Özel Haber: Manisakulishaber.com

Seçime Millet İttifakı adı altında girecek olan CHP ve İYİ Parti, diğer tüm partiler gibi 19 Şubat’ta belediye başkan ve belediye meclis üyesi aday listelerini İl Seçim Kurulu’na teslim etti. Yunusemre Belediye Meclis Üyesi aday listesinin ikinci sırasında CHP Yunusemre İlçe Başkanı Bülent Mersinli’nin adı dikkat çekti. Çünkü YSK’nın seçim takvimine göre Mersinli’nin o listede yer alabilmesi için 1 Aralık tarihi itibariyle istifa etmiş olması gerekiyordu. Ancak şimdiye kadar Bülent Mersinli’nin istifa haber gelmediği gibi, yapılan bütün açıklamalarda ‘CHP Yunusemre İlçe Başkanı’ sıfatıyla hazır bulundu. Listeyle ilgili bomba iddia ise, Bülent Mersinli’nin, meclis üyesi olarak görev yapamayacağının bilinmesine rağmen listeye yazılması. Yedek listenin ilk sırasında yer alan CHP Yunusemre eski ilçe başkanı Kubilay Koç’un, meclis üyesi olmasının önünün açılması için böyle bir hamle yapıldığı konuşuluyor.

Siyasi partiler, 31 Mart yerel seçimleri için 19 Şubat tarihinde belediye başkan adayları ve belediye meclis üyesi adaylarını İl Seçim Kurulu’na bildirerek 3 Mart tarihini beklemeye başladı. Seçime Millet İttifakı adı altında girecek olan CHP ve İYİ Parti, Yunusemre Belediye Meclis Üyesi aday listesinde ikinci sırada CHP Yunusemre İlçe Başkanı Bülent Mersinli’nin adına yer verdi.

YSK ‘OLMAZ’ DİYOR

Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilgili maddesi, Mersinli’nin meclis üyesi olamayacağını ifade ediyor. Partinin ilçe başkanı olan Mersinli’nin, YSK takvimi gereğince 1 Aralık’ta istifa etmesi gerekiyordu. Ancak şimdiye kadar Bülent Mersinli’nin istifa haber gelmediği gibi, yapılan bütün açıklamalarda ‘CHP Yunusemre İlçe Başkanı’ sıfatıyla hazır bulundu.

KUBİLAY KOÇ İÇİN Mİ?

Bülent Mersinli’nin, meclis üyesi olarak görev yapamayacağının bilinmesine rağmen listeye yazıldığı iddiaları da kamuoyunda konuşuluyor. Bunun sebebi olarak da listenin yedeklerinin ilk sırasında CHP Yunusemre eski ilçe başkanı Kubilay Koç’un olması gösteriliyor. Mersinli’nin listede yer alıp seçilmesi durumunda üyeliğinin düşeceği ve yerine Kubilay Koç’un geçeceği ifade ediliyor. Bu durum kanunen de mümkün. Çünkü istifa eden ya da görevi düşürülen üyenin yerine listeden sıraya göre isim meclis üyesi olarak göreve başlıyor.

Konuyla ilgili başka bir başka iddia ise, İYİ Parti ile CHP’nin Kubilay Koç isminde anlaşamadığı, CHP’nin anlaşmazlık üzerine böyle bir yol izlediği yönünde.

CHP’DEN İTİRAZ GELDİ

Bülent Mersinli’nin meclis üyesi aday listesinde yer almasına CHP tabanından da ciddi bir tepki olduğu öğrenilirken, bazı partililerin resmi olarak duruma itiraz ettikleri de gelen bilgiler arasında yer aldı. İtirazlarla ilgili sonucun ne olacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

SEÇİLİNCE Mİ DÜŞECEK 3 MART’TA MI?

Gözler şimdi YSK’nın 3 Mart’ta yayınlayacağı kesin listelere çevrildi. Bülent Mersinli’nin adaylığının 3 Mart’ta mı yoksa seçildikten sonra mı düşeceği merakla bekleniyor.

YSK’NIN İLGİLİ BÖLÜMÜNDE NE DİYOR?

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) göre Bülent Mersinli meclis üyesi olamaz. YSK, ekim ayında yayınladığı seçim takviminde, aday olmayı düşünenle için istifa tarihi belirledi. Siyasi parti temsilcileri için istifaların son günü 1 Aralık 2018 olarak bildirildi. İlgili maddede, “Aday olmak isteyen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, subay ile astsubaylar, siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine karar verildi” denildi.

BOZYAKA İSTİFA EDİP GÖREVİ MERSİNLİ’YE BIRAKMIŞTI

CHP Yunusemre İlçe Başkanı olan Serdar Bozyaka, 26 Ekim’de Yunusemre Belediye Başkan aday adaylığı için istifa ederek görevi Bülent Mersinli’ye bırakmıştı. Mersinli, o günden bu yanan CHP Yunusemre İlçe Başkanı olarak görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim