Ekim 2018’de açılmasıyla birlikte sağlık sisteminde bir dizi sorunu beraberinde getiren Manisa Şehir Hastanesi, hastalar ve doktorlar için yarattığı sorunların ötesinde Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nü de doğru olmayan açıklamalar yapma zorunluluğunda bırakıyor.

Kalp rahatsızlığı sorunu ile Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde sağlık hizmeti almak isterken canından olan Manisalılar, sistemdeki sorunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor; ne var ki Sağlık İl Müdürlüğü bu vahim durumu ne düzeltiyor ne de sorumluluk kabul ediyor.

MERKEZEFENDİ NEDEN BU HALE GELDİ?

Manisalıların gözünde Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorun şu şekilde göze çarpıyor: Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde var olan Kardiyoloji bölümü, Manisa Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte kapatıldı. Kardiyoloji doktorları Şehir Hastanesi’ne yönlendirilen Merkezefendi Devlet Hastanesi, kalp rahatsızlığı bulunan, acil anjiyo yapılması gereken hastalar için yetersiz duruma düştü.

MERKEZEFENDİ’DE YAŞANANLARIN HEPSİ TESADÜF MÜ?

Hatırlanacağı gibi Manisalılar’ın zihninde yer eden ölümler hep bu sistem bozukluğu nedeniyle yaşanmıştı.

Manisa’da 1994-2004 iki dönem belediye başkanlığı yapan Adil Aygül, 3 Kasım 2018 tarihinde cumartesi sabahı geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetmişti. Sabah saatlerinde rahatsızlanan Aygül’ün önce Merkezefendi Devlet Hastanesi’ne getirilmiş, iddialara göre buradaki müdahalenin yetersiz olması nedeniyle, ambulansla Özel 8 Eylül Hastanesine sevk edildiği sırada yolda hayatını kaybetmişti.

Yine Manisalılar’ı yasa boğan bir başka acı haber de 15 Nisan 2019’da yürüyerek gittiği hastanede 33 yaşında kalp krizi geçiren ve Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde müdahale edilirken hayatını kaybeden Taner Yumrukaya’dan gelmişti.

Ve 2 gün önce aynı nedenle Merkezefendi Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ziya Elmalı, geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

MANİSALILAR İKNA OLAMIYOR!

Sağlık sektörü, tüm bu yaşananlar konusunda sorumluluk almaktan yana uzak bir tavır sergilemeye devam etse de, Manisalılar yapılan açıklamalara ikna olmuyor.

MANİSALILAR’IN SAĞLIĞI KİME EMANET!

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin hizmet yetersizliği Ziya Elmalı’nın ani ölümü sonrası dün Manisa basınına manşet olmuş ve olay sağlık skandalı olarak kamuoyuna duyurulmuştu.

Haberimizin ardından konuyla ilgili açıklama yapma gereği duyan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, haber merkezlerine gönderdiği yazılı açıklamada başka bir sorunu da açık etmiş oldu.

İŞTE O AÇIKLAMA!

Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici imzasıyla haber merkezimize ulaşan açıklamanın tam metni şöyle:

  • 11.06.2019 tarihinde Ziya Elmalı isimli hastanın vefatı üzerine yerel basın ve sosyal medyada yapılan asılsız haber ve paylaşımlar neticesinde kamuoyunun doğru bilgilendirmesi amacıyla bu açıklamaya gerek duyulmuştur.

57 yaşındaki hasta için 11.06.2019 tarihinde 08:30:47’de 112 Acil Çağrı Merkezimiz aranmış, 08:33:51’de 112 ekibimiz 3 dakika gibi kısa bir sürede vakaya varmıştır. Ekibimiz vakanın evinde ilk müdahaleyi gerçekleştirerek genel durumu bozuk olan hastayı hemen hastaneye nakli yapılmak üzere 08:59’da ambulansla yola çıkmıştır. Hastanın nâkili esnasında nabız alınamamış ve hastaya kalp masajı ambulansta yapılmış kırmızı kod verilerek hasta 09:02’de en yakın hastane olan Merkezefendi Devlet Hastanesine ulaştırılmış burada Acil Tıp Uzmanımız tarafından karşılanmıştır.

Acil Servis yeniden canlandırma odasına alınan hasta Acil Uzmanımız tarafından kardiyak nabız alınamaması nedeniyle kardiyak masaj yapılmış, eş zamanlı hava yolu güvenliği sağlanmıştır. Hastanın öyküsünde koroner arter hastalığı sorgulanmış, yapılan EKO’da kardiyak atım saptanamamış ve 40 dakika boyunca yapılan tüm müdahalelere rağmen kardiyak ritim alınamamış ve hasta kaybedilmiştir. Hastaya yapılması gereken tüm müdahaleler yapılmıştır. Ayrıca kardiyoloji uzmanı Merkezefendi Devlet Hastanesinde hastalarımıza hizmet vermektedir. Olayın yaşandığı 09:03’te hastanemizde kardiyoloji uzmanımız bulunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

PROSEDÜRE UYMAK, HASTAYI YAŞATMAYA YETER Mİ?

Açıklamaya göre, 112 ekibi tarafından ilk müdahalesi evde yapılan Ziya Elmalı’nın, ambulansla hastaneye nakli sırasında nabzı durmuş ve hastaya kalp masajı ambulansta yapılmış.

112 ambulansı tarafından ‘kırmızı kod’la hastaneye nakli gerçekleştirilen Elmalı neden bünyesinde kardiyoloji bölümü olmayan bir hastaneye sevk edilmiştir? 112 ekibi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde tıbbi donanıma sahip kardiyoloji bölümü ile kalp rahatsızlığına müdahale edebilecek bölüm uzmanı bir doktor olmadığını bilmiyor mu? Acil servisi olan bir hastaneye her ne sebeple olursa olsun hasta sevk etmesi “prosedür gereği” doğru olan 112’nin uygulaması hastayı yaşatmak adına da doğru bir tercih midir?

MERKEZEFENDİ’DE BU DA BAŞKA BİR MUAMMA! KADRO MERKEZEFENDİ’DE KENDİSİ ŞEHİR HASTANESİ’NDE

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı olmadığı konusunda yaptığımız habere de cevap verilen İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde kardiyolog olduğu vurgusu yer alıyor. Ancak MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi)’ne başvurulduğu zaman, Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi’nden kardiyoloji bölümü hekim listesinden randevu almayı talep ettiğinizde karşınıza iki kardiyoloji uzmanı  bulunuyor. “Uzm. Dr. Fatih Aytemiz”, “Uzm. Dr. Halil Ekren”

Ancak ne var ki “randevu al” butonuna basıldığında kadroları Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde görülen bu iki uzman kardiyoloğun görev yeri Manisa Şehir Hastanesi olarak karşımıza çıkıyor ve randevu alamıyoruz.

Üstelik Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji bölümünde arama yapıldığında, “Seçmiş olduğunuz arama kriterlerine uygun alınabilecek hiçbir randevu tanımlı değildir!” uyarısı göze çarpıyor.

MANİSA’DA ÇOCUK KARDİYOLOJİSİ YOK MU?

Kardiyoloji bölümünden randevu almak istediğinizde karşınıza çıkan bir başka uyarı da “18 yaş ve üzere hastalara bakmaktadır” şeklinde. Bu da Manisa’da devlet hastanelerinde pediatrik (çocuk) kardiyoloji doktoru bulunmuyor anlamını mı taşıyor?

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM POLİKLİNİĞİ DE YOK!

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde sağlık sorunları sadece kardiyoloji bölümü ile sınırlı değil. Yıllarca Manisa Doğum Evi olarak hizmet veren ancak Merkezefendi Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete devam eden Manisa Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin kapatılmasından sonra kadın hastalıkları ve doğum bölümleri de Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde lav edilen sağlık hizmeti oldu. Merkezefendi Devlet Hastanesi’ne doğum ve kadın hastalıkları için başvuran hiçbir kadına sağlık hizmeti sunulamıyor.

BU YÖNETİM 2023 HEDEFLERİNE YAKIŞMIYOR!

Kadrosu Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde, görev yeri Manisa Şehir Hastanesi’nde bulunan kardiyologların takibini yapmak ve hayatta kalmaya çalışmak güçlü bir kalbe sahip olmayı gerektiriyor. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ise prosedürleri yerine getirdiği için vicdani rahatlıkla açıklama yapabiliyor.

Editör: TE Bilişim