CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, isteyen Suriyeliler'e Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda yapılan çalışmaları eleştirerek, - "Nüfus cüzdanı Aylan bebeği boğulmaktan, anasını, kardeşini dilenmekten, anasını parklarda aç yatmaktan kurtarmaz" dedi.
CUMHURİYET Halk Partisi Yunusemre İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşma programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Programa, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP İl Başkanı Halil Tokul, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Kubilay Koç, İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut, İl Gençlik kolları Başkanı Gülşah Durbay ve partililer katıldı.
Yunusemre İlçe Başkanı Kubilay Koç ve CHP İl Başkanı Halil Tokul'un selamlama konuşmalarının ardından partililere seslenen Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer parti olarak Manisa halkının her zaman yanında olduklarını ve sorunları çözmeye çalıştıklarını anlattı.
Programda son konuşmayı ise CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel yaptı. Özel, "Her gün bir başka tartışmayla zihinleri bulandırmaya çalışanlar var. Bayram üstü en önemli tartışma, gittiğimiz her yerde bize en çok sorulan soru Cumhurbaşkanı tarafından ortaya atılan ülkedeki sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusu. Aslında uluslararası hukuk açısından şu anda ülkede geçici koruma statüsünde olan Suriyeli sığınmacılar var. Burada Türkiye'nin uluslararası bir tezi var. Tezimiz şu; bu yakın tarihin en büyük göç dalgasıdır. Bu yakın tarihin en büyük insanlık dramlarından bir tanesidir. Bu yük insanlığın yüküdür. Bu 3 milyon, 6 milyon toplam sığınmacının sorunlarını dünyadaki gücü kuvveti yerinde bütün ülkelerle, başta Amerika'yla, Kanada'yla dünyada Avrupa dışındaki bütün güçlü ekonomilerle sonra Avrupa Birliği'nin bütün üyeleriyle birlikte çözmekle yüklenmek zorundayız. Türkiye'deki sığınmacı sorunu Türkiye'nin sorunu değildir. Başta Avrupa'nın ama bütün dünyanın sorunudur. Türkiye'nin sınır sorunu sadece Türkiye'nin sınır sorunu değildir, bütün dünya için güvenlik sorunudur. Türkiye sınırında çeşitli güçlerin ve maalesef Türkiye'yle ilgili çeşitli hesaplar, rejim değişikliği hesapları yapanların güçlendirip palazlandırdıkları, terör örgütü mensuplarının cirit atması bütün dünyanın güvenlik sorunudur. Bu sadece; Ankara'nın, İstanbul'un değil; Madrid'in de, Hamburg'un da, Köln'ün de, Washington'un da, New York'un da, Londra'nın da güvenlik sorunudur. Bu ulusal tezimizi zafiyete uğratacak hiç bir şey konuşmamak gerekir. Birleşmiş Milletler devreye girmeli dünyadaki tüm uluslararası örgütler bir araya gelmeli bu yük hep beraber ortadan kaldırılmalıdır. Siz böyle bir süreçte 'Biz bunlara vatandaşlık vereceğiz' derseniz, ulusal tezinizi terk etmiş, 'Bu yükü ben tek başıma üstleniyorum' demiş, kendi ufacık siyasi hesaplarınız için Türkiye'nin ulusal tezine zarar vermiş olursunuz" dedi.
"Türkiye'ye bir sığınmacının nasıl vatandaş olacağının kuralları bellidir" diyen Özel, "5 yıllık bekleme süresi vardır. O süreye de şu an ki geçici sığınmacı, geçici koruma statüsündeki sığınmacıların geçirdiği süreler dahil değildir. O yüzden bugün bir Suriyeli sığınmacı vatandaş olmaya karar verdiğinde en az 5 yıllık bir bekleme süresine ve uzun bir prosedüre tabidir. Oysa Türkiye uluslararası örgütlerden bu sığınmacıların bütün dünyada eşit paylaşılması bu yükün birlikte kaldırılmasını ve en önemlisi de Suriye'de barışın sağlanmasını, bu sığınmacılara, bu misafirlere Suriye'ye dönme şansı hakkı tanınmasını ve biz hep söylüyoruz bunun özendirilmesini ifade etmek zorundadır. Siz Suriyeli sığınmacılara şunu söyleyebilirsiniz; 'Suriye'de barış oldu artık. Ülkenize dönünüz. Ama çocuklarınız istediği zaman Türkiye'ye gelip okuyabilirler. Siz Türkiye'ye istediğiniz zaman turist vizesiyle gelip özel şartlarda tatil yapabilirsiniz. Türkiye'nin ulusal ölçekteki üzerinde olan her türlü imkandan ve uluslararası itibarından yararlanabilirsiniz. Özel vize özel statü verilebilir. Ama Suriyeli sığınmacıların Suriye'ye dönmeleri kendi vatanlarında yaşamaları esastır" ifadelerini kullandı.
Özel, "Suriyeli kadınlar parklarda, yaşlı kadınlar parklarda sürünürken, Suriyeli 6 yaşında çocuklar otoyollarda, çevre yollarında kırmızı ışıklarda dilenirken, Suriyeli bebeler Ege Denizi'nde boğulurken sesini çıkarmayan parmağını kıpırdatmayan bir zihniyet bugün gelmiş vatandaşlık diyerek bir nüfus cüzdanı üzerinden sorunu çözecek diyor. Nüfus cüzdanı Aylan bebeği boğulmaktan, anasını kardeşini dilenmekten, anasını parklarda aç biilaç yatmaktan kurtarmaz" die konuştu.
Dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan teşvik paketi hakkında da değerlendirmede bulunan Özel, "Dün Başbakan'ın açıkladığı teşvik paketiyle ilgili bir iki şey söyleyelim. İş dünyasıyla ilgili olumlu bir kaç tane şey var. İş dünyasıyla ilgili olumlu bir kaç yaklaşım var. Onları destekliyoruz. Şehit aileleri sizden ÖTV'siz KDV'siz araba değil gerçekten şehit aileleri Başbakan'dan ÖTV'siz araba beklemiyor, öncelikle daha fazla evladımızın kanının akmamasını istiyorlar. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyorlar. Daha sonra da Cumhuriyet Halk Partisi'nin 81 ilde tespit ettiği şehit ailelerinin ve gazilerin beklentileri var biz bunu kitapçık olarak AKP'ye sunduk. Oturup bunu baştan aşağı konuşmamız gerekiyor. Eğer samimilerse, bayramdan sonra ilk yapılacak iş bu olmalıdır" dedi.
Editör: TE Bilişim