Tüm illerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasında salgın döneminde eğitimde yaşanan sorunlara çözüm bulunması için AKP iktidarına çağrıda bulunuldu.

“EĞİTİM SİSTEMİ PANDEMİ DÖNEMİNDE FELÇ OLDU’’

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ağır bir pandemi süreci geçirdiğini, tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında büyük sorunlar yaşandığını ifade etti.

AKP iktidarının pandemi sürecini iyi yönetemediğini ve bu nedenle de özellikle eğitim alanında ciddi sorunların yaşandığını dile getiren CHP Manisa İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada;

“18 yıllık AKP döneminde günü birlik politikalarla bilimsel, rasyonel, eşit koşullarla ulaşılabilir olmaktan çıkan eğitim sistemimiz pandemi koşullarında tamamen felç olmuştur.

Yeni eğitim ve öğretim yılı pandemi koşullarında başlarken devlet okullarına giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet, EBA üzerinden uzaktan eğitim alacak 754 bin 429 öğrencinin evinde ise televizyon bulunmamaktadır. Bu çocuklarımızın eğitim alamayacağı bugünden açıktır.

Çocuklarımızın eğitimi, sorunlarına hep birlikte çözüm arayacağımız en temel alanlardan birisidir. Eğitim sıcak siyasetin konusu olamaz.’’ diye konuştu.

“CHP TÜM TEŞKİLAT VE BELEDİYE BAŞKANLARIYLA ÇÖZÜME TALİBİZ’’

Türkiye’de 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internetinin, 754 bin 429 öğrencinin ise evinde EBA’yı takip edecek televizyonun bulunmadığını dile getiren CHP Manisa İl Başkanı Balaban, Manisa’nın bazı bölgelerin de internet erişiminin olmadığını ve bir çok ihtiyaç sahibinin evinde televizyon olmadığı için öğrencilerin yeni eğitim-öğretim yılına sıkıntılı başladığını belirtti.

Öğrencilerin pandemi döneminde sağlıklı, hijyenik ve sosyal mesafe kurallarına uyun bir şekilde yeni eğitim-öğretim hayatına başlaması için MEB’nin Türkiye’deki 57 bin 340 derslik ihtiyacını gidermesi gerektiğini ifade eden CHP’li Balaban yaptığı açıklamada, eğitimde yaşanan sorunlara çözüm önerilerini açıkladı.

CHP’li Balaban yaptığı açıklamada;

“Milli Eğitim Bakanlığına gerekli mali kaynak sağlanarak ivedi olarak 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor. Bunu yapamayacağını söylüyorsa, yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li büyükşehir belediye başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya taliptir. Öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen metrekareye çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak için YÖK ile işbirliği yapılmalıdır. Üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerinin özellikle derslik, amfi ve konferans salonları gibi alanları doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına tahsis edilmelidir. Yeni dersliklerin hizmete girmesi ile birlikte çocuklarımızın eğitim için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Tüm öğretmenlere kadro verilmeli, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine son verilmelidir.

Okulların hijyen kurallarına uygun olacak şekilde açılması ve hijyen sürekliliği açısından MEB’e en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personel alımı yetkisi verilmelidir.

Dezenfektan, maske ve ateş ölçümü cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan önce tüm bu ihtiyaçlar suretle giderilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcı kurumlarla görüşerek, zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimi sağlanmalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcı kurumların maliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişiminin ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm alt yapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Bu operatörlerin de sorumlulukları olduğu nu hiç kimse unutmamalıdır.’’ diye konuştu.

“TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR SORUNUN DA ÇÖZMEYE TALİBİZ’’

Türkiye’de evinde televizyonu bulunmayan ve EBA’ya ulaşamayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için MEB’in bir an önce sivil toplum kuruluşlarıyla kampanya başlatması gerektiğinin altını çizen CHP’li Balaban,

“MEB bu kampanyayı açmayacaksa Cumhuriyet Halk Partili belediyeler sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptirler.

Her hanede öğrencinin yaralanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı, bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bunu yapamayacaksa, benim param yok, hazinede de para bitti, biz bunu sağlayamıyoruz diyorlarsa CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.’’ dedi.

“ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ HAYATA GEÇİRECEK İRADEYE SAHİBİZ’’

CHP’li Balaban son olarak, pandemi döneminde eğitim alanında yaşanan sorunların çözümlüne hem Türkiye genelinde, hem de Manisa bazında partisinin çözmeye talip olduğunu belirterek,

“İçinden geçtiğimiz pandemi süreci sosyal devletin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. İktidar adayı bir parti olarak biz CHP olarak, çocuklarımızın eğitim hakkı ve güvencesi için her şeyi yapmaya hazırız. İktidarın yapması gerekenler bellidir. İktidar yapmıyorsa, CHP olarak sunduğumuz çözüm önerilerini hayata geçirecek iradeye sahibiz. Çocuklarımızın geleceği siyaset malzemesi yapılmayacak kadar değerlidir.’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim