CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yanına CHP heyetini de alarak Bayındırlık, Kocatepe, İshakçelebi, Dilşeker, Gediz mahallelerinde yapılması planlanan kentsel dönüşümle ilgili mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Yapılacak dönüşümün kentsel değil rantsal olduğunu iddia eden Özel’e cevap AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’den geldi. Bilen, “Bilgi almak isterseniz, belediyemizin ve bakanlığımızın kapıları size açıktır. Proje ile ilgili her türlü bilgiyi birebir öğrenebilir, belki o zaman insanların kafasını karıştırmaktan vazgeçer, Manisa için elzem olan bu projeyi desteklersiniz.”  dedi.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Bayındırlık, Kocatepe, İshakçelebi, Dilşeker, Gediz mahallelerinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi, AK Parti ile CHP’yi karşı karşıya getirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; İl Başkanı Semih Balaban Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ve belediye meclis üyeleriyle birlikte bu 5 mahallenin muhtarlarıyla ve mahalle sakinleriyle bir araya geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ve kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme evirildiğini savunan Özel, özetle şöyle dedi:

“Bu şartlarda imar planlarının kabul edilebilir bir tarafı yok. Biz yapıcı yaklaşıyoruz. Bir gerçek var, buraları Manisa’nın gözbebeği olacak. Bugün arsaya teneke muamelesi yapıp, parlatıp altın diyerek satacakları bu geliri sizinle paylaşma zorunlulukları var. burada ortaya çıkacak kentsel rant çok yüksek bir ranttır. Bugünkü gibi buralara gecekondu arsası muamelesi gösterilen istimlak bedeli haksızlıktır. Bu doğru bir yaklaşım değildir. CHP’nin tüm yetkilileri sizin gönüllü danışmanlarınız. Ne gerekiyorsa yapılacak. Ben burayı alayım, kurbanı keseyim, derisiyle gerisini arsa sahibine, böbreğini ciğerini müteahhide alayım, bunu reddediyoruz. Böyle bir anlayış hiçbir CHP’li belediyede yok. Biz belediyede değiliz ama çalışmalarımıza devam ettik. Kendi önerilerimizi mevcut belediyelere götürüyoruz. Yaparlarsa yaparlar, yapmazlarsa etkin muhalefet gösteririz. Bizim boynumuzun borcu sizin arkanızda kapı gibi durmaktır.”

ÖZEL’E CEVAP BİLEN’DEN GELDİ

CHP’li Özel’in bu açıklamalarının hemen ardından AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen cevaben yazılı açıklama yaptı. Özgür Özel’in açıklamalarını takip ettiklerini ifade eden Bilen, “Şehzadeler Belediye Başkanımız Sayın Ömer Faruk Çelik’in çok büyük gayretleriyle, Manisa Milletvekillerimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un ve bütün bu kapsamda, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde hükümetimiz tarafından yürüyen bu proje ile ilgili olarak, içerisinde rantsal dönüşüm gibi çirkin kelimelerin geçtiği açıklamayı kabul etmemiz asla mümkün değildir.  Eğer bu projede bir rant varsa, bu rant halkımızın rantıdır. Belediyemizin bu bölgede bir tek konutu olmadığı gibi, kendi arsalarını da bedelsiz olarak bu projeye dahil etmiştir. Herkesin bilmesi gereken bir şey de şudur ki; bu proje en başından beri büyük bir şeffaflıkla yürütülmekte, sürecin her aşamasında gerek halkımız, gerek CHP’nin de içinde bulunduğu siyasi partiler, muhtarlarımız, STK’larımız Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik tarafından düzenlenen toplantılarla bilgilendirilmektedir. Proje kapsamında vatandaşın elinde bulunan ev ve arsalara en yüksek değerler biçilmekte, karşılığında da piyasa koşullarının yaklaşık yüzde 50 altında, içinde cami, taziye evi, otopark, çocuk parkı gibi sosyal donatılarında olduğu ucuz konut imkanı sunulmaktadır.” dedi.

“BELEDİYEMİZİN VE BAKANLIĞIMIZIN KAPILARI SİZE AÇIKTIR”

Bilen, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Sayın Özgür Özel’in bilmediği yada bilmezden geldiği bir konu var ki; bu bölgede imar planı uygulamak, çok büyük mağduriyetlere sebep olacaktır.  İmar planı ile birlikte bu mahallede yaşayan binlerce insanın yaklaşık yüzde 25’lik bir kısmı hazine arazisinde olduğu için imar hakkından faydalanamayacak, dolayısıyla yüzde 25 vatandaşımız sokakta kalacaktır. Yine imar uygulamasıyla birlikte vatandaşımızın elindeki arsaların bir kısmı, imar planında uygulanması zorunlu olan ‘düzenleme ortaklık payı’ nedeniyle azalacak, dolayısıyla yine büyük bir kısmı mağdur olacaktır. Sayın Özgür Özel bütün bunları bile bile, sırf siyasi hezeyanlarla, bu bölgedeki insanların kafasını karıştırmaya çalışmaktadır. Başından beri ifade edildiği gibi, bu proje vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda yapılacaktır. Bu bölgede yaşayan insanların büyük çoğunluğu bu projeyi istemez ise; bu proje zaten yapılmayacak, mevcut durum korunacaktır. Ayrıca 5 mahallemizin merkezinde kurulan Kentsel Dönüşüm Ofisimizde teknik arkadaşlarımız hemşerilerimizi, birebir bilgilendirmektedir. Bu proje CHP ve sayın Özgür Özel’in yanlış ithamlarla dolu kampanyası yüzünden iptal edilirse, yarın burada yaşayan insanlar, bu evler kullanılamayacak hale geldiğinde sokakta kalırsa, sayın Özgür Özel bu insanların yüzüne nasıl bakacaktır? Özgür özel unutmamalıdır ki İnanmadığımız, güvenmediğimiz hiçbir proje ile halkımızın karşısına çıkmayız. Onları mağdur edecek onları üzecek hiçbir projeye asla destek olmaz ve uygulamayız. Bu bölgede yüzde 80’lere ulaşan oy oranımız bu insanların, bize olan güvenini, itimadını ortaya koymaktadır. Yapacağınız hiçbir fitne, bizim bu güzel insanlarla aramızın açılmasına sebep olmaz, aksine bizim buralarda ki güvenilirliğimizi ve birlik ve beraberliğimizi arttırır.

Buradan CHP’li Sayın Özgür Özel’e sesleniyorum. Eğer bu şehri seviyorsanız, eğer bu insanları seviyorsanız, size yakışan siyasi bakış açılarından, kurtulup, ön yargılardan uzaklaşıp, bu projeye destek olmaktır. Bölgede bu projeyi kötüleyerek bu güzel insanların kafasını karıştırarak hiçbir yere varamazsınız. Bilgi almak isterseniz, belediyemizin ve bakanlığımızın kapıları size açıktır. Proje ile ilgili her türlü bilgiyi birebir öğrenebilir, belki o zaman insanların kafasını karıştırmaktan vazgeçer, Manisa için elzem olan bu projeyi desteklersiniz.”

Editör: TE Bilişim