7 Haziran seçimleri sonunda çıkan parlamento aritmetiği ülkenin koalisyon hükümetleri ile yönetilmesine karar verdi. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu birinci tur görüşmelerinden sonra Koalisyon Hükümeti'ni kurmak üzere Anamuhalefet Partisi CHP ile görüşmeler yaptı. İki partiden kurulan komisyon üyeleri çalışmalarını sürdürüyor. Her iki tarafın iyi niyetle koalisyon çalışmalarını sürdürdüklerini yazılı ve görsel basında izliyorum.
OPERASYONLAR BAŞLADI
Son bir haftadır çözüm süreci rafa kaldırıldı. PKK ve IŞİD ile mücadele edilmesine Hükümet karar verince operasyonlar başladı. Yine şehitler vermeye başladık. Kandil bombalanıyor, Suriye sınırında IŞİD'le silahlı çatışmalar sürüyor. Ülkenin huzurunu bozmak isteyenler ve barıştan yana olmayanlar kazanmış görünüyor. HDP'nin Türkiye partisi olma sevdasını kağıt üzerinde tuttuğu anlaşılıyor. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu silahlar bırakılmadan çözüm sürecinin devam edemeyeceği görüşünde. ABD ile yapılan yeni anlaşmaların içeriğini bilmiyoruz. Suriye sınırımızda tampon bir bölge oluşturulacağı anlaşılıyor. Yani sizin anlayacağınız iki cephede Devlet, ülkemizin huzurunu ve bütünlüğünü korumak için silahlı mücadele veriyor.
ADIM ADIM ERKEN SEÇİM
Peki, bu şartlarda AK Parti-CHP Koalisyonu mesafe alıp kurulabilir mi? Pek sanmıyorum. Dün, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinin fotoğrafına baktım, bir MHP'li üyeler katılmış, CHP ve HDP katılmamış Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamı ile ilgili. Bu durumda AK Parti-CHP heyetinin yaptığı koalisyon toplantılarının bir anlamı olmadığı görüşündeyim. Zaten Başkent'teki siyasi hava belliydi. AK Parti'nin seçimin yenilenmesinden yana tavır aldığı biliniyordu. Dün, Başkent'teki kaynaklarımla yaptığım görüşmelerimde adım adım erken seçime doğru gidildiğini öğrendim. Kasım'ın sonunda seçim maratonuna hazırlıklı olalım. Seçimde sandıktan ne gibi yeni bir sonuç çıkar, tespit etmek bugünden mümkün değil.
AK PARTİ VE CHP'NİN OYLARI YÜKSELEBİLİR
AK Parti'nin hesabı belli. Erken seçimde oy oranını arttırarak tek başına iktidar olmak. Eğer Başkent'teki kulis bilgileri doğru çıkarsa ve seçim yenilenirse AK Parti ve CHP'nin oylarında artış, MHP ve HDP'de ise düşüş olma ihtimali yüksek. Burası Türkiye. Siyasette 24 saatin çok uzun bir süre olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Bekleyip göreceğiz.