Koronavirüsle mücadelede hiç şüphesiz en önemli görevi üstlenen sağlıkçılar oldu. Mart ayından bu yanan ülkenin her yanında virüse karşı mücadele veren sağlık personeli, sonunda isyan bayrağını çekti. Sağlıkçılar, bugün taleplerini dile getirmek adına meydanlarda olacak. Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Peyker Temiz de Manisa’daki koronavirüs durumu, sağlıkçıların yaşadığı sıkıntılar ve yapılacak eylemle ilgili açıklamalarda bulundu. Temiz, sağlıkçıların bir hafta boyunca yakasında siyah kurdeleyle mesai yapacağını ifade ederek, “Hekimlerimizin tükendiğini görüyoruz, yıpranmayı görüyoruz.” dedi.

Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Peyker Temiz, koronavirüs gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. www.manisakulishaber.com yayınında Berfin Adıcan’ın sorularını yanıtlayan Temiz, koronavirüsün Manisa’daki seyrine, önümüzdeki süreçte işlerin nasıl değişeceğine, sağlıkçıların içinde bulunduğu duruma ve sağlıkçıların aldığı eylem kararına ilişkin bilgiler verdi.

“VAKALAR BEKLENENİN ÇOK ÜSTÜNDE”

Koronavirüste kontrolün sağlanamadığına işaret ederek sözlerine başlayan Temiz, “Şu anda koronavirüs salgınında istediğimiz kontrolü sağlayamıyoruz. Vaka sayılarında patlama tarzında artışlar görüyoruz. Manisa’dan özel olarak bilgi vermek gerekirse bir ilçemizde bile günde 70-80 vaka saptadığımız günler var. Tüm Türkiye’de ve Manisa’da vaka sayıları beklenenin çok çok üzerinde artıyor.” ifadelerini kullandı.

“MESAİMİZ YENİ HASTALARA YATAK ARAMAKLA GEÇİYOR”

Hem Manisa’da hem de ülke genelinde yatak doluluk oranlarının yüksek olduğuna işaret eden Temiz, şöyle konuştu:

“Mevcut kapasitemizle karşılamaya çalışıyoruz. Hem Manisa’da hem Türkiye genelinde genel olarak yatak doluluk oranları oldukça yüksek. Yoğun bakımlar aynı şekilde dolu. Henüz kapasiteyi aşmış ve hastalarımızı kabul edemez noktaya gelmiş değiliz. Ama şunu söyleyebilirim, geçtiğimiz günlerde konuştuğumuz bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı arkadaşımız, ‘mesaimiz yatan hastalarla ilgilenmekten çok, yeni gelen hastalara yatak aramakla geçiyor. Tüm gece telefonlarım susmuyor ve ben yeni gelen hastalara yatak bulmak zorunda kalıyorum’ dedi. Yani hem hastanelere yatan hasta sayısı, hem de yoğun bakıma ihtiyacı olan hasta sayısı giderek artmakta.”

“ YAYILIMI ENGELLEMEDİĞİMİZ SÜRECE BU ARTIŞLAR DEVAM EDECEK”

Virüsle mücadelenin sürdürülebilmesi için yayılımın engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Temiz, “Manisa’da kapasiteyi aşmadık demiştim, bundan kastım şu; öyle bir gün gelebilir ki gelen hastaları yatıracak yer bulamayıp sedyelerde bekletebiliriz. Hatta hastaneye alamayabiliriz. Çünkü yatak bulamayabiliriz. Yoğun bakıma geçmesi gereken bir hasta yoğun bakıma alınamaz. Başlangıçta Avrupa ülkelerinde bu durumu gördük. Çok şükür ki biz o seviyede değiliz. Ama önlemenin tek yolu yayılımı önlemek. Vatandaşlarımızın bu konuda uyarılara çok ciddiyetle uyması gerekiyor. Biz sadece hastaneye başvuranlara hizmet verebiliyoruz. Bunun dışında hastalığın önlenmesi tamamıyla bireylere düşüyor. Hepimiz kendi sağlığımızı ve çevremizdekilerin sağlığını korumak üzere bu tedbirlere dikkat etmek zorundayız. Yayılımı engellemediğimiz sürece bu artışlar devam edecek ve eninde sonunda Avrupa’daki manzaralar ülkemizde de görülecek. Yatak bulamayacağız, ilaç bulamayacağız, hizmet verecek sağlık çalışanı bulamayacağız.” şeklinde konuştu.

BAKANLIĞIN VERİLERİ DOĞRU MU?

Sağlık Bakanlığı’nın düzenli olarak her gün açıkladığı verilerle alakalı da konuşan Temiz, şunları aktardı:

“Türk Tabipler Birliği salgının başından beri verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve buna göre politikalar belirlenmesini istedi. Bununla ilgili çok ısrarlarımız oldu. Politik nedenleri biz bilemiyoruz. Yöneticilerimizin hesaba kattığı başka şeyler de olabilir. Rakamlar hiçbir ülkede gerçek sayıları yansıtmıyor olabilir. Burada iki önemli nokta var. Vatandaşlara sormak istiyorum, mart ayında kaç tanıdığınız koronaya yakalandı, şu anda kaç tanıdığınız korona? Bu sorunun cevabı bile her şeyi yanıtlayacaktır. Sadece Türk Tabipler Birliği’nden değil, yerel yöneticilerden bile bu tür açıklamalar geldi. Bizim sahada mücadele ettiğimiz şey, orada yazan birkaç rakamın çok çok üstünde. Bu salgını başarıyla yönetmek istiyorsak şeffaf olmamız gerekiyor. Gerçeği kabul etmezsek mücadele etme şansımız kalmaz.”

SAĞLIKÇILAR ‘TÜKENDİK’ EYLEMİNDE

Türk Tabipler Birliği öncülüğünde ülke genelinde sağlıkçıların eylem yapacağı bilgisini de veren Temiz, “Bir hafta boyunca siyah kurdelelerimizle çalışacağız. Bu siyah kurdele, Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anısına ve sağlık çalışanlarında yaşanan yüksek ölüm oranlarına dikkat çekmek adına takıldı. Şu anda Covid-19 test ve pozitifle oranlandığında yüzde 1 olan ölüm oranı, sağlık çalışanlarında yüzde 11. Hatta yüzde 14 saptanan yerler bile var. Hasta sayısı arttıkça risk arttı. Her ne kadar tedbirlerimizi alsak da hastane ortamında virüse maruz kalmamız çok olası. Enfekte olan bir sağlık çalışanın hastalara virüs bulaştırma riskini de düşünürseniz, sağlık çalışanlarını herkesten daha fazla korumamız gerekiyor. Sağlık çalışanları bu şekilde azalmaya devam ederse hastalara hizmet verecek sağlık çalışanı kalmayabilir. Ölümleri duyuyoruz, onun dışında 900’w yakın sağlık çalışanı bugüne kadar COvid-19 pozitif tanısı aldı. Yaklaşık 91 ölüm var ki son 10 günde çok hızlandı. Önce sağlıkçıları koruyacağız ki hizmet edebilsinler. Hem vatandaşlarımızdan hem de hükümetimizden beklentilerimizi dile getiriyoruz. Vatandaşlarımız önlemlere sıkı sıkı uymalı. Ancak bu şekilde bizi koruyabilirler. Hükümetimizden de taleplerimiz var. Moral desteğe ihtiyacımız var. Yeni atamalarla sağlık ordusunun güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Vaat edilen ek ödemeler gelmiyor. Bütçenin çok çok arttırılması gerekli. Test sayısının ve test yapacak personelin arttırılması gerekli. 3600 ek gösterge talebimiz var. Hastanelerdeki iş yükümüz çok fazla. Aktif çalışma döneminde olan 7 hekim Manisa’da istifa etti ya da emekli oldu. Hekimlerimizin tükendiğini görüyoruz, yıpranmayı görüyoruz. Kaygılarımız çok arttı. Bugün saat 17.30-18.30 arasında 15 Temmuz Demokrasi Meydan’ında bir basın açıklaması olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim