittikten sonra ağaçlandırma çalışması yapılacak mıdır? Yapılacak ise bu çalışmayla kaç tane ağacın dikilmesi hedeflenmektedir? Söz konusu otoyolun inşaatı için zeytin ağaçlarının olduğu bölge neden seçilmiştir? Bu bir zorunluluk mudur? Neden çevrenin daha az zarar göreceği bir rota seçilmemiştir? Türkiye'nin son 5 yıl için yıl yıl açıklanacak şekilde yeşil alan oranları nedir?"

Milletvekili Özel, önergesinde kesilen ve kesilecek olan ağaçlardan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bilgisi olup, olmadığını da sorup, gerekli izinler alınmışsa tutanağının açıklanmasını istedi.

Editör: TE Bilişim