Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, asrın küresel sağlık sorunu Kovid-19 pandemisi ile mücadelede gelinen noktayı, grip mevsimine ilişkin hazırlıkları, karantina kaçaklarına ilişkin önlemleri anlattı.

Bakan Koca, Sabah'tan Okan Müderrisoğlu'nun ve vatandaşın cevabını merak ettiği sorulara yanıt verdi.

KOVİD-19 POZİTİF VAKA SAYISI NEDEN HIZ KESMİYOR?

Şu anki tabloda düğünlerin, taziyelerin, asker uğurlamalarının etkisi görülüyor. Ayrıca Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu'da, pandeminin ilk dönemini yaşamayan illerde durum şimdi ciddi olarak hissediliyor. Maskenin, virüsle mücadele etkili olduğunu biliyoruz. Ancak cezalarla ilgili "nasılsa tahsil edilmeyecek" rahatlığı içinde caydırıcılık kayboldu. Vatandaş da "Bu iş bitti", "Atlatırsak da hafif atlatacağız" gibi düşünmeye başladı. Bu noktada yeni tedbirler alındı.

EVDE İZOLE OLMASI GEREKEN KAÇ KİŞİ ARAMIZDA?

Şu an 100 bini aşkın kişi evde izole olması gerekirken şehirler arası seyahate çıkıyor. Uçak ve tren yolculuğunda HES kodu zorunlu. Otobüs yolculuğunda da HES kodu takibi yapılacak. Evde izole olması gereken kişi, kurala uymuyorsa onları yurtlara alan, hatta masraflarını da o kişiden tahsil eden illerimiz var. Bunu yaygınlaştırıyoruz. "Evde izole olmuyorsan seni yurda alır ve parasını tahsil ederim uygulaması" başladı.

Editör: TE Bilişim