CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, dondan etkilenen üzüm bağlarını gezerek bağcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için farklı çözüm önerilerinde bulundu.

Sarıgöl'de geçtiğimiz Pazar günü dolu afetine maruz kalan köyleri ve bağları ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'e CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, CHP Sarıgöl İlçe Başkanı Tahsin Akdeniz, geçmiş dönem ilçe ve belediye başkanları, çok sayıda partili ve Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen eşlik etti.

Saat 09.00'da başlayan ve 3 saat süren ziyaret boyunca tek tek incelemelerde bulunan Özgür Özel, Dadağlı ve Dindarlı köylerindeki kahvehaneleri de gezerek köylülerin sorunlarını dinledi. Daha önce yaşanan dolu ve don afetleri sonrasında CHP olarak kanun teklifi, soru önergesi, araştırma önergeleri verdiklerini hatırlatan Özel, sigortası olmayan köylünün elinden kimsenin tutmadığını öne sürdü.

Üreticilerin mağduriyetini önlemek için bağlardaki zarar tespit çalışmalarında bir Ziraat Odasi yetkilisi bulunmasını öneren Özel, "İtirazlar için Ziraat Odası'ndan ve köylülerden oluşan bir İtiraz İnceleme Komisyonu kurulmalı. Ayrıca bağların üzerine dolu fidesi gerilmesinin sonuç verdiği herkesçe biliniyor. Ancak bağ sisteminin değiştirilmesinden kaynaklı oluşan yüksek maliyetlerden dolayı bu işlem yapılamıyor. Bunun için de derhal bir teşvik sistemi getirilmeli ya da uzun vadeli faizsiz kredilendirme gibi bir teşvik sistemine geçmelidir. Son olarak da CHP'nin daha önce önerdiği gibi, bir an önce TARSİM sigortasının yüzde 50'sinin değil yüzde 75'inin devlet tarafından karşılanması gerekir" dedi.

Üzüm ihracatındaki sorunlara değinen Özgür Özel dış politikadaki hataların bedelini çiftçinin ödediğini öne sürerek "Rus uçağı Sarıgöl'e düşse çiftçi bu kadar etkilenmezdi. Dış politikada hatalar yapılıyor ama hep kabak çiftçinin başına patlıyor" dedi.

Editör: TE Bilişim