Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen ‘COVID-19 Aşı İzlem Çalışması Ara Sonuçları’ konusundaki bilimsel çalışma tamamlanarak sonuçları paylaşıldı. 11 kişilik heyet tarafından, bin 53 gönüllü sağlık çalışanında yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, 3 doz Sinovac aşısı olanlara şiddetle 4’üncü doz tavsiye edildi. 4’üncü dozun ise Biontech uygulanmasının antikor seviyesi bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen ‘COVID-19 Aşı İzlem Çalışması Ara Sonuçları’ kamuoyuyla paylaşıldı.

11 KİŞİLİK UZMAN HEYET

Araştırmayı yapan ekipte Prof. Dr. Sinem Akçalı, Prof. Dr. Erhan Eser, Prof. Dr. Pınar Erbay Dündar, Prof. Dr. Beyhan Cengiz Özyurt, Dr. Öğr Üyesi Şebnem Şenol Akar, Dr. Öğr. Gör. Deniz Özer, Dr. Yunus Özkaya, Dr. Kübra Çiçek, Dr. Zeynep Öykü Öztürk Arıkan, Dr. Zeynep Ceyda Buran ve Uz. Hem. Ferya Karadağ Yalçın yer aldı.

BİN 53 GÖNÜLLÜ SAĞLIK ÇALIŞANI YER ALDI

Yürütülen araştırma, bin 53 gönüllü sağlık çalışanı üzerinden gerçekleştirildi. Araştırma sırasında gönüllülerin aşı olmadan önce kan örnekleri alındı ve SARS-CoV-2 antikor düzeyi negatif olan kişiler çalışmaya dahil edildi.

Çalışma, İki doz Sinovac aşısı sonrası, MCBÜ sağlık çalışanlarında uygulanan 3. doz Sinovac ile 3. doz Biontech uygulamasının 80-120. günlerde karşılaştırmalı antikor sonuçları, İki doz Sinovac sonrası 2 doz Biontech uygulaması sonrası 28-45. günlerde ve 46-80. günlerde antikor düzeyleri,  Sadece iki doz Sinovac aşısı olan bir grup sağlık çalışanının, 2. doz aşı sonrası 8. ay antikor düzeyleri olarak ele alındı.

346 SAĞLIK ÇALIŞANI KAN ÖRNEĞİ VERDİ

Araştırmada, kan örneği veren 346 hastane çalışanından 157’sine (%45.4) 2 doz Sinovac+1 doz Biontech,     51’ine (%14.7) üç doz Sinovac, 29’una (%8.4) iki doz Sinovac, 109’una (%31.5) ise 2 doz Sinovac+2 doz Biontech aşısı uygulandı. Alınan sonuçlara göre 3 doz Sinovac aşısı uygulanan 51 kişiden sadece yüzde 13.7’sinde antikor düzeyi 150’nin üstünde çıktı. 2 doz Sinovac+1 doz Biontech uygulanan 157 kişinin yüzde 91.8’inde antikor düzeyi 150’nin üstünde seyredildi. 2 doz Sinovac+2 doz Biontech uygulanan 109 kişinin tamamında antikor düzeyi 150’nin üzerinde çıktı.

4’ÜNCÜ DOZ ÖNERİSİ

Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:

“Üç doz Sinovac ya da 2 doz Sinovac+1 doz Biontech uygulanmış olan sağlık çalışanlarında, son dozdan yaklaşık 3-4 ay sonra sırasıyla yüzde 94 ve yüzde 99 oranında antikor pozitifliği saptanmıştır.  İki doz Sinovac+2 doz Biontech uygulanan sağlık çalışanlarının tamamında son aşıdan 28-80 gün sonra antikor düzeyleri pozitiftir. Bu grupta antikor düzeyi 150’nin üzerinde olanların oranı yüzde97.2’dir. Sadece 2 doz Sinovac uygulananlarda, son aşıdan 8 ay sonra antikor pozitifliği yüzde 27.6’ya düşmüştür. İki doz Sinovac uygulananlara mutlaka 3. doz aşı önerilir. Üç doz Sinovac uygulananların hemen tümünde son aşıdan sonraki 3-4. ayda antikor düzeyi 1.0’in üzerinde olsa da antikor titrasyonları hızla düşmüştür. 2 doz Sinovac’a ek olarak bir doz Biontech uygulananlara göre 3 doz Sinovac uygulanan grupta ölçülebilen maksimum antikor düzeyi yüzdesi çok daha düşüktür. Buna göre 3 doz Sinovac uygulanmış bireylerde mutlaka 4. doz hatırlatma dozuna gereksinim vardır. 4. doz olarak yüksek antikor yanıtına yol açan Biontech tercih edilmesi önerilir. Bu araştırmanın gerçek yaşam bulguları 3. doz aşı sonrası 6. ay izlem verilerine göre değerlendirilecektir.”

Editör: TE Bilişim