Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Geriatri Uzmanı Prof.Dr. Mehmet İlkin Naharcı Milliyet'e, asit önleyici mide ilaçları ve Kovid-19 riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

MİDE ASİDİ ÖNLEYİCİ İLAÇLAR BU SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Naharcı, bu ilaçların toplumda kullanılma oranının yüksek olduğunu belirterek kişide kemik kırıklarını artırabileceği, böbrek yetmezliği ile ilişkili olabileceği, vitamin B12 ve magnezyum emilimini azaltılabileceği, mide ve bağırsaklarda enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğine dair bilimsel yayınlar bulunduğunu söyledi.

Mide asidi azaldığında corona virüs riski artıyor

Prof.Dr. Naharcı, "Bu ilaçlar, özellikle mide asit miktarını azaltarak bağırsaklarda bakteriyel ve viral enfeksiyon riskini artırıyor, bağırsak sistemine geçen mikropların da önce bağırsakta sonra da akciğerde zatürre gibi diğer organlara yayılarak enfeksiyon yaptığı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Naharcı, "Ağustos 2020'de American Journal of Gastroenterology Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, asit önleyici ilaç kullanımının Covid-19'a yakalanma riskiyle ilişkisi değerlendirildi" diye konuştu.

İLAÇ KULLANIMI ARTTIKÇA RİSK DE ARTIYOR

Prof.Dr. Naharcı, araştırmaya, 50 binin üzerinde kişinin katıldığını belirterek şunları söyledi:

"Çalışma ile günde tek doz 'asit önleyici ilaç' kullanımı Covid-19 riskini iki katın üzerinde artırırken iki doz kullananlarda bu riskin dört kata yakın arttığı gözlemlendi. Sonuçlar, bu ilaçların kullanımının Covid-19'a yakalanma riskiyle bağlantılı olabileceğine işaret ediyor."

Editör: TE Bilişim