Burhan AKDEMİR-özel

Ülkede koronavirüs pandemisinin başladığı dönemde Sağlık bakanlığı genelgesiyle kamuda çalışan hekimlerin istifa etmesi yasaklandı. 1 Temmuz’daki normalleşme ile birlikte istifa yasağı kalktı. Yasağın kalkmasının ardından da Manisa’da da istifalar peş peşe gelmeye başladı. Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, istifa sürecinin çok yeni olmasına rağmen il genelinde en az 50 hekimin istifa dilekçesi verdiğini duyurdu. Kendisinin bile istifa etmeyi düşündüğünü açıklayan Duran, hekimlerin özellikle ekonomik sebeplerden dolayı özel sektöre geçiş yaptığının altını çizdi.

Çin’de başladıktan sonra tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de esir alan koronavirüs pandemisi sonrasında Sağlık Bakanlığı 2020’nın mart ayı içerisinde bir genelge yayımladı. Genelgede kamu ve özel sektörde çalışan hekimlerin istifa etmeleri yasaklandı. Sağlık sektörünün sekteye uğramaması adına atılan bu adım, 1 Temmuz’da başlayan normalleşmeye kadar devam etti.

DOKTORLAR ÖZEL SEKTÖRE KAYIYOR

Yasakların kalkmasıyla birlikte Manisa genelindeki kamu hastanelerinde istifalar başladı. Konuyla ilgili olarak Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, gazetemize önemli açıklamalar yaptı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, “Ben de istifa etmeyi düşünüyorum” dedi.

Çalıştığı hastaneden de istifaların olduğunu dile getiren Duran, “Benim çalıştığım hastaneden 2 kişi istifa etti. Biri emekliye ayrıldı.” şeklinde konuştu.

Pandemi sürecinin hekimlerde ciddi travmalar ve sıkıntılar yarattığına işaret eden Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, şöyle devam etti: “Kamuda çalışma ile ilgili sorunlar giderek büyüyor. Pandemi başlı başına bir sorundu zaten. Hala da daha devam ediyor. Ancak işin bir de ekonomik boyutu var. Bunu da belirtmek gerekiyor. Kamuda çalışanlarda ekonomik olarak ciddi bir kayıp var şu anda. Ödemelerle ilgili sorunlar var. Ek ödemeler tamamen kesildi diyebiliriz. Ağustos’tan itibaren birçok hastane muhtemelen ek ödeme veremeyecek. Bahsettiğimiz ek ödeme, hekimlerin kazançlarının yarısı, hatta daha fazlası gibi bir şey. Alınan maaş çok yetersiz. Devletin verdiği ek ödemelerle telafi ediliyordu ama bu süreç hem fazla çalışma, hem riskli çalışma hem de daha az ücret sürecini gösterdi. Dolayısıyla ciddi anlamda istifalar, özel sektöre kayma söz konusu. Ya muayenehane açıyorlar, ya da özel hastanelere geçiyorlar.”

“DÜZENLEMELER YAPILMAZSA DEVAMI GELİR”

İstifa sürecinin çok yeni olduğunu ifade eden Duran, “Eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa bu işin arkası gelecektir. Bekleyen birçok hekim var. İstifa etme anlamında. Pandemi sonrası sağlık sistemi zor toparlanır. Sayı olarak net bir sayı elimizde yok. İstifalar, dilekçeler yeni yeni geliyor. Aylık veriler Sağlık Müdürlüğü’nden alınıyor. Ama kabaca Manisa genelinde 50’den fazla bir istifa söz konusu. 50’den az değil ama fazlası vardır. Bilindiği gibi önceleri istifa etmek yasaklanmıştı. Temmuz ayında açıldı. Bu nedenle yeni başladı sayılıyor, resmiyete dökülmesi biraz zaman alacaktır, 2-3 ay gibi. Biz de şimdilik sosyal medyadan ve arkadaşlarımızdan duyuyoruz. Tahmini olarak bu rakamı söyleyebilirim. Ayrılanların tamamı bu bahsettiğim sebeplerden ötürü ayrıldı.” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜM GETİRECEK BİR YÖNETİM ANLAYIŞI GÖRMEDİK”

Duran şöyle devam etti: “Kamuda sağlık alanında başarısız bir yönetime rağmen hala aynı idareciler var. Çözüm getirecek bir yönetim anlayışı görmedik. Göremiyoruz da. Yaralara bir merhem yok. Hekimler de çözüm bulunamadığı için istifa ediyor. Manisa’ya yeni sağlık müdürü geldi. Nasıl bir çözüm önerileri gelecek biz de merak ediyoruz. Ama ilk izlenimler çok olumlu değil, daha çok baskı yaratan bir tavır var hekimler üzerinde.”

“MANİSA’YI ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Yaşanan istifaların planlı istifalar olmadığını, bu nedenle yerlerine de hemen atama yapılamayacağını belirten Tabip Odası Başkanı Durani son olarak şunları söyledi: “İstifalar planlı istifalar olsa yerine atamalar olacaktır. Ancak beklenen istifalar olmadığı için atamam da hemen olmaz. Zaten genel bir hekim açığı var. Özellikle kamu alanında bu çok bariz belli. Manisa’yı sağlık alanında daha kötü günler bekliyor demek yanlış olmaz.”

Editör: TE Bilişim