Haber: Eren EKİNCİ

CHP İl Örgütü ve Genel Merkezin il kurultaylarının aynı genel kurultay gibi 2 gün süreyle yapılması konusunda çalışma içerisinde olduklarını söyleyen CHP İl Başkanı Halil Tokul, kongrelerde seçimlerin çarşaf liste ile yapılmasının daha demokratik olacağını söyledi. Siyasi kulislerde Cumhuriyet Halk Partisi için 'mezhep partisi' yakıştırması yapanları eleştiren Tokul, CHP'nin tüm etnik ya da mezhepsel gruplara açık olduğunu ve ayrıştırma yapmayan bir siyasi politika izlediklerini belirtti.

"BÜTÜN İLLERDE ÇARŞAF LİSTENİN UYGULANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa İl Başkanı Halil Tokul, önümüzdeki süreçte gerçekleşecek il kongresinin Genel Kurultay gibi iki gün süreyle yapılacağının sinyallerini vererek, Manisa'daki kongrelerde çarşaf liste uygulamasını hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. CHP için ‘mezhep partisi' yakıştırması yapanları da eleştiren Tokul, "Biz hiç kimseyi etnik ya da mezhepsel anlamda sorgulamayız. İktidar partisi toplum içerisindeki etnik ve mezhepsel konuları körüklemeye çalışıyor. Bu bağlamda ayrışma yapanların da karşısında olacağız." diye konuştu.

DEMOKRASİNİN gereği için çarşaf listenin gerekliliğinden bahseden CHP İl Başkanı Halil Tokul, yapılacak tüzük kurultayından sonra bütün illerde çarşaf listenin uygulanması için bir çalışma içerisinde olduklarını açıkladı. Manisa'da gerçekleşecek il kongresinin de çarşaf liste ile yapılacağının sinyallerini de veren Tokul, CHP'yi mezhep partisi olarak değerlendiren kişilerin ise yanlış fikre kapıldığını ifade etti.

"DEMOKRASİNİN TAM OTURMASI İÇİN ÇARŞAF LİSTENİN OLMASI GEREKİYOR"
CHP İl Örgütü ve Genel Merkezin il kurultaylarının aynı genel kurultay gibi 2 gün süreyle yapılması konusunda çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Tokul, kongrelerde seçimlerin çarşaf liste ile yapılmasının daha demokratik olacağını söyledi. Çarşaf listenin uygulanabilirliği konusunda bazı sorunlar yaşandığına değinen Tokul, "Kongrelerde çarşaf liste uygulamasını ben de savunuyorum. Demokrasinin tam oturması için çarşaf listenin olması gerekiyor. Yerel kongrelerde çarşaf listelerin uygulanmasında şöyle bir sıkıntı var; dışarıdan gelen delege arkadaşlarımızın oylarını kullanıp zamanında kendi yaşadıkları kente ulaşmayla ilgili sorunları olabiliyor. O nedenle blok ya da çarşaf liste uygulamaya sunulduğunda tercih blok listeden yana oluyor. Bunun çözümünü de önümüzdeki süreçte yapılacak tüzük kurultayında kesinlikle çözeceğiz. Bütün illerde çarşaf listenin uygulanması yönünde bir çalışmamız var. Tüzüğümüz de uygulamaya girdiğinde bu sorunu da halletmiş olacağız. Belki, bu konuda henüz net bir şey söyleyemiyorum, il kongrelerimiz özellikle genel kurultay gibi 2 gün sürebilir. Bu konuda hem Manisa İl Örgütü olarak bir çalışmamız mevcut, hem de genel merkezde bu konuda çalışmalar başlatıldı." dedi.

"ETNİK VE MEZHEPSEL KONULARI KÖRÜKLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"
CHP'yi mezhep partisi olarak nitelendirenlerin büyük bir yanılgıya düştüğünü ifade eden Tokul, "Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'de bulunan tüm etnik kökenden, tüm ırksal kökenden omuz omuza savaşarak bu ülkeyi kurtardık. Cumhuriyeti de yine birlikte kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu anlamda ayrılıkçı politika güttüğünün düşünülmesi kadar yanlış bir düşünce olamaz. Bu mantığı kabul etmiyor ve reddediyoruz. Biz hiç kimseyi etnik ya da mezhepsel anlamda sorgulamayız. Partimizde böyle bir ayrışma kesinlikle yoktur. İktidar partisi toplum içerisindeki etnik ve mezhepsel konuları körüklemeye çalışıyor. Bu bağlamda ayrışma yapanların da karşısında olacağız." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim