CUMHURİYET Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) KPSS için adaylardan talep ettiği 425 TL'lik ücrete tepki gösterdi.
CHP'li Milletvekili Biçer yaptığı açıklamada, "KPSS'ye giriş için adaylardan istenen ücret kabul edilebilir değil. ÖSYM, 60 TL sınav başvuru ücreti ve her bir ders için de 40 TL ücret talep ediyor. 9 branştan sınava girecek olan öğrencilerin ödeyeceği ücret 420 TL, bir de 5 TL sınav başvuru ücreti var, toplamda 425 TL. Neyin bedeli bu? Gençlerimiz işsizlik sorunu ile yıllardır karşı karşıya. İşsizlikle, yıllardır uğraştıkları sınavlarla mücadele eden gençlerimizden istenen harç kabul edilebilir değil. Böyle bir şey sosyal devlette olabilir mi? Anayasa'da, ‘Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal devlettir' ifadesi var. 425 TL'ye sınav yapılabilir mi? Asgari ücretli bir babayı düşünelim, 1404 TL alıyor, ne yapacak bu adam? Çocuklarına sınava girme mi diyecek? Sınav ücretinin ivedi şekilde aşağı çekilmesi lazım." dedi.
HER YIL YÜZBİNLERCE TL SINAV HARCI TOPLAYAN ÖSYM BU PARALARI NE YAPIYOR?
CHP'li Milletvekili KPSS için ÖSYM tarafından talep edilen Yüksek harçlara ilişkin, "ÖSYM tarafından yapılan KPSS'de daha önce sınav oturumu başına ücret alınırken ve bu ortalama 165 TL civarındayken şimdi her bir ders için ayrı ücret talep edilmesinin gerekçesi ne olabilir? Her yıl yüzbinlerce TL sınav harcı toplayan ÖSYM bu paraları ne yapıyor? Ciddi bir gelir söz konusu. Bir yandan öğrenci mağdur olacak diğer yandan ÖSYM kazanç sağlayacak! Var mı böyle bir şey? Yüzlerce öğrencinin maddi imkânsızlıklar nedeniyle sınav başvurusu yapamama ihtimali ne yazık ki yine göz önünde bulundurulmamış. Demek ki ÖSYM öğrencilerin sınava girmesini istemiyor. En doğru ifade şudur ki; sınav harcı olarak öğrenciden istenen ücret açıkça soygundur. Sınav ücretini kim-kimler hangi gerekçeyle, neye göre belirlemişler? Başbakan Binali Yıldırım'a konu ile ilgili Yazılı Soru Önergesi verdim. Tekrar tekrar söylüyorum, bu kabul edilebilir bir rakam değil! KPSS harcı ivedi bir şekilde düşürülmelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Editör: TE Bilişim