CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ TMO tarafından 7 Eylül’de açıklanan ve üreticide büyük bir hayal kırıklığı yaratan üzüm alım fiyatları ilgili olarak, o gün de itirazlarımızı dile getirmiştik. Manisa ve Türkiye için büyük bir ekonomik değere sahip olan üzümde 2 doların altında fiyat açıklanmaması yönündeki çağrılarımız karşılık bulmadığı gibi üreticiyi daha da borca batıran bir fiyatla karşılaştık. Bu fiyatlarla üretici ne yazık ki borç batağından kurtulamıyor.” dedi.

“FİYATIN GEÇ AÇIKLANMASI TÜCCARA YARADI, ÜRETİCİYİ BATIRDI”

Üreticilerin en az 16 TL fiyat beklerken, TMO’nun geçen yılki fiyata yalnızca 50 kuruş zam yaparak, 9 numara kuru üzüme 13 TL fiyat açıkladığını söyleyen Başevirgen, “ Her yıl ağustosta açıklanan müdahale alım fiyatları, bu sezon eylüle sarktı. Üretici ise vadesi gelen borçları yüzünden üzümünü tüccara satmak zorunda kaldı. İhracatçı ve aracı tüccarlar alım fiyatlarını iyice aşağıya çekti ve çaresizlik içinde kalan üreticinin elindeki malı daha ucuza kapatmış oldu. Böylece Manisalı üzüm üreticisi büyük zarara uğradı. Açıklanan 13 TL fiyatın çiftçinin iflası olacağını hep dile getirdik. Üzüm üreticileri girdi maliyetlerindeki yüzde 100’den fazla artış nedeniyle artık borcunu ödeyemiyor, çektiği kredinin faizi altında eziliyor. “ diye konuştu.

“İKTİDAR, DESTEK PRİMİ ÇAĞRIMIZI KARŞILIKSIZ BIRAKMASIN”

İktidara, üzüm üreticileri için en az 2 TL destek primi verilmesi gerektiğine yönelik çağrı yaptıklarını hatırlatan Bekir Başevirgen, “ 8 Eylül tarihinde üreticilere destek primi verilmesine yönelik yaptığımız çağrının üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. İktidar ne yazık ki bu çağrıyı hala görmezden geliyor. Üreticiyi zararına ürün satmaya mecbur bırakanlara bir kez daha sesleniyoruz. Bir an önce, zor durumda olan üzüm üreticisine kilogram başına en az 2 liralık destek primi verilmesini istiyoruz. Manisalı Tarım Bakanı'nın, yaşanan bu mağduriyet karşısında üreticileri ve Manisa ekonomisini kurtaracak adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz.” dedi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim