Ahmet ÜNSAL/Manisa

Türkiye’de binlerce işçinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgesinde hizmet veren MOSB MED İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Genel Müdürlüğü Acil servis uzmanı ve Lider koçu Dr. Hülya Yurtdaş Pirinççi, tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 tehdidi ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulunarak birçok tehlikeye işaret etti.

  Acil servis uzmanı Dr.Hülya Yurtdaş Pirinççi

“Virüs bize bir korku ve kaybetme korkusunu beraberinde getirdi. Kasım ayına geldiğimiz de ise bugün için çember çok daraldı. Eylül-Ekim aylarında mevsimsel hastalıklara karşı direnç oluşturabilmemiz için grip aşısı oluyoruz. Evet, koranavirüs korkutucu aslından ondan korkmak yerine biraz alan açarak bilimsel verilerle yol alınması gerekir. Mutlak korunma yöntemlerimizi acilen geliştirmek gerekir. Dünya da bir uçuk virüsün kimleri öldürdüğünü biliyoruz sonuçta o da bir virüs. Grip’ten ölenlerin sayısı bir önceki yıla göre korana virüsten ölenlere eş değer olduğu unutulmamalı. Ülkemizde kuş gribi vakasıyla mücadele ettik. Korona virüste insanlar için farklı bir konak. 11 Mart’ta ülkemizi virüs girdiğinde 65 yaş üstü ve 18 yaş altı dikkate alınıyor idi şimdi ise bu orana 32 yaş grubu da eklendi. Türkiye’de insanlar o kadar şanslıyız ki genetik olarak o kadar güzel kodlanmışız ki biz Atatürk çocuklarıyız. Kadınlarımızın, erkeklerimizin savaş ortamlarındaki mücadelesi ve her türlü doğa koşuluna karşı direncinin yüksekliği unutulmamalı. Diğer bir taraftan baktığımız bizim ülkemizdeki güneş kadar büyük bir D vitamini enerjisi var böylesi bir enerji dünyanın birçok ülkesinde bulunmamakta. Ayrıca bir temiz bir milletiz. Biz hijyenimize gerçekten dikkat eden bir ülkeyiz. Biz ülkemizde sadece semptom gösterenlere PCR testi yapıyoruz. Bu rakam yüzde 30’u oluşturuyor yüzde 70’i aramızda. Semptomu olmayanlara bu testi yapmıyoruz. Bu rakamlar çemberin ne denli daraldığını net göstergesidir. Yüzde 30’un tanı değeri yüzde 60 oranında. Bu oranın yüzde 40 yine aramızda oluyor. Bu oran çok yüksek.

Ülkemi çok seviyorum ancak bizim ülkemize gelen hiçbir kimseye test yapılmıyor. Bu gün Sudi Arabistan ve tüm dünya ülkelerinde test yapmadan kendi ülkesine almıyor. Kaldı ki DSÖ ‘nün kuralları tüm dünya ülkeleri için aynı olmalıdır. Gelişmişi ve az gelişimi fark etmiyor. Son üç aydan beri pozitif olan temaslılara ne yazık ki her hangi bir test yapılmıyor. Test yapılmadan bir kişiye gidin 14 gün eve gidin kapanın deyin o kişi için gerçekten psikolojik anlamda zor bir süreç demektir. Mutlak test yapılmalı yoksa bu durumun içerisinden çıkmamız mümkün görünmüyor”

Editör: TE Bilişim