Burhan AKDEMİR

Manisa’da bir süredir koronavirüs vakalarında yaşanan artış tedirgin ediyor. Temmuz ayı içerisinde dibe vuran rakamlar, özellikle okulların da açılmasıyla birlikte tekrar tırmanışa geçti. Bu yükselişin nereye kadar böyle devam edeceği ise bilinmiyor. Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran da vakalardaki artışın okulların açılmasıyla birlikte yükselişe geçtiğini ancak okulları kapatıp öğrencileri eğitim hayatından ayrı bırakmanın doğru olmadığını vurguladı. Kentteki vakaların çoğunluğunun 30 yaş altı grup ile aşısını olmayanlardan oluştuğunu ifade eden Duran, aşılamanın ne kadar yüksek olursa tehlikenin de o kadar az olduğuna dikkat çekti.

Manisa’da koronavirüs vaka sayıları birkaç aydır yükselişte. Uzmanlar bu durumun nedenin okulların açılması ve aşıları eksik olan vatandaşlar olduğunu söylüyor. Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

“OKULLARIN KAPATILMASI HASTALIKTAN DAHA BÜYÜK TEHLİKE”

Gazetemize kentteki son durumu değerlendiren Duran, okulların açık kalmasının önemine değindi. Manisa il genelinde vaka artışlarının en büyük iki nedeninin okulların açılması ve aşılaması eksik olan vatandaşlar olduğunu vurgulayan Duran, “Şu anki veriler, artışın sebebinin okulların açılması olduğunu gösteriyor. Bunu nereden anlıyoruz? Manisa’daki vakaların çoğunluğu 30 yaş altı. Bunun yanında da aşısız olanlar ya da aşılarını eksik yaptıranlar. Biz Türk Tabipler Birliği olarak çocuk psikiyatrisi ile ilgili dernekler olarak okulların kapatılmasından yana değiliz. Pandeminin başından beri de bunu savunduk. Okulların kapalı kalması daha zararlı çünkü. Ama okullar açılırken bunun koşullarının pandemiye göre düzenlenmesi gerekiyordu. Bu konuya azami dikkat edilmesi gerekiyor. Manisa’da bu anlamda bazı okulların çok uygun, bazılarının da çok kalabalık olan sınıfların varlığını biliyoruz. Bölgesel olarak da hala aşıyla ilgili istenen noktaya gelinemeyen bölgelerimiz var. Ama artışı sadece okullara mal etmek çok doğru değil. Aşı olmayanlar da bu anlamda etkili. Evet öğrenciler taşıyıcılık anlamında büyük yer tutuyor, ama iyi tarafı da var çocuklarda hastaneye yatış çok az, ölümler de yok desek yalan olmaz. Sadece bulaştırmayla ilgili sorun var. Ama yetişkinlerimiz yeteri kadar aşılansaydı bulaş sıkıntısı da kalmayacaktı. Yine dönüp dolaşıp aşılamanın önemine geliyoruz.” dedi.

“OKULLARI KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Okulların kapatılmasının doğru olmadığını tekrarlayan Duran, “Eğitimin durmaması gerekiyor. Sınıfların, okulların pandemi koşullarına hazır hale getirilmesi lazım. Alınan tedbirler de var, mesela vaka çıkan sınıfın karantinaya alınması çok yerinde bir uygulama. Sorun okulları kapatarak çözülecek bir sorun değil.” ifadelerini kullandı.

“MANİSA YOĞUN BAKIM SIKINTISI YAŞAMADI”

Artan vakaların en azından şu dönemde yoğun bakımları etkilemediğini kaydeden Duran, şöyle konuştu: “Manisa pandeminin başından bu yana yoğun bakım doluluk oranında şanslı illerden bir tanesi. Sayı olarak artırılabilir bir durumda. Çok zorlanmadı Manisa bu anlamda. Manisa’da da yoğun bakımların dolduğu günler oldu ama yeni yataklara ihtiyaç duyulmadı. Manisa başka şehirlere hasta gönderen bir il olmadı tam tersine başka illerden hasta kabul eden bir il oldu. Manisa, İzmir’le iç içe. Sanayinin olmasından dolayı yaşayan bir şehir. Manisa’da hastalanan İzmir’e, İzmir’de hastalanan Manisa’ya gelebiliyor.”

“LÜTFEN AŞINIZI OLUN”

Son olarak Manisalılara çağrı yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran şu ifadeleri kullandı: “Aşılama yaşı 12’ye kadar düştü. Bu konuda yapılabileceklerin çoğu uygulanıyor. Risk durumu yüksek olan kesimin aşılanması gerektiğini biliyoruz ve söylüyoruz. Vatandaşımızdan bu konuya dikkat etmelerini talep ediyoruz. Çevremizde aşılarını yaptırmayan, aşıları tam olmayan insanlarımız var. Bu grup büyük risk oluşturuyor. Bu grubun aşılanmaması sadece eğitime değil, üretime, esnafa, çevresine kısaca her alana risk teşkil ediyor. Aşıya rağmen hastalık yayılıyor evet bu doğru ancak ölüm oranları ciddi anlamda düşüyor. Bulaştırıcılık da aynı şekilde azalıyor.”

Editör: TE Bilişim