SAHURDA MUTLAKA KAHVALTI YAPIN

Sahurunuza eklediğiniz peynir, yumurta, sizi gün içinde tok tutacağı gibi bağışıklık sisteminize de oldukça destek verecektir.  Badem, ceviz, fındık gibi E vitamini, selenyum, çinkodan zengin besin gruplarını da sahurunuza ekleyebilirsiniz. Böylelikle gün içinde tokluk sürenizi de arttıracak, bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendireceksiniz.

SAHURDA HAMUR İŞİ VE KIZARTMALI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Sanılanın aksine bu yiyecekler sizi tok tutmak yerine gün içinde acıktıraracaktır. Sahur sonrasında ani şeker yükseliş ve inişleri de gün içinde sizi daha yorgun hissettirecektir.

HAFTADA 2 GÜN BALIK TÜKETİN

Balık tüketmek ramazan ayında çoğumuzun alışkanlığı değildir fakat içeriğindeki omega 3 bağışıklık sisteminiz için oldukça önemlidir.

HAFTADA 2 GÜN KURUBAKLAGİL TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Böylelikle günlük aldığınız posa miktarınızı artırarak ramazanda sıklıkla karşılaştığımız kabızlık probleminin de önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kurubaklagiller bağırsaktaki yararlı bakterilerin beslenmesinde de oldukça önemli olduğu için bağışıklık sisteminize destek verecektir

GÜNDE 5 – 6 PORSİYON SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Sahura yeşilliklerden zengin bir tabak iftara ise bolca salata ekleyebilirsiniz. Her akşam bir miktar sebze tüketip, sahurda ve iftar sonrasında da meyvenizi ihmal etmeyin. Böylelikle günlük vitamin alımınızı yeterli seviyede tutabilirsiniz. 

ÇORBADAN SONRA 15 DAKİKA MOLA VERİN

Uzun süren açlığın ardından iftarda porsiyon kontrolünde zorlanabilirsiniz. Bu sebeple çorbadan sonra 15 dakika mola vermelisiniz. Böylelikle kan şekerinizin seviyesini koruyacak, iftardan sonra halsizlik ve yorgunluk hissetmeyeceksiniz. 

GÜNDE 2 – 2,5 LİTRE SU TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Vücudun tüm gün susuz kalmasıyla birlikte, ihtiyaç halindeki sıvı bağırsaklardan kullanılacaktır. Bu da uzun vadede kabızlığa yol açacak ve bağırsak florasında problem oluşturacaktır. Bu sebeple sahur, iftar ve iftar sonrası olmak üzere günlük tüketeceğiniz suyu üçe bölebilirsiniz.

SPORU İHMAL ETMEYİN

Oruç tumanız, evde kalmanız hareket etmemenize sebep olmamalı. Bu süreçte kilo koruma ve bağışıklık için oldukça önemli olan sporu iftardan 1 saat sonra ya da gün içinde kendinizi iyi hissettiğiniz bir saatte orta tempoda yapabilirsiniz. Üstelik bunun için dışarı da çıkmak zorunda değilsiniz, evde yapabileceğiniz birçok egzersiz mevcut.

TAHILLI ÜRÜNLER TÜKETİN

Beyaz un tükettiğinizde, günlük alacağınız vitamin alımını ve posa alımınızı azaltacaksınız. Bu da sizi uzun vadede yorgun hisseterebilir. Aynı zamanda beyaz unun glisemik indeksi yüksek olduğu için gün içinde daha çabuk acıkacaksınız. Bu sebeple siyez, tam buğday, çavdar unlarıyla yapılmış ekmeklerden tüketebilirsiniz. 

PROBİYOTİK KAYNAKLI BESİN TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN

Yoğurt, kefir gibi kaynakları iftar ve sahurda tüketmeniz susuzluğu azaltacağı gibi bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye de yardımcı olacaktır. Aynı zamanda az tuzlu turşuları da iftarda tüketebilirsiniz.

Ramazanın olmazsa olmazı tatlıları her gün tüketmeyin. Mümkün olduğunca hafif ve sütlü tatlılar tercih etmeye çalışın. Haftada en fazla 1 – 2 gün tüketin.

Editör: TE Bilişim