Burhan AKDEMİR

Eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı, vatandaşla eczacıyı karşı karşıya getirmeye başladı. Gündüzleri bir şekilde başka eczanelere başvuran vatandaşlar, gece ise sadece nöbetçi eczanelerin açık olmasından dolayı eczane önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ancak eczacılar da bu durumdan dertli, çünkü onlar da ellerinde ilaç olmamasından yakınıyor. Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, “Böylesi bir ilaç yokluğu ile şimdiye kadar hiç karşı karşıya kalmadık. Anti gribal ilaçlar, antiviral ilaçlar, çocuk şurupları ve antibiyotikler, diyabet ürünleri ile ithal ilaçlarda yokluk yaşıyoruz, eczanelerde yoğunluk, ilaç depolarında stok problemi var.” diyerek durumun kötülüğünü gözler önüne serdi.

Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, ilaç sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklama yaptı. Bazı ilaçların temini noktasında büyük sorunlar çekildiğini dile getiren Balı, sorunun uzun zamandır yaşandığını ancak son birkaç aylık süre içerisinde daha belirgin bir hal aldığını söyledi.

Devrim Balı, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Böylesi bir ilaç yokluğu ile şimdiye kadar hiç karşı karşıya kalmadık! Anti gribal ilaçlar, antiviral ilaçlar, çocuk şurupları ve antibiyotikler, diyabet ürünleri ile ithal ilaçlarda yokluk yaşıyoruz, eczanelerde yoğunluk, ilaç depolarında stok problemi var.”

“VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ”

Çocuklarda sıkça görülen infulenza denen grip salgının çok arttığını ifade eden Balı, “Hastane acillerine gittiğinizde bu yoğunluğu rahatlıkla görebilirsiniz. Piyasada bulunmayan ilaçlar gittikçe eczacıların elini kolunu daha fazla bağlıyor. Özellikle nöbetlerde hasta sayısının fazlalığı ve ilaç temininde sıkıntı yaşanması eczacı ile hasta ve yakınlarını karşı karşıya getiriyor. Sanki ilaç yokluğunun sebebi bizmişiz gibi. Vatandaşa anlatmakta zorlanıyoruz. Eczanelerimizde yaşanan ilaç bulma sıkıntısı çok uzun süredir devam etmekte. Pandemi öncesi her 100 ilaçtan 4'ü bulunamıyordu, şimdi 100 kutu ilaçtan 22 tanesi bulunamıyor. Pandemi koşulları göz önüne alındığında bir tek ilacın dahi bulunamaması kabul edilemez bir durumdur Hangi eczanede hangi ilaç var, Sağlık Bakanlığı tarafından biliniyor. İlaçların eczanede bulunup da halka verilmemesi algısı tamamen yanlış.” dedi.

“BİR GECEDE 3-4 ECZANEYİ DOLAŞAN VAR”

Başkan Balı son olarak şunları söyledi: “Reçetede yazılan ilacı bulmak için insanlar bir gecede 3-4 eczane geziyor. Bu ilaçlar nöbet gününe özel yok değil, normal günde de yok. Hekimin yazdığı reçetedeki ilaçların çoğu yok. Hekim nerden bilsin hangi ilacın olup, olmadığını. Bazen doktorla irtibata geçip, ‘Onun yerine şunu verelim mi?’ diye sorup reçeteyi düzeltilmesi için hastayı göndermek zorunda kalıyoruz. Son günlerde özellikle gece acilde nöbetçi olan hekimler, reçeteye birbirinin yerini tutan 3-4 ilaç yazıyor. Eczacının halkla karşı karşıya gelmemesi için önce sorunun varlığı kabul edilmeli. İlaç problemi odak noktası yapılmadığı takdirde de giderek büyüyecek” ifadeler

Editör: TE Bilişim