Recep, Şaban, Ramazan derken bayrama geldik. İki gün sonra Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız.11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı'nı tutulan oruçlarla, yapılan ibadetlerle hayırlısıyla bitiriyoruz. Toplumsal kaynaşma, birlik ve dayanışma açısından önemli bir rolü olan dini bayramlarımızdan Ramazan Bayramı diğer adıyla Şeker Bayramı'nın içerdiği anlam çok büyüktür. 

Ramazan ayı sonrasında Ramazan Bayramı orucun sevincinin yaşandığı bayramdır. Her bayramda olduğu gibi bu bayram da aile büyüklerine ziyaretler yapılacak, gelen misafirlere ikramda bulunulacak. Her ne kadar eski bayramlar gibi yaşanmasa da bayram kutlamaları yapılacak. 

'Ah nerede o eski bayramlar' diye büyüklerimizin serzenişleri her bayramda olur. Eminim ki bu bayram da eski bayramlar yad edilecek. Evet hakikaten büyük bir coşkuyla hissedilen bayramlar yok artık. Günümüzde tatil olarak algılanan, bayrama hazırlık telaşının yerini otel rezervasyonlarının aldığı bayramlar özüne uygun kutlanmıyor. Gerçi günümüzde ne kaldı ki eskiden olduğu gibi layıkıyla yapılan. 

Bayram kahvaltısı için bayram namazından sonra ailenin en büyüğünün evinde biraraya gelmek, tatlı tepsisinin başına geçmek, bayramın gereği görevlerimizi yapmak, bayram nedeniyle kabir ziyaretleri gerçekleştirmek. Bayramın olmazsa olmazlarıdır. Ben yine de o kadar kötümser bakmıyorum. Bu gelenekleri devam ettiren çok büyük bir kesim olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bayramda tatil için sahil yerlerine akın edenlere de haksızlık etmeyelim, bu görevleri bir-iki gün önceden gerçekleştirdiklerini de tahmin ediyorum. 

Bayram sevincini doyasıya yaşamak, adı gibi şeker tadında geçirmek için senede iki kez olan dini bayramlarımızı elimizden geldiğince aslına uygun kutlamaya çalışalım. Kutlayalım ki, hani hep şikayetçi olduğumuz yeni nesil nasıl kutlandığını görsün, öğrensin. Onlar da gördüklerini uygulasın ileriki yıllarda. 

Ben herkese şeker tadında bir bayram dilemeyi çok isterdim. Aile fertlerinden birilerinin kayıplarıyla bayramı karşılayacak olanlarımız, çeşitli sorunları nedeniyle 'Bayram gelmiş neyime?' diyecekler de bayrama içlerindeki acı ve üzüntüyle ağızlarının tadı olmadan kavuşacaklar. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Biz de bu hayatın içinde bize verilen rolleri oynayarak yaşıyoruz. Her günümüzün bayram tadında olması dileğiyle Ramazan Bayramınız kutlu olsun.