Bakan Koca, sorulan bir soru üzerinde 65 yaş konusunda şunları söyledi:

Bununla ilgili herhangi bir gündem olmadı. Ama şunu söyleyebilirim. Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız. Çünkü vefat edenlerin yoğun bakım ve entübe hasta sayımızın giderek arttığını görüyoruz. Bizim şu dönemde normalleşme ile bu virüsü kolay taşıdığını büyüklerimiz için daha risk taşıdığını görüyoruz. O nedenle kısıtlamanın devamından yanayız.

Bu kurallara bağlanan düğünleri uyması çok önemli. En çok bulaşıcılığın da bir araya gelmeyle olduğunu biliyoruz. Genelge ve Bilim Kurulu önerisindeki kurallara uyarak düğünlerin yapılması gerekiyor.

65 YAŞ ÜSTÜNE YENİ KISITLAMA GELECEK Mİ?

Gündeme geldi ama bir kısıtlama yapılması şeklinde olmadı. Varolan kısıtlamanın bu dönemde yeterli olduğu. Büyüklerimizin mutlak dışarıda maskeli olması gerektiği, mesafeyi koruyamayacakları ortamlara girmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Büyüklerimizle yakın temas içinde olmamalı, bizlerin mutlak "ben bunu daha hafif geçiriyorum" diyerek rahat davranmamaları, büyüklerimizi korumak anlamında maskeyi zorunlu kullanmak gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

ANTİKOR TESTİ

Geçen hafta kısmen bahsetmiştim. Toplam 153 bin kişi üzerinde bu çalışma yapılıyor. Yapılan çalışma kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla birlikte %0.24. Biz antikor taraması da yapıyoruz bu kişilere. Koruyuculuk ise 0.81. Haftaya bu çalışma bitmiş olur ve kesin sonuçları vermiş oluruz.

Taşıyıcılığın ve koruyuculuğun yüksek olmadığını, toplumsal bağışıklığın beklenilmemesi gerektiğini söylemiştik. İllerle ilgili gelecek hafta bitmiş olur. Hem taşıyıcılığı hem de koruyuculuğu vermiş oluruz.

Bizim şu an Avrupa'nın yapmaya çalıştığıyla bizim vatandaşımıza uyguladığımız davranışın daha ötede olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa sadece hastanelerine, sağlık kuruluşlarına, solunum sıkıntısı olanlara sağlık taraması yapıyor. Biz de olduğu gibi kapılarda sınırlarda, biz de olduğu gibi yeri geldiğinde askerimizin celp dönemi dahil olmak üzere birçok alanda taramalar yapıyoruz. Avrupa'nın yapmadığını görüyoruz. Hatta ölüm oranıyla Avrupa ülkelerinin altında olduğunu görüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın işlemlerini ücretsiz yapıyoruz. Avrupa'daki gibi hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Almanya'da arkadaşlar sunum yapacak. Zannediyorum DSÖ Avrupa Direktörü Türkiye'ye gelmiş olacak. Bu konu ile neler yakından bilmek istediklerini, bunu da yaptıklarımızı kendileri ile paylaşmış olacağız. Dolayısıyla bizim yaptıklarımızı biraz daha anlatmamız gerektiği kanaatindeyim eğer farklı bir yaklaşımları yoksa bizi anlayacakları düşüncesindeyim.

Editör: TE Bilişim