MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, İzmir'e içme suyu sağlamak için yaptırılan Gördes Barajında hem mühendislik hatası olduğunu hem de idari hata olduğunu ileri sürerek, "Barajın henüz yapımı bitmeden veya olması gereken inşaat faaliyetleri tamamlanmadan devreye alınmış olmasıyla meydana gelen kaçak bugüne kadar sürdü. Yapılan hesaplamalara göre bu zarar toplam 100 milyonluk bir zarar" dedi.
İzmir'in içme suyunu karşılamak ve bölgede tarımsal sulamada kullanılmak üzere yapılan Gördes Barajının hem mühendislik hatası hem de idari hatalar nedeniyle erken devreye alınarak 7 yıllık bir kullanım kaybının söz konusu olduğunu kaydeden MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, ülkenin bu yüzden 100 milyon TL zarar ettiğini ileri sürdü.

"BARAJDA 7 YILLIK BİR KULLANIM KAYBI SÖZ KONUSU"
Gördes Barajıyla ilgili ilk problemi kendisinin kamuoyuyla paylaştığını belirten Balkız, "Çünkü meselenin ta başından beri takipçisiyim. Burada tamamen bir mühendislik hatası değil, idari hatayla bilerek ve kasten bu barajın henüz yapımı bitmeden veya olması gereken inşaat faaliyetleri tamamlanmadan devreye alınmış olmasıyla meydana gelen kaçak bugüne kadar sürdü. Bununla ilgili Veysel Eroğlu'na soru önergesi vermiştim. Çünkü o soru önergesinde açıkça şunları söylüyordum. Bu barajın gövde inşaatının önündeki kirleme ve su geçirmezlik faaliyeti yapılmadan baraj devriye alınmak suretiyle sadece ve sadece 9 Eylül'de İzmir'e su vereceğiz vaadini yerine getirmek bahanesiyle yapılması gereken inşai faaliyetler eksik bırakılmıştı. Nitekim 4 yıllık surede baraj bir türlü doldurulamadı kaçaktan dolayı ve en son bizim istediğimiz noktaya geldi. Barajın tamamını bu sene boşaltmak mecburiyetinde kaldılar. Sadece ve sadece barajın kirlenmesi ve su geçirmezliğinin tamamlanması için 20 milyon liranın üzerinde bir ek masraf yapılacak. Ama zarar bundan ibaret değil. Asıl zarar 4 yıldan beri verilmesi gereken sulama suyunun Gölmarmara Ovasına verilememesi ve verilmesi gereken miktarda da kullanma suyunun İzmir'e verilememesidir. Bunların kayıpları eklendiğinde ve barajın da yarım inşaatın da bu sene yapılması halinde en az 3 yıl daha suyun birikmesi bekleneceğinden tam 7 yıllık bir kullanım kaybı söz konusudur" dedi.

ZARAR 100 MİLYON
Yapılan hesaplamalara göre bu zararın toplam 100 milyonluk bir zarar olduğunu iddia eden Balkız, "Bu zararı kim karşılayacak. Veysel Eroğlu'na sorduğum soru önergesi buydu. 100 milyonluk bir zarar bir bakanın veya o gün için bir başbakanın bir efelenmesiyle maalesef meydana gelmiştir. Bizim hukuk sistemimiz hala bürokratı ve idariciyi, hükümeti korumaya elverişli, gevşek zeminli bir hukuk sistemi olduğu için maalesef bunlar açığa çıkmıyor. Halkın kayıpları gene halkın cebinden çıkarılarak karşılanıyor. Bugün sadece Gördes Barajından dolayı bizim vatandaşlarımızın cebine 100 milyon liralık hırsız bir el girmiştir. Üzüntülerimi belirtmek istiyorum. Ama şunu da belirtmek istiyorum. Nerede cumhuriyet savcıları, nerede başbakanlık müfettişleri, nerede bakanlık denetçileri? Niye bunları hesaplamıyorlar. Biz bunları kamuoyuna 3 defa getirdik. Neden bunlar denetlenmiyor" diye konuştu.

ÜZÜNTÜ VERİCİ
Balkız ayrıca Zafer Bayramı kutlamalarına ilginin az olmasına da değinerek, "30 Ağustos Zafer Bayramı gibi coşkulu ve Türk Milletinin gururunu, geleceğe yönelik öz güveninin simgesi olan bir bayramda son derece düşük bir katılımla bayramı kutlamış olmamız bizim için gerçekten üzüntü verici. Cumhuriyet Bayramlarımız, Zafer Bayramlarımız, özellikle terörün şu anlarda azdığı günlerde Türk Milletinin geleceğe yürüyüşünde bir öz güven oluşturacak nitelikte olmalıydı. Burada da ciddi anlamda bir algı operasyonu yapıldığını ve bayramlara ilginin azaldığını görüyoruz. Bu bizim için üzüntü vericidir" dedi.
Editör: TE Bilişim