Türkiye'deki illerin vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacağı yeni süreçle ilgili Covid-19 aşısı, sokağa çıkma kısıtlamaları, önlemler ve diğer ayrıntılar ise yavaş yavaş netleşiyor.

Mart'tan itibaren kaldırılacak kısıtlamalar, alınacak önlemler neler olacak?

  • Vaka sayısına bakılmaksızın her ilde maske kullanma, sosyal mesafe ve hijyen kuralları devam edecek.
  • 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa söz konusu illerde yeniden kapanma olacak.
  • İllerde vaka sayılarına göre kafe, lokanta, AVM ve diğer dükkanlar açılacak. Vaka sayıları artarsa dükkan kapatma uygulamasına devam edilecek.
  • Yine vaka sayılarına göre sokağa çıkma kısıtlamaları tamamen kaldırılacak ya da gün ve saatleri azaltılacak. Vaka sayıları artarsa tüm gün, hafta sonu ya da belirli saatlerde sokağa çıkma uygulamasına tekrar başvurulacak.
  • Sağlık Bakanlığı "tam kapanma" uygulamasına geçilmeyeceğini açıkladı.

İllerdeki vaka sayıları normalleşme sürecine nasıl etki edecek?

Sağlık Bakanı Koca, 1 Mart itibarıyla kriterlere uyan illerde normalleşmenin başlayacağını açıkladı. Buna göre:

  • 100 binde 10 vakanın altındaki iller "düşük riskli",
  • 100 binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli",
  • 100 binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli",
  • 100 binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" kategorisine göre değerlendirilecek.
  • İllerle ilgili vakalar haftalık yayımlanacak. Örneğin bir ilin "yüksek riskli" kategorisinden "çok yüksek riskli" kategorisine geçmesi için vaka sayılarına bakılacak ve duruma göre tedbirler artırılıp, azaltılacak.
  • Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

MANİSA TURUNCU BÖLGEDE

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Manisa'da, 100 binde görülen vaka sayısında 36,74 olarak görülen oran, haftalık ortalama 532 vakaya tekabül ediyordu. Manisa, bu rakamlarla turuncu listede yer alırken, sarı bölgeye en yakın il olarak kaydedildi. Önceki haftaya göre büyük düşüş gösteren Manisa'nın kısıtlamalara mı tabii tutulacağı, normalleşme sürecine mi katılacağı merak konusu. 

Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı rakamlara göre Manisa’da haftalık 100 bin kişide ortalama 36,74 oranında vaka görüldü. Bu rakam 8-14 Şubat haftasında 42,52’ydi.

Yeni rakama göre Manisa’da haftalık ortalama 532 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bu rakam günlük ortalamada 76 yeni vaka anlamına geliyor. Geçtiğimiz hafta ise haftalık ortalama 617, günlük ortalama ise 88 civarındaydı.

Veriler ışığında düşük riskli iller mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu, çok yüksek risk kırmızı ile gösterilecek. İl bazında restoranların açılıp açılmayacağı, açılmışsa kapanıp kapanmayacağı bu verilerden takip edilebilecek. Örneğin mavi kategorideki illerde restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün görünüyor.

Manisa Valiliği'nden yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun yerinde karar kapsamında yeni kararları duyuracağı açıklanmıştı.

Editör: TE Bilişim