Üniversite öğrencilerine verdikleri burslar, hayır işleri, geziler ve topluma yararlı faaliyetleri ile Manisa’da takip edilen sivil toplum kuruluşları arasında yerini alan Türk Kadınlar Birliği Manisa Şubesi bu sefer çağın en önemi hastalıklarından olan Alzheimer’ı ele aldı. Dernek üyesi ve konuklarını Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgilendirmek isteyen Türk Kadınlar Birliği (TKB) Manisa Şubesi,  Merkez Efendi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Eranıl Terim’i dernek binasında konuk etti.

BİLGİLENDİRİCİ ALZHEİMER SEMİNERİ

Alzheimer hakkında bilgi edinmek isteyen TKB üyeleri ve konuklar dernek binasını hınca hınç doldurdu. Bir saat süren Alzheimer seminerinde; TKB Manisa Şube Başkanı Sevgi Şanlı, Başkan Yardımcısı Ayşenur Çetindağ ve Yönetim Kurulu üyeleri; Tülay Aydın, Zeliha Oğur, Gönül Aysal, Nuray Erdoğan, Serap Yiğitbaş konuklarıyla tek tek ilgilenerek hastalıkla ilgili merak edilenlerin, Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Eranıl Terim tarafından cevaplanması sağladı.

ALZHEİMER HASTALARI YENİLERİ DEĞİL, ESKİLERİ HATIRLAR

Alzheimer hastalığının başlangıcından sonuna tüm aşamalarını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Eranıl Terim  seminerin başında demans sendromunu anlattı. Demans’ın ilerleyici olduğunu ifade eden Dr. Özlem Eranıl Terim, “demans İlerleyicidir ve  sosyal ve iş yaşamında bozulmaya yol açar. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.  Hastanın; yürütücü işlevleri, yargılama, organizasyon, planlama yeteneği bozulur. Kognitif yıkımda erken bulgular ise;  hasta yakın zamandaki konuşmaları hatırlamaz, eskileri hatırlar. Eşyalarını kaybeder, tekrarlayıcı sorular sorar,  eşya kullanma becerisi azalır, para hesabında zorlanır, kişinin yer zaman yönelimi bozulur, kişilik özellikleri ve duygulanımda bozulma olur” bilgisini verdi.

TÜRKİYE’DE 250 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR

Alzheimer 65 yaş üstünde %5, 80 yaş üstünde %20-50, tüm demanslar içinde oranın ise  %51-73 olduğuna dikkat çeken Dr. Özlem Eranıl Terim Türkiye’de 250 bin Alzheimer hastasının olduğunu, 15 bin kişinin ise tedavi altına alındığını ifade etti.

YAŞ İLERLEDİKÇE ALZHEİMER KAPIDA

Alzheimer’ın Sinsi ve yavaş ilerlediğine vurgu yapan  Dr. Özlem Eranıl Terim, “Başlangıçta sadece bellek bozukluğu ile başlar. Zamanla kognitif, psikiyatrik, işlev bozuklukları eklenir, geri dönüşümsüzdür. Psikiyatrik belirtiler ise; delüzyon, halüsinasyon, ajitasyon, anksiyete, depresyon, apati, disinhibisyon olarak görülür” dedi.  

ALZHEİMER HASTALIĞININ RİSK FAKTÖRLERİ

Alzheimer hastalığının gelişmesine zemin hazırlayan bir çok risk faktörü bulunuyor.  Bunların içinde en önemlisi, genetik yatkınlık.  Anne, baba veya kardeş gibi birinci derece yakınlarında Alzheimer hastalığı olanlarda risk ortalama dört kat artıyor. Yaş ilerledikçe Alzheimer sıklığının arttığı görülüyor. Kadınlarda alzheimer’a yakalanma riski erkeklere göre iki kat fazla. Düşük eğitim düzeyi, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını artırıyor. Kafa travmaları, uzun süreli depresyon varlığı, damar risk faktörleri denilen hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı risk artırıcı etkenler arasında sayılıyor. Bütün bunlara ek olarak aşırı yağlı beslenme, obezite ve sigara kullanımı da azlheimer hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Kronik alkol kullanımı ise beyinde belirgin yıpranma yaparak hastalığa zemin hazırlıyor.

ALZHEİMER’DA KORUYUCU FAKTÖRLER

Dr. Özlem Eranıl Terim alzheimer’da Koruyucu Faktörleri; östrojenler, antioksidan ilaçlar, antiinflamatuar ilaçlar, düşük yağlı diyet, egzersiz, zihinsel aktivite, klinik değerlendirme, tıbbi hikaye, sosyal hikaye, ilaç kullanım öyküsü, psikiyatrik değerlendirme, nörolojik değerlendirme, biyokimya, görüntüleme olarak açıkladı.

PİLAV ÜSTÜ TAVUK VE AYRAN İKRAMI

Seminerin sonunda Türk Kadınlar Birliği Manisa Şube Başkanı ve dernek yönetimi, Dr. Özlem Eranıl Terim’e katılım sertifikası ve çiçek takdim etti. Seminer sonunda dernek üyelerinin iş birliği ile hazırlanan, pilav üstü tavuk ve ayran konuklara ikram edildi.

“HAYIRSEVERLERİMİZLE, BURSİYERLERİMİZİ GÖNÜL ALIŞVERİŞİNDE BULUŞTURUYORUZ”

TKB Manisa Şubesi 2018 yılında 100 liradan 25 öğrenciye burs verdi.  2019 yılında ise burs bedelini 100 liradan 200 liraya çıkartarak, 16 üniversite öğrencisine burs veriyor. Derneğe burs bağışı yapan 6 hayırsevere sahip olduklarını kaydeden TKB Manisa Şube Başkanı Sevgi Şanlı, “burs veren hayırsever sayımız şu an 6 kişi. Allah onlardan razı olsun. Biz istiyoruz  ki; burs veren hayırseverlerimizin sayısını arttıralım. Böylece hem burs vereceğimiz öğrenci sayısını, hem de burs miktarını attırabilme imkanı bulabiliriz. Hayırseverlerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Bir öğrenciyi okutmak en değerli ve makbul hayırlar arasındadır. Bir öğrencinin öğrenim giderlerinin bir kısmını bile karşılayabilmiş olmak, Allah nezdinde en büyük sevaplar arasındadır. Bizde bir nebze olsun bu konuda gayret gösteriyoruz. Hayırseverlerimizle, bursiyerlerimizin bu gönül alışverişinde buluşmasına vesile oluyoruz. Derneğimizin ofis kirası, farklı kalemdeki giderleri ve her türlü dernek çalışmaları masraflarımızı ise; yaptığımız geziler ve  faaliyetlerden karşılıyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim