Burhan AKDEMİR

Manisa’da siyasi arena ülke genelinde oranla bir erken ısındı. Çarşamba günü MHP İl Başkanlığı’nın düzenlediği toplantıda konuşan ve Millet İttifakı’nın oluşturduğu 6’lı masaya sert sözlerle yüklenen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın ifadeleri, siyasi tansiyonu yükseltmeye yetti. Dün MHP, CHP ve İYİ Parti il başkanları yazılı açıklamalarla birbirlerine laf yetiştirme yarışına girdi. MHP İl Başkanı Murat Öner’den İYİ Partili Hasan Eryılmaz’a, CHP İl Başkanı Semih Balaban’dan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’a, İYİ Parti İl Başkanı Hasan Eryılmaz’dan da MHP’li Murat Öner’e birbiri ardında sert sözler geldi. Açıklamalar, 2023 yılında yapılacak seçimlere, normal takvime göre yapılması durumunda 9 ay gibi süre olmasına rağmen seçim sathı mahalline girildiği yorumlarını da beraberinde getirdi.

ÖNER’DEN ERYILMAZ’A ‘KÜPECİ HASAN’ HİTABI

İlk açıklama, MHP İl Başkanı Murat Öner’den geldi. MHP’li Öner’in hedefinde, İYİ Parti İl Başkanı Hasan Eryılmaz vardı. Eryılmaz’ın, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’a yönelik eleştirilerine yanıt veren Öner’in Eryılmaz hakkında ‘Küpeci Hasan’ demesi dikkat çekti.

İP ile CHP ve HDP arasında hiçbir fark olmadığını söyleyen MHP Manisa İl Başkanı Murat Öner, “6’lı masa Türkiye düşmanlarının taşeronluğunu yapmaktadır. MHP Grup Başkanvekilimiz Sayın Erkan Akçay, 6’lı masaya yönelik açıklamalarıyla zillet ittifakının nasırına basmış, İP Manisa İl Başkanı namı diğer Küpeci Hasan da üzerine alınarak zıplamıştır.” dedi. 

Erkan Akçay’ın ifadelerinin, haber ajanslarında ve CHP’li isimlerin bile ağzında dolaştığını hatırlatan Öner, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın bu açıklamalarıyla 6’lı masasın nasırına bastığını söyledi.

Öner, “Manisa’da herkesin ‘cemaziyülevvelini çok iyi bildiği namı diğer Küpeci Hasan Eryılmaz MHP Grup Başkanvekilimiz Sayın Erkan Akçay’ın açıklamalarını üzerine alınmış. Grup Başkanvekilimiz Sayın Erkan Akçay hiçbir imada bulunmadan, doğrudan zilleti ittifakını kendi tanımlamalarıyla ifade etmiştir Altılı masa aylarca kimin nerede oturacağını tartışmış, sonunda yuvarlak masada karar kılmıştır. Zillet ittifakının bazı sözcüleri 6’lı masayı gevşek ittifak olarak tanımlamıştır. Grup Başkanvekilimiz Erkan Akçay, zillet ittifakının köşesizliğine, net ve açık fikirlerinin olmayışına vurgu yapmıştır. Ayrıca bu ifadelerle hiç kimse şahsen eleştirilmemiş, sadece Altılı yuvarlak masanın kurumsal tutumu siyaseten eleştirilmiştir. Grup Başkanvekilimiz bu masayı laklak masası olarak ifade etmiştir. Diğer sözler bizatihi bu ittifak mensuplarının ve kendi medyalarının tanımlamalarıdır. Masanız yuvarlak masa değil mi? Hangi sözden ne anlam çıkarmakta zorlanıyorsunuz? Altılı Yuvarlak masada CHP ve HDP’nin uydusu olmanız sizi rahatsız etmedi de yüzünüze vurulması mı rahatsız etti?” diye sordu.

MHP’Lİ ÖNER’İ CANLI YAYINA VE SAVCILIĞA DAVET ETTİ!

Öner’in açıklamalarına yanıt gecikmedi. “MHP Manisa İl Başkanı Sayın Murat Öner, bir kez daha uzun süredir mensubu olduğum İYİ Parti ve Türk milletinin geleceği adına oluşturulmuş altılı masa için mesnetsiz, hiçbir gerçeklik payı taşımayan, nezaket sınırlarını aşan sözler söylemiş, iftiralar atmıştır.” ifadeleriyle açıklamalarına başlayan İYİ Partili Eryılmaz, “Biz, MHP İl Başkanı Sayın Murat Öner’in bu tür seviyesiz açıklamalarına ne yazık ki çok alışığız. Bu zamana kadar yaptığı tüm açıklamalara uzun uzun cevap verdik ama görüyoruz ki kendileri bu cevapları algılama konusunda sorunlar yaşıyor. O nedenle bu açıklamamı kısa ve net yapacağım. MHP Manisa İl Başkanı Sayın Murat Öner’i, gazetecilerin moderatörlüğünde istediği bir kanalda canlı yayında karşılıklı programa davet ediyorum. Ayrıca, hakkımda ortaya attığı ve atacağı asılsız iddialara ilişkin şerefli bir vatandaşın yapacağı gibi Cumhuriyet Savcılığı’na giderek suç duyurusunda bulunmasını talep ediyor, bu süreçte kendisine eşlik edeceğimi de ilan ediyorum. Eğer ki bunlardan hiçbirini yapamazsanız, kamuoyu sizin sözünün arkasında durmayan, yalancı, ikiyüzlü ve basiretsiz, ‘çamur at izi kalsın’ siyasetçileri olduğunuzu bir kez daha anlayacaktır.” dedi.

BALABAN’IN HEDEFİNDE İSE ERKAN AKÇAY VARDI

Tartışmaların hararetlendiği ortamda bir açıklamada CHP İl Başkanı Semih Balaban’dan geldi. Balaban yaptığı açıklamada, MHP’li Akçay’ın 6’lı masayı hedef alan sözlerini siyasi nezaketsizlik olarak değerlendirerek, hem Akçay’ı hem de MHP’yi sert bir şekilde eleştirdi.

“ÖNCE LAFA BAKARIM LAF MI DİYE, SONRA SÖYLEYENE BAKARIM ADAMMI DİYE”

CHP İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada, MHP’li Akçay’ın siyasetteki nezaketi aşan sözleriyle ilgili şu ifadelere yer verdi: “MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay siyasi nezakete, insanı değerlere yakışmayan bir açıklamada bulundu. Bizler öncelikle bu tür siyasetin seviyesinin düşürülmesine sonuna kadar karşıyız. Akçay’a sözümüz, ‘Önce lafa bakarım laf mı diye, sonra lafı söyleyene bakarım adamı diye’ olacaktır. Erkan Akçay ve lideri Devlet Bahçeli’nin daha önce yaptığı siyasi zikzakları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Devlet Bahçe geçmişte Erdoğan için ‘17/25 Erdoğan. Tekeden süt sağılmaz, suda ateş yanmaz Erdoğan Cumhurbaşkanı olmaz’ diye hakaretlerde bulunuyordu. Erdoğan’a her türlü hakareti en iyi şekilde yapıyordu. Buna karşılıkta Erdoğan o zamanlarda Devlet Bahçeli için her türlü ağır sözleri söylüyordu. ‘Milliyetçi Hareket Partisi adı altındaki bir partinin her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldım’ diyen bir Recep Tayyip Erdoğan’a destek vermesi hangi aklın sonucudur. Hangi nedenlerin sonucudur. Bunu bir kez daha sorguluyoruz.”

“TAM BİR SİYASİ TUTARSIZLIK, ÇELİŞKİ VE DÖNEKLİK İÇİNDEDİRLER”

CHP’li Balaban açıklamasında, MHP’li Akçay’ın 2015 yılındaki seçimlerde AKP’ye yönelik sözünü hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Erkan Akçay’da 2015 seçimleri zamanında ‘Öcalan ister, AKP yapar’ diye söylemlerde bulunuyordu. Bu kadar söylemlerden sonra acaba MHP’mi yoksa AKP’mi değişti? Her ikisine ne oldu da şimdi bunlar kol kola girdi. CHP olarak Erkan Akçay’a onun kullandığı üslupsuz, nezaketsiz dilden bir açıklama yapmayacağız. O seviyesizliğe düşmeyeceğiz. Ama şunu söylüyoruz; Erkan Akçay ve lideri Devlet Bahçeli tam bir siyasi tutarsızlık, çelişki ve döneklik içindedirler. Siyaseten 180 derece değişmişlerdir. Bu siyasi tutarsızlıkla, çelişkilerle size kim oya verecek veya güvenecek.”

ŞİMDİDEN BAŞLADIYSA SONRASI KORKUTTU

2023 seçimlerine, Haziran ayında yapılması durumunda daha 9 ay gibi bir süre var. Ancak tartışmalar Manisa özelinde erken başlamış durumda. Siyasi üslubun ve tartışma nezaketinin bir kenara bırakıldığı da göz önüne alınırsa, seçime daha kısa süreler kaldığında yaşanması muhtemel tartışmaların ne düzeyde olacağı şimdiden merakla bekleniyor.

Öte yandan bu süreçte Cumhur İttifakı’nın güçlü ortağı ve iktidar konumundaki AK Parti’nin ise polemiğe girmeyecek şekilde bir yol izlemesi dikkatlerden kaçmıyor. 

Editör: Onur Yılmaz