Manisakulishaber.com Gündem Özel canlı yayınında konuşan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, önceki haftalarda vaka sayılarının düşme eğiliminde olduğunu ancak bu hafta havalardaki kısa değişimlere bağlı olarak günlük vaka sayılarının 100’lerden 400-500’lere fırladığını belirterek, “Koronavirüs anlamında sosyal mesafenin korunamadığı, insanların artık kapalı alanlarda ister istemez çalışmak, yaşamak zorunda kaldığı dönemlere girdik. Bunun sonuçlarını da görmeye başladık. Hava sıcaklıklarında çok az bir değişim olmasına rağmen Manisa’da geçen haftalara göre bu hafta maalesef günlük vaka sayısı ikiye katlandı diyebiliriz. Günlük vaka sayısı 100’ün altına düşme eğilimindeydi. Ancak şu anda 400-500 vakaları geçtiği günler oluyor. Ortalama değil tabii ancak bazı günler 400’leri 500’leri geçebiliyor. Sadece pozitif veya tomografi ile uyumlu olan sayıları vermeye çalışıyoruz. Sadece yatan ya da semptom gösteren hastaları değil.” dedi.

KASIM AYINA DİKKAT ÇEKTİ

Koronavirüsün doğrudan hava sıcaklıkları ile alakası olmasa da sıcaklıklar nedeniyle oluşması müsait olan sosyal mesafe ve yapılan denetimler neticesinde belli bir kontrol sağlandığını ifade eden Duran, “Nisan ve Mayıs aylarında alınan tedbirlerin sonuçlarını Haziran ayında ancak tam olarak görebildik. Haziran ayında gerçekten de sayılar epey düşmüştü. Kontrol edilebilecek düzeydeydi. Endişemiz, bu tür denetimlerin, kısıtlamaların birdenbire ortadan kalkması ile birlikte bu sürecin çok hızlı bir şekilde seyredebileceği yönündeydi. Nitekim yazın sosyal mesafenin hava sıcaklıkları ile birlikte korunduğu dönemler ama hastalığın devam ettiğini gördük. Havanın sıcaklığı ile sadece sosyal mesafe konusunda fark olduğunu gördük. Şimdi artık sonbahar geldi zaten grip ayları olarak görülen hava değişiminin çok hızlı seyrettiği, gece gündüz sıcaklık farkının çok olduğu ve grip enfeksiyonun arttığı dönemler… Bu bağlamda bizim asıl korktuğumuz dönem şu andaki sayıların dışında kasım ayı diyebilirim.” ifadeleriyle sözlerine devam etti.

MANİSA’DAKİ HASTANELERDE DOLULUK

Manisa'daki hastanelerle ilgili bilgi veren Tabip Odası Başkanı Duran, "“İlk dönemlerde her pozitif çıkan hasta semptomu olsa da olmasa da hastaneye yatırılıyordu ancak şu anda hafif semptom gösterse de evde takip ediyoruz. Çok ciddi bir problem olmadığı sürece hastanede tedavi edilmiyor. Bu nedenle hastanelerde şu an için yatan hastalarla ilgili bir sıkıntı olmadığını biliyoruz. Ancak Manisa’daki bazı hastanelerde akış durumuna yönelik olarak Covid-19 servislerinin odası olarak bazı servislerin boşaltıldığı ve hazırlandığını biliyoruz. Dolayısıyla bu artışa yönelik olarak hastanelerde önlemler alınmaya başlandı” dedi.

Editör: TE Bilişim