Sağlık çalışanları, koronavirüs vaka artışlarına ve sağlıkçıların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla tüm Türkiye genelinde eylem yaptı. Sağlıkçılar Manisa’da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanırken, grup adına açıklamayı Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran yaptı. Duran, “Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz. Hiçbir salgın vatandaşın tedbirleriyle yürütülemez.” dedi.

Burhan AKDEMİR

Manisa Tabip Odası, Covid-19 salgınında artan vaka sayısına dikkat çekmek ve yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını anmak amacıyla eylem yaptı. Tabip Odaları artan sağlık çalışanları ölümleri ve yükselen vaka sayılarına tepki olarak ülke genelinde eş zamanlı olarak "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" eylemi gerçekleştirdi. Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran Manisa Valiliği önünden, Sayman Dr. Ezgi Altınsoy Nüfus Müdürlüğü’nden ve Veznedar Dr. Sevil Sapmaz Karabağ Evkur’un önünden giydikleri Covid ile mücadele önlüğüyle yaparak 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geldi. Tabip odası üyeleri alkışlarla karşıladı. Yapılan basın açıklamasına çeşitli dernek, sendika ve siyasi partiler destek verdi.

MANİSA’DA GÜNLÜK 300-400 POZİTİF VAKA VAR

Manisa’daki son durum hakkında da bilgi veren Başkan Duran şunları söyledi: “Her gün değişmekle birlikte Manisa’da günlük en az 300 civarında pozitif vaka var. Hastaneler hasta yatırmıyor. Sadece durumu ağır olan hastalara yatarak tedavi ediliyor. Onun dışındakiler evlerinde geçiriyorlar hastalık sürecini. Güvenli ortam oluşması lazım. Güvenli ortam oluşturulamadığında bu hastalık çok hızlı yayılır. Sürekli bunun uyarısını yapıyoruz. Kısa sürede çözülmeyeceğini herkes biliyor. Biz bu süreci en hafif şekilde atlatmak zorundayız. Öncelikle hastalanan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek. Bunun için de sağlık çalışanlarının ayakta kalması gerekiyor. En büyük risk ve tehdit burada. Günlük vakaların yüzde 10’u sağlık çalışanı.”

Duran, daha sonra Genel Merkez bazına yapılan basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

“Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz. Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan COVID-19'dan hayatını kaybediyor. COVID-19 Salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. COVID-19 salgın sürecinin bugüne kadar ki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz. Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz. Hiçbir salgın vatandaşın tedbirleriyle yürütülemez. Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin COVID-19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istiyoruz.  TBMM'ni açılmasını beklemeden bütün partilerin COVID-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte COVİD izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte "COVID-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi" oluşturmasını talep ediyoruz. Bu adımları atmayanların, COVID-19 salgını ile mücadeleyi gerçekler üzerinden, olağandışı durum tanımıyla ve bir seferberlik ruhuyla karşılamayanların; suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluğunu her gün ama her gün hatırlatacağımızı buradan ilan ediyoruz. COVID-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır. Salgının yaygınlaştığı, 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edilemez.”

Öte yandan Başkan Duran, Manisa’da şu anda 155 sağlık çalışanın pozitif olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim