Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyon geçirmiş yeni tip koronavirüsün tüm önlemlere karşın Türkiye’ye de geldiğini ve 17 ilde vakalara rastlandığını duyurmuştu. Bakan Koca’nın bu vahim açıklamasından tam 5 gün sonra Manisa’dan korkulan haber geldi. Mutasyon geçirmiş koronavirüs şüphesiyle Manisa’da hastaların karantinaya alındığı ve vakaların mutant olup olmadığı ile ilgili kesin sonucun öğrenilmesi için yapılan test kitlerinin Ankara’ya gönderildiği açıklanmıştı. Ankara’ya gönderilen testlerin sonuçlandığı ve mutasyonlu virüs olduğunun kesinleştiği bilgisi edinildi.

Mutasyonlu virüs vakalarının panik oluşturmamak adına hangi şehirlerde olduğu açıklanmazken, son yapılan bilgilendirmede mutasyonlu virüs görülen şehirlerin sayısı da 23 olarak güncellendi.

TABİP ODASI AÇIKLAMIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mutasyonlu virüs vakası açıklamalarının ardından geçtiğimiz Çarşamba günü gazetemize özel açıklamalarda bulunan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran testlerin Ankara’ya gönderildiğini duyurmuştu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde mutant virüs üzerine çalışmaların başladığını duyuran Şahut Duran, “Hastalık yayma hızı fazla olan koranavirüslü hastaların tespitinin yapılmasının ardından, mutant virüs şüphesi ile bu hastalar karantinaya alındı. Vakaların mutant olup olmadığı ile ilgili kesin sonucu Ankara’da yapılan testler belirliyor. Biz de bu şüpheli vakalardan aldığımız örnekleri Ankara’ya gönderdik ve sonucunu bekliyoruz. Manisa CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nde ilgili tüm sağlıkçılar mutant virüse yoğunlaşmış durumda ve çalışmalarını buna göre sürdürüyor. Manisa’da yayılma hızı yüksek olan mutasyon geçirmiş korunavirüs vakası olup olmadığını, şüpheli vakalardan alınan test kitlerinden elde edilecek sonuca göre kesin olarak söyleyebileceğiz. Şu an için yapacağımız tek şey tedbiri elden bırakmamak ve bekleyip sonucu görmek” ifadelerini kullanmıştı.

DÜŞÜŞÜN DURMASININ SEBEBİ MUTASYON MU?

Uzmanlar, kısıtlamalar nedeniyle vaka sayısının daha da düşmesini beklerken düşüşün bir noktada kalmasının da mutasyonun bir sonucu olabileceğini düşünüyor

YENİ KISITLAMALAR GELİR Mİ?

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de mutasyonlu virüsün görüldüğü şehirlerde yeni kısıtlamaları düşünmek gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. İlhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mutasyonlu virüsün 20’den fazla ilde görüldüğünü açıkladığını anımsatarak, “Bakanımız, Afrika’dan ve Brezilya’dan da gelen mutant virüslerin ülkemizde göründüğünü söyledi. Demek ki mutant virüs ülkemizde de farklı yerlerde görünüyor, yayılma riski artıyor gibi düşünmek gerekiyor. Mutant virüsün en büyük sorunu daha bulaşıcı olması. Daha bulaşıcı olması önlemlere en az bir kat daha fazla dikkat etmeyi gerektiriyor açıkçası” dedi.

İlhan’ın bu açıklamaları, Manisa’da da kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceği konusunda merak uyandırdı. Manisa Valiliği ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun, Manisa’daki vakaların yoğunluğuna göre önümüzdeki günlerde gerekli adımları atması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim