Burhan AKDEMİR-özel

Havaların soğumasıyla birlikte, hastanelerin çocuk acil servislerinde yoğunluk yaşanıyor. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Manisa’da da durum böyle. Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, kış mevsiminde bu tür durumların yaşanmasının normal olduğunu ifade etti. Ailelere de çağrıda bulunan Karabağ “Ailelere çağrımız çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu belirtileri varsa hem Covid-19 testi için hem de grip ihtimali için mutlaka hastaneye başvurmaları gerekiyor. Covid çıkmasa bile, çocuğun semptomları geçene kadar evde kalması diğer çocuklarımızın da hastalanmaması adına doğru bir adım olacaktır.” dedi.

Son dönemde havaların da soğumasıyla birlikte hastanelerin çocuk acil servislerinde gözle görülür bir yoğunluk yaşanmaya başladı. Uzmanlar, kış mevsiminde bu tür yoğunlukların normal olduğunu belirterek ailelere uyarılarda bulundu. Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sevil Sapmaz Karabağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, her yıl kış mevsiminde bu tür yoğunlukların yaşandığını dile getirdi. 

Karabağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her sene kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonu vakaları artar. Çocuklarımızda bu daha fazla oluyor. Okula ve kreşe gittikleri, toplu olarak bir arada bulundukları için hastalık daha da hızlı yayılıyor. Grip hem hava hem de temas yoluyla bulaşabilen bir hastalık. Dolayısıyla okul eşyalarından, oyuncaklardan çocuklarımız birbirlerine bulaştırabiliyor. Geçtiğimiz yıl okullar kapalı olduğu için çocuklar daha izole bir haldeydi. Ancak bu sene okul ve kreşler açık olduğu için vakalarda artış yaşanması gayet normal. Burada sınıfların kalabalık olmasının, havalandırmaların yetersiz olmasının da payı var.”

AİLELERE ÇAĞRI: “ÇOCUĞUN SEMPTOMLARI GEÇENE KADAR EVDE KALMASI DOĞRU BİR ADIM OLACAKTIR”

Ailelere de uyarılarda bulunan Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, şöyle devam etti: “Ailelere çağrımız çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu belirtileri varsa hem Covid-19 testi için hem de grip ihtimali için mutlaka hastaneye başvurmaları gerekiyor. Covid çıkmasa bile, çocuğun semptomları geçene kadar evde kalması diğer çocuklarımızın da hastalanmaması adına doğru bir adım olacaktır. Bu süreç Aralık ayında başlayıp şubat sonuna hatta mart ortasına kadar devam ediyor. Çünkü havalar soğuk. Ama influenza dediğimiz grip hastalığının da testi yapılmıyor. Dolayısıyla üst solunum yolu deyip geçiyoruz. Ama grip de olmayabilir RSV denilen çocuklarda sık görülen bir enfeksiyon hastalığı da olabiliyor. Rinovirüs, parainfluenza dediğimiz enfeksiyonlar da olabiliyor. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonuna yol açan 5-6 çeşit virüs var.”

Editör: TE Bilişim