Sağlık Bakanlığı’nın 3 Eylül tarihinde açıkladığı Kovid-19 Günlük Durum Raporu’nda yeni vaka sayısı bin 641 olarak tespit edilirken, vakaların 311’ni 24 yaş ve altındaki çocuk ve gençler oluşturdu.

Bu tablo Kovid-19’un çocuklarda görülme sıklığı açısından bir değişikliğin söz konusu olup olmadığı sorusunu akıllara getirirken, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, test sayısı arttıkça vakaların ortalama yaşlarının düştüğünü söyledi.

Ceyhan, “Test sayısı arttıkça daha çok çocuğa da test yaptıkça, vakaların ortalama yaşı düşüyor ama ağır vakaların, ölen vakaların yaşları yine yüksek. Ne kadar çok test yaparsanız o kadar çok durumu daha iyi olan, daha hafif geçiren kişileri yakalayabiliyorsunuz. Eskiden mesela 10 binler civarında test yaparken şimdi 110 bin civarında test yapıyorsunuz. Sağlık Bakanlığı’nın 3 Eylül tarihinde açıkladığı Kovid-19 Günlük Durum Raporu’nda yeni vaka sayısı bin 641 olarak tespit edilirken, vakaların 311’ni 24 yaş ve altındaki çocuk ve gençler oluşturdu.

Ceyhan, çocukların virüsü bulaştırma potansiyeline ilişkin ise, “Çocuklar da en az yetişkinler kadar, hatta yoğun bakımda yatan yetişkinler kadar virüsü bulaştırıyorlar” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde yapılan çalışmaların insanları yanılttığını belirten Ceyhan, o dönemde, “Çocuklarda virüs miktarı daha az, bulaştırmıyorlar ya da daha az bulaştırıyorlar” gibi söylemlerin söylendiğini kaydetti.

“Çocuk zaten dışarı çıkamıyor. Nereden alacak virüsü? O yüzden bu sonuçlar çıkıyor demiştim. Nitekim kreşleri, okulları açmaya başladıkça yapılan çalışmalar durumun böyle olmadığını gösterdi.”

Editör: TE Bilişim