Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iller bazında vaka sayılarını ilk olarak 8 Şubat tarihinde açıkladı. O tarihte Manisa’nın 100 bin kişide görülen vaka ortalaması 42,52’ydi.  O dönemde açıklanan veriler Manisa’da haftalık ortalama 617 kişiye, günlük de ortalama 88 kişiye koronavirüs teşhisi konduğu yönündeydi. Aradan geçen 1 aydan fazla sürede, özellikle normalleşmenin de etkileriyle vaka sayıları 1.5 kattan fazla arttı. Manisa’da 30 Mart tarihinde açıklanan verilerde 100 bin kişide görülen vaka oranı 82,72 oldu. Yeni açıklanan rakamlarla birlikte Manisa’da haftalık bin 200 ortalama vaka sayısı, günlük ise 171 yeni vaka tespit edildi.

Koronavirüste ülke genelinde yaşanan artış, Manisa’da da aynı yönde seyrediyor. Sağlık Bakanlığı, şubat ayının başından bu yana illerin haftalık vaka sayılarını açıklamaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere 1 Mart’ta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerinde normalleşme kararları ile illerin yer aldığı kategoriler ölçüsünde normalleşme adımları atıldı.

Düşük risk (mavi), orta risk (sarı), yüksek risk (turuncu) ve çok yüksek risk (kırmızı) şeklinde kategorize edilen iller, renk koduna göre normalleşme adımlarını attı. Manisa da ilk etapta orta risk grubunda yer aldığı için, normalleşme adımlarından faydalandı.

Ancak gelinen süreçte, ülke geneline paralel olarak seyreden vaka artışı, Sağlık Bakanlığı’nın haftalık olarak iller bazında açıkladığı vaka sayılarına da yansıdı. İlk olarak 8-14 Şubat tarihleri aralığında açıklanan verilerde Manisa’da 100 bin kişide görülen ortalama vaka oranı 42,52 olarak duyuruldu. Bu rakamın sayısal olarak karşılığı haftalık ortalama 617 kişiye, günlük de ortalama 88 kişiye denk geliyordu.

15-21 Şubat tarihinde açıklanan verilerde oldukça sevindirici bir gelişme yaşandı ve Manisa’nın ortalaması 36,74 oldu. Yani Manisa’da haftalık 532, günlük ise 76 yeni vaka görüldüğü bildirildi. 20-26 Şubat tarihleri arasında da vaka sayıları 39,64 seviyesinde seyretti.

Normalleşme evresine geçilmesinin ardından Manisa’da hafta sonu yasaklarının kaldırılması, işletmelerin belli süreler dahilinde de olsa açılması sonrasında vaka sayıları yeniden fırladı. Normalleşme dönemini de kapsayan 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide görülen ortalama vaka oranı bir anda 50,81’e yükseldi. Sonraki hafta çok az bir düşüşle ortalama 50,12’ye gerilerken, 13-19 Mart arasında açıklanan veriler, kentte koronavirüsün tavan yaptığını gösterir nitelikteydi.

13-19 Mart arasında açıklanan verilere göre Manisa’da 100 bin kişide ortalama vaka sayısı 64,66 oldu. Bu rakamlarla birlikte Manisa’da haftalık 937 ortalama vaka sayısı, günlük ise 133 yeni vaka tespit edildi.

30 Mart tarihinde açıklanan son verilere göre Manisa’da 100 binde görülen ortalama vaka sayısı ise yukarı yönlü pik yaparak 82,72 oldu. Buna göre Manisa’da haftalık ortalama bin 200 vaka sayısı saptanırken, günlük koronavirüs vaka sayısı 171 olarak hesaplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Mart tarihinde yaptığı açıklamalara göre kırmızı kategoride bulunan illerde hafta sonu kısıtlaması Cumartesi ve Pazar günlerine yayıldı. Aynı anda açıklanan koronavirüs risk haritasında turuncu kategoride yüksek risk grubunda bulunan Manisa’da hafta sonu Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacakken Cumartesi günü kısıtlama olmayacak.

Editör: TE Bilişim