Prof. Dr. Peyker Temiz, www.manisakulishaber.com Gündem Özel canlı yayınında Berfin Adıcan’ın koronavirüs ile ilgili sorularını yanıtladı.

Manisa’da koronavirüs kapsamında son durumu soran Adıcan’a durumun vahim olduğunu vurgulayarak cevap veren Prof. Dr. Temiz, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayıları artmış durumda. Yoğun bakım, hastane yatakları dolmuş durumda. 112’ler sürekli hasta yatakları arayarak hastaları sevk ediyorlar. Sağlık sistemimiz şu anda koronavirüsle tümüyle bloke olmuş durumda. Neredeyse başka bir hasta bakamaz duruma geldik. Türkiye’de ve tabi Manisa’daki tüm hastanelerde şu anda gerçekten yataklar doldu. Sürecin başlangıcında pozitif çıkan her hastayı hastaneye alıyorduk. Şu anda çoğu hastayı evde izlemeye çalıştığımız süreçte dahi hastaneler bu şekilde dolu ise ne kadar yoğun olduğunu anlayabiliriz. Nisan ayından bu yana vaka sayısı ve ağırlığının en yüksek noktasına ulaştık.” dedi.

MANİSA’DA GÜNLÜK BİN 500 POZİTİF VAKA

Manisa’da bugüne kadar yapılan testler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Temiz, “Manisa’da PCR testi yapılmaya başlandığından bu yana test toplam sayısında 165 bin, 170 binlere vardık. Günlük yakaladığımız vaka bin 500’leri geçti. Yani düşünün bir günde pozitif çıkan test sayısı bin 500’leri geçti. Şu anda bu yayına hazırlanırken Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan Sevil Karabağ’dan aldığım bilgiye göre, dün gece nöbetçi olduğunu ve sevk edilen pek çok yoğun bakım hastasını ne yazık ki yoğun bakıma kabul edemediklerini söyledi.” ifadelerini kullandı.

MANİSA’DAKİ HASTANELERDE DOLULUK ORANLARI

Manisa merkez ve ilçelerinin durumu hakkında konuşan Temiz, ”Özellikle ilçelerdeki yataklar ve yoğun bakımlar da dolu ve 112 ile sevk ediliyorlar yer kalmadığı için. Ancak burada da kabul edecek yerimiz yok. Hastalar, Ege Bölgesi'nde geniş bir alana sevk edilmeye çalışılıyor fakat durum oralarda da yatak bulunamıyor. Geldiğimiz noktada hastalarımızı acilde bekletir, servise ya da yoğun bakıma alamaz hale geldik. Bildiğiniz gibi Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi yeniden pandemi hastanesi olarak kabul edildi. Şehir hastanesi yoğun bakım servislerinde koronavirüs hastası kabul ediyor. Her iki hastanenin de dolu olduğunu biliyoruz. Yatak arttırma çalışmaları yapılıyor.” diye konuştu.

TEST SONUCU SÜRESİ 8 SAATTEN 2 GÜNE ÇIKTI

“Sağlık çalışanlarının düzenli olarak teste tabii tutulması gerektiğini söylüyorduk ancak biz neredeyse pozitif çıkan hastaların temaslılarına bile test yapamayacak aşamadayız. Bu kadar büyük bir yayılma hızı söz konusuyken ne zaman yeterli ne kit ne de personel. Eskiden 8 saatte çıkardığımız test sonuçlarını 2 günde çıkarabilir olduk.”

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN VERİLERİ

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan yeni hasta sayıları ile ilgili soruya, “Bunu çeşitli istatistik yöntemleriyle ya da değişik gerekçelerle açıklıyorlar. Biz sahada karşılaştıklarımızı biliyoruz. Hükümetimizin açıklamalarında bazı başka çıkarlar gözetildiğini kendileri de birkaç şekilde ifade ettiler. Şu anda o sayılar değil bizi sahada gördüklerimiz ilgilendiriyor. Biz elimizdeki test pozitifliklerini biliyoruz, filyasyon ekiplerimizdeki listeleri görüyoruz. Dolayısıyla keşke 2 bin hasta olsa onu hemen hallederiz.” şeklinde yanıt verdi.

Editör: TE Bilişim