ÖZEL HABER: BURHAN AKDEMİR

Yapılan son zamlardan sonra sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında bir hayli artış yaşandı. Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde görev yapan Anestezi Yoğun Bakım Uzmanı Turgay Alpaydın, hastane bünyesindeki Geleneksel Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniği’nde akupunkturla sigarayı bırakma tedavisi uyguladıklarını ifade etti.

DEVLET SİGARAYA SAVAŞ AÇTI

Sigarayı bırakmak için birçok yöntemin olduğunu ve devletin de bu konuda kararlı durduğunu söyleyen Alpaydın, “Sigarayı bırakmakla ilgili çok fazla yöntem var. Ama en önemlisi sigarayı kafada bitirmek gerekiyor. İlk şartımız bu. Ondan sonra farmakoterapi dediğimiz ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Devlet politikası olarak göğüs  hastalıkları bölümlerine sigarayı bırakma poliklinikleri açıldı. Sigarayı bırakmak isteyenler için verilen ilacı devlet karşılıyor. Ciddi bir savaş halinde devlet sigarayla.” ifadelerini kullandı.

SİGARA HANGİ YÖNTEMLERLE BIRAKILIR?

Sigara bırakma yöntemlerinden bahseden Alpaydın, şunları söyledi:

“Bunun dışında aromaterapi dediğimiz özel yağlardan elde edilen karışımlarla sigarayı bırakmak mümkün. Yine biyorezonans, hipnoterapi ve akupunkturla sigarayı bırakmak mümkün. Akupunktur sigarayı bırakma konusunda oldukça başarılı bir yöntem.  Bizim de yıllardır yaptığımız bir tedavi. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Sağlık Bakanlığımızın onaylayıp önerdiği tedavi metotlarından biri.”

“ÖNCE BEYİNDE BİTİRMEK GEREKİYOR”

Akupunktur kelimesinin iğne batırmak anlamına geldiğini kaydeden Alpaydın, sigarayı bırakmak için en önemli unsurun kafada bitirmek olduğunu vurguladı.

Alpaydın şöyle devam etti:

“Vücudun belli bölgelerini, belli sinir noktalarını akupunktur iğneleriyle uyararak beyne uyarılar gönderiyoruz. Bunlar da sigara içme isteğini azaltıp nikotin seviyelerini ayarlayan noktalar oluyor. Yaklaşık olarak 10 gün içinde, 5-6 seansta tamamıyla bu işi bitiyoruz. Tedaviye başladıktan sonra ilk andan itibaren vücutta sigaranın oluşturmuş olduğu olumsuz etkiler yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Tansiyon düzeliyor, nabız atışları düzene giriyor. Dokulara giden oksijen miktarı artıyor. Vücut kendini yeniliyor. Toksinler atıldıkça vücut kendini çok daha dinç, çok daha olumlu hissediyor. Burada önemli olan hastanın sigarayı bırakma iradesine sahip olması. Tedavi yardımcı oluyor ancak iğneyi batırdım sigarayı bıraktım diye bir şey yok. İşi beynimizde bitirmemiz gerekiyor.”

“2 AYDIR AÇIK, BIRAKMAK İSTEYENLERİ BEKLİYORUZ”

Polikliniğin yaklaşık 2 aydır hizmet verdiğini ifade eden Alpaydın, “Yaklaşık 2 aydır burada uygulama yapıyoruz. Zayıflama, sigara ve ağrı konusunda gelen hastalarımız var ağırlıklı olarak. İstediğimiz seviyede henüz değil. Zamanla artacaktır başvuran hastalarımız.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim