EREN EKİNCİ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanı Zülfikar Gürcan, teşkilat binasında düzenlediği toplantıda 7 Haziran genel seçimlerini değerlendirdi.


7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından AK Parti Manisa Teşkilatı seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere toplantı yaptı. AK Parti'nin çalışmaları ve genel durumu hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Ak Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, "Türkiye, 8 Haziran Pazartesi sabahına istikrar diye uyanmayı beklerken, belirsiz bir ortama uyandı. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur" ifadelerini kullandı.

AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan, milletvekili genel seçim sonuçlarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AK Parti Manisa İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıya İl Başkanı Zülfikar Gürcan'ın dışında Şehzadeler Belediyesi Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Yunusemre İlçe Başkanı Zafer İkinci, Ak Parti Yunusemre İlçe Kadın Kolları Başkanı Nilgün Atik, Şehzadeler Kadın Kolları Başkanı Rukiye Yaver, basın mensupları ve partililer katıldı. Başkan Gürcan, AK Parti'nin seçim sonuçlarına baktıkları zaman Türkiye genelinde bir düşüş olduğunu ifade ederek Manisa'nın, Ege Bölgesi'nde vekil sayısını düşürmeyen tek il olduğunun altını çizdi. Toplantının sonlarına doğru gazetecilerin soru sormasını istemeyen bazı partililer, gazeteciler ile tartışarak gerginlik yarattı.

DİĞER İLLER İLE MANİSA'YI KIYASLADI
Milletvekili adaylarının netleşmesi ile beraber saha çalışmalarına başladıklarını kaydeden AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, sözlerine teşkilatına teşekkür ederek başladı. Ege Bölgesi'nde AK Parti'nin büyük bir düşüş yaşadığını açıklayan Başkan Gürcan, Ak Parti Manisa teşkilatlarının çalışmaları sonucunda Manisa'da hezimete uğramadıklarını vurgulayarak, "Bildiğiniz gibi Manisa'da 10 olan milletvekili sayısı bu seçimde 9'a düşmüştür. Bundan önce spekülasyonlar üzerine siyaset üretmeye çalışanların bütün projeleri 7 Haziran seçimlerinde Manisa'da alınan sonuçlar neticesinde çökmüştür. Gerek belediye başkanlarımızın özverili çalışmaları gerekse teşkilatımızın özverili çalışmaları bizim Manisa'da bu başarıyı kazanmamızda etkili olmuştur Şu an itibariyle Manisa, Ege Bölgesi'nde 4 AK Partili vekil ile temsil edilen tek il konumundadır. İzmir'de 11 vekilden 8'e düşmüş, Manisa'da vekil sayısı düşmesine rağmen temsilimiz düşmemiştir. Ege Bölgesi'ndeki bütün illerden vekil sayımız fazladır. Manisa AK Parti teşkilatımız Ege'nin Efesi denilebilecek bir konuma ulaşmıştır. AK Parti vekil sayımız Uşak'ta 2'den 1'e, Kütahya'da 4'ten 3'e, Muğla'da 2'de kalmış, Afyonkarahisar'da 3'te kalmış, Aydın'da 3'ten 2'ye düşmüş, Büyükşehir Belediyesi ve Bakanı olmasına rağmen Denizli'de 4'ten 3'e düşmüş, Balıkesir'de Büyükşehir Belediyesi partimizde olmasına rağmen 3'e düşmüş, Manisa vekil sayısını korumuş ve Ege'de 4 vekil sayısını korumayı başarmıştır" diye konuştu.

?TARİHİ BAŞARI' BENZETMESİ
7 Haziran'da yapılan 25'inci dönem milletvekili genel seçimlerinde AK Parti'nin Manisa'da aldığı oy oranını tarihi bir başarı olduğunu iddia eden Başkan Gürcan, "AK Parti Türkiye'deki 3 Büyükşehir'de (Hatay, Adana ve Manisa'da) bir önceki yerel seçimlerde aldığı oyun üstüne çıkarak tarihi bir başarıya imza atmıştır." ifadelerini kullandı.

"MANİSA'DA HDP GERÇEĞİNİ YOK ETTİK"
AK Parti'nin Manisa'da 7 Haziran seçimlerinden başarılı çıktığını ifade eden Başkan Gürcan, Türkiye genelinde AK Parti'nin bulunduğu siyasi tablonun üzücü olduğunu söyledi. AK Parti'nin kaybettiği oy oranı hakkında açıklamada bulunan Başkan Gürcan, oyların bir kısmını Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) kaydığı yönündeki söylemleri değerlendirerek şu şekilde konuştu: "Manisa bu seçimlerde başarmış ve istenileni vermiştir. Fakat genelde istediğimiz neticeleri alamamış olmanın hüznünü yaşıyoruz. Ama biz, çalışma ve gayretimizden ödün vermeden tüm teşkilatımızla dimdik ayaktayız. 7 Haziran'da bir kayıp olmamış gibi çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz, bundan önceki en yakın seçim yerel seçim olduğu için birlikte değerlendirdik. Tabi, genele göre de AK Parti yüzde 49.7'den 40.8'e düşmüştür. Yaklaşık bir 10 puanlık düşüş var. O düşüş Manisa'da da yaşandı. Ama bu düşüşü Türkiye genelinde değerlendirmek gerekirse bir HDP olayı söz konusuydu. Yüzde 5.5'tan yüzde 13'e çıkmış bir HDP Faktörü vardı. HDP'nin oyu Manisa'da yüzde 6 buçuklarda kaldı. Biz burada HDP gerçeğini yok ettik."

"TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA OLMUŞ"
Yerel bir internet haber sitesinde AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in, AK Parti teşkilatının yetersizliğine değinerek yaptığı konuşmanın sorulması üzerine Başkan Gürcan, "Böyle bir beyanatı varsa talihsiz bir açıklama olmuş. Bizim teşkilatımız sonuna kadar çalıştı. Ben buna şahidim. Herhalde Recai Bey sürç-ü lisan etmiştir" dedi.

"MANİSA DA BU DÜŞÜŞTEN PAYINI ALMIŞTIR"
Türkiye'deki genel siyasi tabloya bakıldığında AK Parti'de bir düşme yaşandığının herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu dile getiren Başkan Gürcan, "Manisa da bu düşüşten payına düşeni almıştır. Türkiye nezdinde Manisa en az hasarla en iyi neticeyi elde etmiştir. Türkiye genelinde yaşanan bir sıkıntı var. Türkiye 8 Haziran Pazartesi sabahına istikrar diye uyanmayı beklerken, değişik belirsiz bir ortamda uyandı. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur" şeklinde konuştu.

CHP, MHP VE HDP KOALİSYONUNU ÖNERDİ
Koalisyon senaryolarını ve erken seçim iddialarını değerlendiren Başkan Gürcan, AK Parti'nin koalisyona sıcak bakmadığını dile getirerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Milletimiz seçim sonuçları ile Türkiye'ye bir mesaj verdi. Bu mesajı iyi algılamak lazım. Seçmen böyle olmasını istedi. Ama ben biliyorum ki seçmen bu neticeyi gördükten sonra 'biz ne yaptık?' demiştir. Elbette Ak Parti'nin bir sorumluluğu vardır. Eğer kendisine hükümet kurma yetkisi verilirse AK Parti bu sorumluluğu yerine getirecektir. Hükümet kurulamazsa, anayasal çerçevede 45 gün içinde Cumhurbaşkanı erken seçime götürme kararı da alabilir. Perşembe günü Ankara'da Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı olacak ve orada il başkanları ve değişik kademelerle istişareler yapılacak. Ama bizim teşkilatımızda gördüğümüz kadarıyla koalisyon tarafında AK Parti'nin olmaması yönünde bir tablo sergileniyor. Koalisyon yapılacaksa MHP, CHP ve HDP tarafının koalisyon yapması yönünde bir irade söz konusu. Tabi bu durum ne derece AK Parti kadrolarında karşılık bulur, hepsi değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkacak."

Editör: TE Bilişim