Sağlık Bakanı Fahretin Koca’nın her konuşmasında ayrı bir parantez açtığı ve ‘Dünyada örnek gösteriliyor’ dediği filyasyon ekipleri Manisa’da da gece gündüz demeden koronavirüsle mücadele ediyor. Ekipler, ev ev gezerek hasta kişilerle temasa geçenleri bilgilendirirken, en büyük sorunu ise karantina kurallarına uymayanların çıkardığını belirtti. Ekipler, virüsle mücadelede temaslı veya hasta olan kişilerin daha dikkatli olmasını istedi. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Temaslı olmadıklarını beyan ediyor. 14 gün karantinaya girmek durumunda olanlar, iş akışının, günlük hayatının bozulacağı düşüncesiyle olabildiğince kaçınıyor. Bu durum, salgınla mücadelede büyük handikap oluşturuyor.” dedi.

Burhan AKDEMİR

Manisa’da Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon ekipleri, koronavirüsle mücadelede başarı sağlamak adına önemli görevler üstleniyor. Müdürlük bünyesindeki 100 kişilik ekip saatlerce mesai yapıyor.

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Kurum olarak ortalama 100 kişilik bir ekipten oluşuyoruz. Birkaç ekibe organize olduk. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla farklı kurumlardan görevlendirme yapılarak personel sayımızı da artırdık. Böylece filyasyon ve saha çalışmalarımızı yürütüyoruz. Saha ekibimiz, arama ekimiz var, bulaşıcı hastalıklar ekibimiz var. İlaçları sorgulayan bir ekibimiz var.  Yine filyasyonları yapan, vakaların takiplerini yapan, onların durumlarını değerlendiren ilaçlarını başlayan ve numunelerini alan, semptomu, şikayeti olan hastaların numunelerini alan ekiplerimiz var. Tüm bu ekiplerimiz aracılığıyla sabah 8 itibariyle başlıyor, akşam gece 1’e kadar devam ediyor. Araçlarımız vasıtasıyla da hanelerimize hızlı bir şekilde erişimimiz sağlanıyor” dedi.

“KARANTİNADAN KAÇMAK İSTİYORLAR”

Testi pozitif olanların, temaslı olanların, karantinada olanların evinden dışarı çıkmasını istemediklerini vurgulayan İlgün, “Biz evlerine kadar gidip yerinde hizmet veriyoruz. Amacımız burada virüsü olabildiğince engellemek. Vakalı kişiler genelde çok fazla ihmal yaratmamaya çalışıyor.  Ancak özellikle temaslıları, hiçbir semptomu olmayanları karantinaya aldığımızda sorun yaşıyoruz. Kişiler genelde bilgileri saklamayı tercih ediyor. Temaslı olmadıklarını beyan ediyor. 14 gün karantinaya girmek, kişilerin iş akışını, günlük hayatını bozacağından dolayı ya da onlar böyle düşündüklerinden dolayı olabildiğince kaçınıyor. Bu durum, salgınla mücadelede büyük handikap oluşturuyor. Bizim istediğimiz şey tüm risk altındaki kişilerin evlerinde izole olmaları. Bu şekilde de virüsün bulaşma riskini en baştan kesebilmeyi sağlamak. Bundan dolayı vatandaşlarımızın, vakaların bize en doğru bilgiyi vermesi, bunun yanı sıra tebligat için gittiğimizde bize yardımcı olmaları, sorun çıkarmamaları bizim için özellikle önemlidir.  Çeşitli ekipler gerekli denetimleri yapıyor” ifadelerini kullandı.

2 VARDİYAYA AYRILDILAR

Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Sorumlusu Dr. Ülker Kırcalı da iki birime ayrıldıklarını ifade etti. Bir birimin bulaşıcı, bir birimin de saha olarak adlandırıldığını söyleyen Kırcalı, bulaşıcılıkla ilgilenen birimin filyasyonu yapan kısım olduğunu belirtti. Kırcalı şöyle devam etti:

“Yani vakanın ana kaynağını tespit eden birim. Bize pozitif vakalar düşüyor, biz temaslıları ve vakaları izole etmeyi amaçlıyoruz. Toplumdan uzaklaştırıp bulaşıcılığın yayılmasını azaltmayı planlıyoruz. İlk pozitif vaka düştüğü zaman önce vakaya ulaşıyoruz, tedavisi için kronik hastalık öykülerini alıyoruz. Sonra temaslı kaydı alıyoruz. Son bir haftaya dair maskesiz, kapalı ortamda, bir metreden az mesafede kimlerle görüştü, iş yeri ortamı, ev ortamı, sosyal ortamı hepsini sorguluyoruz. Bize liste, ad soy ad, telefon numarası olarak onları veriyor. Pozitif vakayı temaslılarını önce telefonla ulaşıyoruz. Nerede temas etmişler, hangi tarihte temas etmişler, onları temaslı olarak ekleyip bulaşıcı işini bitiriyoruz. Bundan sonrası filyasyon ekiplerimize kalıyor. Onlar doktorlu veya doktorsuz ekiplerimizle evlere gidip, filyasyonlarını yapıyorlar tebligatlarını bırakıyorlar. Temaslı olanlar 14 gün karantinada kalıyorlar. Bu aynı zamanda kolluk kuvvetlerin sistemine de adresi düşüyor, onlar tarafından da kontrol ediliyor. Pozitif vakalara da doktorlarımız gidip hem evde izlem hem ilaçlarına başlatıyorlar. Bu arada temaslı vakalarımızdan pozitifleşmeye meyilli olanlar var. Onların semptomları gelişince bize ya da 112’ye ya da aile hekimlerine ulaşıp tekrar şikayetlerinin olduklarını belirtiyorlar. Biz de tekrardan gidip aynı temaslı vakalardan numune alıyoruz. Ve bundan sonra ilaca başlatıyoruz. Bulaşıcının işi bundan ibaret. Ve iki vardiya şeklinde, saat 22.00’a kadar, 7 gün olacak şekilde devam ediyoruz.” dedi.

“TEBLİGAT ALMAK İSTEMEYENLER DE VAR”

Her gün ayrı vakalar ile farklı durumlar yaşadıklarını belirten Kırcalı, “Karantinayı ihlal ettiği zaman cezaya tabii tutuluyor, dışarıda yakaladığımız anda da bize bildirim yapıldığı zamanda kolluk kuvvetleriyle yurtlara aldırıyoruz. Yurtlar bu ihlal edenler için ayrılmış durumda, oraya gönderiyoruz. Çok nadir sıkıntı çıkaran var. Ya temaslı değilim deyip ekletmek istemiyor. Çünkü birçoğu da esnaf, dükkanlarını kapatmak istemiyorlar. Bir vakayla karşılaştık, tebligatı almak istemediğini söyledi. Ben de almazsa eğer almazsa kolluk kuvvetlerimizi göndereceğimizi söyleyince mecburen kabul edip izolasyona girdi.” dedi.

Editör: TE Bilişim