AK PARTİ hükümetinin yasalaştırmaya çalıştığı Özel İstihdam Bürolarının, işçilerin kıdem tazminatlarını fiilen ortadan kaldıracak olan düzenlemesine tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, bu projenin sendikaları ve işçi haklarını bitirmek için kullanılan bir araç olduğunu söyleyerek bu tasarının karşısında duracaklarını belirtti.

"İŞÇİYE YÖNELİK SÖMÜRÜYÜ ARTTIRAN BİR PROJEDİR"
Özel İstihdam Bürolarına kiralık işçi çalıştırma hakkı getirilmesi ve uzaktan çalışma önerilerinin anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Biçer, bu projelerin işçileri sömürmeye yönelik olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna, çalışma yaşamına ilişkin iki konuda yapısal değişiklik önerisi getirilmektedir. Bunlar, Özel İstihdam Bürolarına (ÖİB) kiralık işçi çalıştırma hakkı getirilmesi ve uzaktan çalışmadır. Getirilen bu kanun tasarısı Anayasa'nın 48, 49, 50, 51, 53, 54, 55 ve 60'ıncı maddelerine doğrudan; 5 ve 17 maddelerine ise dolaylı olarak aykırıdır. AKP'nin Ulusal İstihdam Stratejisi istihdamı artırmaktan uzak dahası çalışanları, esnek ve güvencesiz istihdam ve çalışma koşullarına mahkum eden ve işçilerin kazanılmış haklarını da ortadan kaldıran ve işçiye yönelik sömürüyü arttıran bir projedir."
AK Parti'nin bu çalışmayı, diğer çalışmaları gibi hiçbir işçi sendikasına danışmadan tepeden inmeci bir yaklaşımla hazırladığına değinen Biçer, uygulamaya konulduğu taktirde çalışma hayatındaki eşitsizliğin derinleşeceğini, işçilerin yoksullaşacağını ve uygun olmayan koşullarda çalışmaya zorlanacaklarını belirtti.

"EV EKSENLİ ÇALIŞMA CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ PERÇİNLEYECEKTİR"
Biçer, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin önerdiği ‘Ev Eksenli Çalışanlar' konusunun da işçilerden çok işverenleri korumaya yönelik olduğunu ifade ederek kadınlar başta olmak üzere işçileri dört duvar arasına hapsetmenin amaçlandığını söyledi. Cinsiyet eşitsizliğini perçinleyebilecek bu uygulama hakkında Biçer, şu ifadelere yer verdi: "Ulusal İstihdam Stratejisi'nin başlıklarından biri de özellikle kadınların kayıt dışı ve ağır çalışma koşullarında yoğun hak ihlallerinin kurbanı olacağı "ev eksenli çalışanlar"dır. Ev eksenli çalışma kadınlar başta olmak üzere işçilerin sosyal güvence ve örgütlenmeden uzakta tutmaya, İşverenin maliyetlerini kira, elektrik ya da su giderleri, işçilere sunulması gereken servis, sigorta, yemek, tatil, mesai ve kreş gibi temel hizmetler bakımından azaltmaya yöneliktir. Ev eksenli çalışma kadınları dört duvar arasında hem ev işlerine hem de çalışmaya yönelik çifte mesai ile hapsedecek ve eden cinsiyet eşitsizliğini perçinleyecektir. Oysa ev eksenli çalışma yerine kadınlar başta olmak üzere işçilerin işyerlerinde sürekli, düzenli ve güvenceli istihdamı sağlanmalıdır."

"BU BÜROLAR, MODERN KÖLE TİCARETHANELERİDİR"
CHP'li Biçer, Modern Köle Ticarethanesi olarak betimlediği Özel İstihdam Büroları'nın yasalaştığı taktirde işçileri büyük bir tehlikenin beklediğini ifade ederek, "Bu tasarı yasalaşırsa işçileri büyük bir açmaz bekliyor. Buna ancak AKP iktidarı yol açabilirdi. AKP iktidarı da bu tasarıda işçilerin haklarının tırpanlaması ve hatta ortadan kaldırılması için elinden geleni yapmış." dedi.

TASARI YASALAŞIRSA NELER OLACAK?
Tasarının yasalaştığı taktirde karşılaşılabilecek sorunları açıklayan Biçer, çalışma hayatının bütün dengelerinin değişeceğine işaret ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu proje yasalaştığı taktirde işçileri büyük bir tehlike bekliyor. Eğer yasalaşırsa; işçi simsarlığı yasalaşacak, işçiler sömürülmeye devam edilecek, sendikal örgütlenmenin önü kesilecek, Toplu Sözleşme yetkisi almak zorlaşacak, grev hakkının kullanılması engellenecek, işçinin iş güvencesi ortadan kalkacak, işçiler güvencesiz çalışmaya mahkum edilecek, işçinin sigortası kesik kesik yatacak, emeklilik zorlaşacak, kiralık işçiler mesaisiz ve izinsiz çalışacak, işçinin bir alanda uzmanlaşması engelleneceği için iş cinayetleri artacak, kesin bir işyeri olmayan işçiler maaş zammından yararlanamayacak, işyeri kavramı ortadan kalkacak, işçi emeği meta haline dönüşecek, işçiler kazanç konusu haline gelecek, işçilerin sırtından ekstra para kazanılacak, göçmenler ve sığınmacılar kiralık işçi olarak çalıştırılacak, işçiler üzerinden bir kölelik düzeni kurulacak. Buna müsaade etmeyeceğiz"



Haber: Eren EKİNCİ
Editör: TE Bilişim