Burhan AKDEMİR

Yoğun şekilde süren aşılama çalışmalarına rağmen sürekli değişim göstermesi nedeniyle hayatımızdan bir türlü çıkmayan koronavirüsün son oyunu da Omicron varyantı oldu. İlk olarak Afrika ülkelerinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan varyanttan ülkemiz de nasibini aldı. Vaka sayıları yılbaşından bu yana 77 bin seviyelerine kadar geldi. Varyantın hızlı bulaşmasına rağmen semptomları hafif seyrettiği söylense de yaşanan vaka artışı hastanelere de yansıdı. Manisa’daki hastanelerde yoğun bakımların doluluk oranının yüzde 74 seviyelerine geldiği öğrenildi. Bu tabloya göre Manisalılar, gerekli önlemleri almazsa asıl sıkıntının önümüzdeki haftalarda yaşanması bekleniyor.

Koronavirüste günlük vaka sayıları 77 binlere kadar geldi. Aşılama çalışmalarında önemli mesafeler kat edilmesine karşın vakaların bu denli artmasında koronavirüsün yeni varyantlarının etkisi büyük oldu. Son dönemde vakaların büyük çoğunluğu Omicron varyantı. Şimdilik varyantla ilgili söylenen şey, semptomların hafif olduğu yönünde olsa da hem vaka artışları, hem ölümler, hem de hastanelerdeki doluluk oranlarında artış olduğu bir gerçek.

MANİSA’DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 74 OLDU

Manisa da yeni varyantın etkisi altına giren şehirlerden bir tanesi. Son dönemde düşüş eğiliminde olan vakalar, Omicron’la birlikte tekrar yükselişe geçti. Manisa’da yetkililer de bunu teyit eden yönde açıklamalar yaptı. 10 Ocak’ta gazetecileri ağırlayan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, kentte vaka sayılarının kısa süre içerisinde 2 kat arttığına dikkat çekti.

Vakalardaki artış da doğal olarak hastaneye yatışlarda bir artışın yaşanmasına yol açtı. Edinilen bilgilere göre Manisa’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74 seviyelerine kadar geldi. Yoğun bakımlardaki bu doluluk oranı tedirginlik yarattı. İlerleyen süreçte durumun böyle devam etmesi durumunda, vatandaşların da tedbirleri ikinci plana atmasıyla sıkıntılı günler yaşanabilir.

BAKAN KOCA'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da her akşam paylaştığı vaka tablosuyla birlikte vatandaşları uyarmayı ihmal etmiyor. Bakan Koca, "Salgının ilk dönemlerine kıyasla, enfekte olanların daha düşük bir oranı hastaneye yatıyor. Oran düşük olsa da, vaka sayısı çok yükselirse, yatan hasta sayımız bundan etkilenecektir. Bu hastalardan biri siz olabilirsiniz. Tedbir ve aşıyla olumsuz ihtimalleri azaltın" ifadelerine yer verdi.

81 İL VALİSİNE PCR GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirüs salgınının son dönemdeki seyri ve toplum sağlığına etkisiyle ilgili olarak yazı gönderdi. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı'nın değerlendirdiği yazıda aşısız kişilerin PCR testi zorunluluğu bilgisi paylaşıldı. 81 il valiliğine kararla ilgili yazı gönderildi. Genelgede, "Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığının değerlendirmelerini içeren yazıda; Aşısız veya Aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerden önce, konser, Sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlara, kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişilere, PCR testi ile tarama yapılmasına gerek olmadığının değerlendirildiği bildirilmiştir" denildi.

Editör: TE Bilişim